ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, με ενεργειακό συμψηφισμό, σε συνδυασμό με «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, που προαναγγέλλει το... «Εξοικονομώ»: ανοίγει δρόμο ενεργειακής ανεξαρτησίας των καταναλωτών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, με ενεργειακό συμψηφισμό, σε συνδυασμό με «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, που προαναγγέλλει το ΥΠΕΝ ότι θα εντάξει στο νέο «εξοικονομώ», οδηγεί σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης για τα νοικοκυριά και ανοίγει το δρόμο για την ενεργειακή ανεξαρτησία των καταναλωτών, την  απελευθέρωση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας  αλλά  και σε επόμενο βήμα για την απελευθέρωση της τιμολόγησης.

Το  νέο και τρίτο κατά σειρά, πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προγραμματίζεται να τρέξει, με ορισμένες τροποποιήσεις, από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι αλλαγές

Σχεδιάζεται να  είναι πολύ περισσότεροι οι φετινοί δικαιούχοι του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που θα έρθει το φθινόπωρο, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5, ενώ θα αυξηθεί το ύψος  των οικονομικών κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα, ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ λάμβαναν ποσοστό επιδότησης εργασιών έως και 70%. Αντίστοιχα, οι τελικοί δικαιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 40.000 και οικογενειακό έως 50.000 ευρώ λάμβαναν προνομιακό δάνειο για το 100% του κόστους των εργασιών.

Αυτό που τώρα θα αλλάξει είναι η αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Παράλληλα ετοιμάζεται να δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, οι οποίες είναι οι παλαιές κατοικίες και θα γίνει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων. Δηλαδή πέρα από κουφώματα, θέρμανση κτλ., το ΥΠΕΝ εξετάζει να χρηματοδοτηθούν και άλλες κατηγορίες, όπως τα φωτοβολταϊκά, καθώς και άλλα «πράσινα» εργαλεία έξυπνης αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας.

Αυτοπαραγωγή

«Σημαντική παράμετρος είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, με ενεργειακό συμψηφισμό, όπως είναι ο συνδυασμός της αυτοπαραγωγής με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για έργα που παραπέμπουν σε επενδύσεις μικρής κλίμακας, θεωρούνται ιδανικά για μικρομεσαίους επενδυτές και αποφέρουν σημαντική περικοπή του ενεργειακού κόστους» αναφέρουν από το ΥΠΕΝ.

Λιγντικές περιοχές

Σημαντική παρέμβαση είναι όμως και το επιπλέον ποσοστό επιδότησης που θα λάβουν Μεγαλόπολη και Κοζάνη, δεδομένου ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάβασης αϊτό τον λιγνίτη και η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει τις περιοχές με κάθε μέσο. Εκτός όμως από τη συμμετοχή των νοικοκυριών της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, μεγάλη συμμετοχή θα έχουν και όσοι ζουν σε ιδιοκτησίες που χτίστηκαν προ του 1980.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση. Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου της «Εξοικονόμησης κατ’ Οίκον» που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα τον ήξεραν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και ο τεχνικός κόσμος.

-«Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να το κληροδοτήσουμε με έναν γενναίο προϋπολογισμό. Έως τώρα έχουν δοθεί 600-650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και προτιθέμεθα, ως ΥΠΕΝ, να φθάσουμε μέχρι και το 1 δισ. έως τα τέλη του έτους, με χαμηλότοκα δάνεια προς τους καταναλωτές, καθώς και φορολογικά κίνητρα από το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, τις κατασκευαστικές εταιρείες και το περιβάλλον, όπως, άλλωστε ορίζει και το νέο ΕΣΕΚ» αναφέρουν από το ΥΠΕΝ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας