ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Προωθείται σχεδιασμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το Κράτος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα... «Εξοικονομώ ΕΣΥ»: όφελος 50 εκατ. ευρώ ετησίως και 10.000 θέσεις εργασίας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Προωθείται σχεδιασμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το Κράτος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από συγχρηματοδοτούμενα έργα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Το ΤΕΕ έχει αναλάβει την υποστήριξη του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, με αφετηρία τη συμφωνία του προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την  προκήρυξη διαγωνισμού υποβολής προτάσεων σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Νίκος Μήλης

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας ΤΕΕ Νίκος Μήλης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο «ΘΕΜΑ 104,6» μίλησε για το νέο «εξοικονομώ του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και υπογράμμισε ότι « η υλοποίηση της πρότασης μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 50 εκ. ευρώ τον χρόνο και να δημιουργήσει δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Οι επιστήμονες είναι δίπλα στην Πολιτεία και την κοινωνία, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις, επισήμανε στο «ΘΕΜΑ 104,6» και στον Τάκη Σπηλιόπουλο ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκος Μήλης. «Αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό Υγείας» τόνισε και κατέθεσε πρόταση για τη βελτίωση των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, πρότεινε το ΤΕΕ να αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοσοκομεία.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 50 εκ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή το 1/4 της συνολικής ετήσιας δαπάνης. Μάλιστα, σημείωσε ότι το κόστος της αναβάθμισης μπορεί να εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν περίπου δέκα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ερωτηθείς για την υπόθεση των vouchers χαρακτήρισε θετική την κατάργηση της προϋπόθεσης κατάρτισης.

«Έξυπνες λύσεις»

Αφετηρία της πρωτοβουλίας για το «εξοικονομώ του ΕΣΥ» αποτέλεσε  η συνάντηση εργασίας του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους πρυτάνεις των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργο Στασινό στις 9 Ιανουαρίου 2020, στην οποία συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού με αντικείμενο έξυπνες λύσεις που θα αφορούν στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Στον διαγωνισμό, που αναμένεται να προκηρυχθεί ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με ανάλογα γνωστικά αντικείμενα και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων μελών ΔΕΠ.

Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι τρεις μήνες, ενώ θα δοθεί και χρηματικό έπαθλο. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των τεχνικών υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τεχνοκρατών.

Υπουργείο Υγείας

-«Αποφασίσαμε να διεξάγουμε έναν διαγωνισμό μεταξύ των τελειόφοιτων και μεταπτυχιακών φοιτητών, με τη συνδρομή και συμπαράσταση των μελών ΔΕΠ των σχολών τους, με ιδέες και προτάσεις για το νοσοκομείο του μέλλοντος, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας B. Κικίλιας σημειώνοντας ότι:

«Ευελπιστούμε έτσι να δείξουμε ότι πιστεύουμε στη νέα γενιά των Ελλήνων, τους θέλουμε εδώ ως κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, με τη συνδρομή των κορυφαίων Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και Σχολών της χώρας.

Η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι ιδέες και οι προτάσεις που θα προκύψουν από το διαγωνισμό, θα είναι κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού μας για την αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το Κράτος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από συγχρηματοδοτούμενα έργα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την τελευταία φορά που κάποια Κυβέρνηση μπόρεσε να κάνει παρεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας και είναι πανθομολογούμενο πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις».

ΤΕΕ

-«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα βοηθήσει στη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Υγείας, να δώσει τη δυνατότητα σε παραγωγικούς ανθρώπους ενός κλάδου που έχει πληγεί, σε νέους επιστήμονες που θέλουν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός και σημείωσε ότι:

-«Γνωρίζετε ότι έχουμε καλά μυαλά στα ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, που τα τελευταία χρόνια έφευγαν στο εξωτερικό. Τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν στην Πατρίδα τους σημαντικές ιδέες που θα εφαρμοστούν, όπως έχει δεσμευθεί το Υπουργείο Υγείας.

Οι παρεμβάσεις που θα προκύψουν θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις συστάσεις του Ενεργειακού Επιθεωρητή. Συγκεκριμένα, στις δημόσιες δομές υγείας που θα ενταχθούν στη διαδικασία προβλέπεται -όπου υπάρχει ανάγκη- η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με LED, αντικατάσταση των καυστήρων και κυκλοφορητών με νέου τύπου inventer, αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά σώματα, θερμομόνωση δώματος και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS δηλαδή Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίου».

ΑΠΘ

«Θα κινητοποιηθούν όλοι οι νέοι φοιτητές, οι νέοι απόφοιτοι, οι διδάκτορες, οι μεταδιδάκτορες και θα βρουν τρόπο και χώρο δουλειάς εδώ στην Ελλάδα, να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους», τόνισε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και σημείωσε ότι:

-«Είναι κάτι πρακτικό, κάτι ουσιαστικό και κάτι που λείπει από τα Πανεπιστήμιά μας, για να δείξουμε ότι η Πολιτεία δίνει χώρο για δράση στα νέα παιδιά.

Είναι τόσες πολλές οι ιδέες και οι εκφάνσεις μιας μελέτης ενός επιστήμονα, είτε αφορούν ολόκληρο νοσοκομείο, είτε μία πτέρυγά του, που νομίζω ότι μόνο θετικό θα είναι για την ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα για το Υπουργείο Υγείας, γιατί θα υπάρχουν πολλές προτάσεις σε πολλά επίπεδα».

Συμμετοχές

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Σαπουντζάκης, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής και η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Άννα Σπύρτου.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας