Εξωδικαστικός: φυσικά πρόσωπα-ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι ρυθμίζουν
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 20 Ιουλίου 2022 ecotypos
Αναλυτικά στοιχεία για την υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των οποίων, καταδεικνύεται, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 55.142 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα, προέρχονται από φυσικά πρόσωπα-ελεύθερους επαγγελματίες.
Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, από τον Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και την Ειδική γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Μαριαλένα Αθανασοπούλου.
Οι αιτήσεις
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν ε στη δημοσιότητα, μέχρι οτις 19 Ιουλίου 2022 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα, ανέρχονται σε 55.142. Εξ αυτών, γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί. Είναι, λοιπόν, ενδεικτικό ότι η πλήρης εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της επίλυσης του προβλήματος εξυπηρέτησης των δανειοληπτών που αφορά όλη την οικονομία και είναι προτεραιότητά μας να επιλυθεί άμεσα, είπε η γενική γραμματέας.
Φυσικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες
Με βάση τα δημογραφικά στοιχεία των δανειοληπτών που αναζητούν λύση μέσω του εξωδικαστικού, η συντριπτική πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Συγκεκριμένα 77% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς και το 75% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η πορεία του εξωδικαστικού
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, οι απαιτητικές τεχνικές προδιαγραφές αποτέλεσαν τον βασικό λόγο κάποιων καθυστερήσεων που αντιμετώπισε η εφαρμογή του εξωδικαστικού μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε η κ. Αθανασοπούλου, «τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οι προσπάθειες που έχουμε κάνει με την πολύτιμη αρωγή των πιστωτών, τόσο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και των δημόσιων φορέων, αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος Χτίζοντας επάνω στις εντατικές προσπάθειες όλων μας τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα», πρόσθεσε.
Ενθαρρυντικά στοιχεία
Τόνισε ακόμη, ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν ότι οι συνεχείς προσπάθειες των τελευταίων μηνών ως προς την επίλυση των βασικών αιτίων των καθυστερήσεων, αποδίνουν καρπούς. Συγκεκριμένα, η ποιότητα των στοιχείων από χρηματοδοτικούς φορείς, αλλά και ο χρόνος διόρθωσής τους έχει μειωθεί αισθητά. Αυτό, σε συνάρτηση με τη συστηματική παρακολούθηση και υποστήριξη του μηχανισμού από τη Γραμματεία, είχε ως αποτέλεσμα τη δυναμική βελτίωση της ολοκλήρωσης των αιτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι θετικές εξελίξεις δεν σημαίνουν ότι θα σταματήσουμε τις προσπάθειες, το αντίθετο, παραμένουμε πάνω από την εφαρμογή του εξωδικαστικού και συνεχίζουμε ακάθεκτοι με συγκεκριμένες δράσεις, τόνισε.
Ποιες λύσεις δίνονται
Μέχρι τις 19/07, υπήρχαν 425 ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια ύψους 48 εκατ. ευρώ που αποτελεί θετική ένδειξη, αφού πράγματι υπήρξε μεγάλη αύξηση στην ολοκλήρωση των αιτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών αλλά και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 33% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 23% για το Δημόσιο – ενώ η μέση διάρκεια αποπληρωμής ξεπερνά τους 220 μήνες. Τα αποτελέσματα του αλγόριθμου δείχνουν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις με διαγραφή μέρους των χρεών, αλλά και μακριά διάρκεια αποπληρωμής. Οι ρυθμίσεις που δίνονται είναι αυτοματοποιημένες με βάση τους δημοσιευμένους αλγόριθμους. Αυτό σημαίνει ότι χτίζοντας στα εισοδήματα και την προσωπική περιουσία των δανειοληπτών, προτείνεται αυτόματα μια ρύθμιση ως προς τις συνολικές οφειλές – δηλαδή, μπορεί να έχουμε μείωση υποχρεώσεων («κούρεμα») – αλλά και ως προς τον χρόνο αποπληρωμής (μέχρι 240 δόσεις).
Χαμηλά ποσοστά έγκρισης
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, όπως ανέφερε η κ. Αθανασοπούλου, «τα ποσοστά έγκρισης των χρηματοδοτικών φορέων παραμένουν χαμηλά. Από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα, έχουν εγκρίνει τις 1.274. Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο. Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% – με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή – που μας βάζει σε σκέψεις, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι λύσεις και ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του υπουργείου και των πιστωτών και επομένως θα περίμενε κανείς όλες οι ρυθμίσεις του αλγορίθμου να εγκρίνονται».
Ομάδα εργασίας για τους λόγους απόρριψης
Δεδομένης της κατανόησης της σημαντικότητας του εγχειρήματος και της καθαρής υποστήριξης του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με τους πιστωτές, «ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης και να βρούμε τρόπους επίλυσης των θεμάτων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ομάδα εργασίας να έχει καταθέσει τις απόψεις της για την άμεση επίλυση των προβλημάτων».
Τάση απόρριψης από τους δανειολήπτες
Καταγράφεται ακόμη, «μία τάση απόρριψης και από τους δανειολήπτες. Μέχρι σήμερα έχουμε γύρω στις 699 ρυθμίσεις που απορρίφθηκαν από δανειολήπτες και αφορούν δάνεια γύρω στα 123 εκατ. ευρώ. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους γι’ αυτό και η Γραμματεία ξεκινάει μετά το καλοκαίρι μία συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των λόγων απόρριψης από τους δανειολήπτες, αλλά και ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της υποστήριξης τους », τόνισε μεταξύ άλλων.
Σχετικά Άρθρα
- Τηλεφωνικό κέντρο δωρεάν υποστήριξης για ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού
- Εξωδικαστικός: ιστορικό υψηλό σε επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών
- Οικονομικών: περισσότερες δόσεις και υψηλότερο «κούρεμα» για ιδιωτικά χρέη
- Ρύθμιση οφειλών: καταργούνται δικαιολογητικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό
- Κορωνο-χρέη: εκπνέει η προθεσμία των 36-72 δόσεων
- Ρυθμίσεις 6,7 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού