«Εξοικονομώ Αυτονομώ»: η θερμομόνωση «παγώνει» την επιδότηση στις πολυκατοικίες
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμα 18 Ιανουαρίου 2021 Αργύρης
Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που εντάσσονται στο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να υλοποιήσουν τις εργασίες αλλά να χάσουν την επιδότηση του προγράμματος, εξαιτίας των κανόνων που ισχύουν για τις εργασίες θερμομόνωσης σε διαμερίσματα.
Αυτή η παρέμβαση που περιλαμβάνεται στις περισσότερες αιτήσεις, ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος ενεργειακός στόχος και να εκταμιευτεί η επιδότηση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στα διαμερίσματα χωρίς την συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, πράγμα πολύ δύσκολο, και σε πολλές περιπτώσεις λόγω ειδικών συνθηκών έως αδύνατον.
Την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο θέμα της θερμομόνωσης τονίζει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών υπογραμμίζοντας επίσης τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν από το νέο κύκλο του «Εξοικονομώ Αυτονομώ» σύμφωνα με τις προτάσεις του τεχνικού κόσμου «για την αλλαγή του σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια που αφορούν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, ώστε όντως να βοηθήσει στην ενεργειακή φτώχεια των ελληνικών» νοικοκυριών. Συγχρόνως, για τα μεγαλύτερα εισοδήματα μπορούν να εφαρμοστούν φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές».
Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης σε άρθρο του για το «Εξοικονομώ Αυτονομώ», με τίτλο «Ένα «εργαλείο» που πρέπει να αλλάζει», που δημοσιεύτηκε στην εφημερία «Δημοκρατία» αναλυτικά σημειώνει τα ακόλουθα:
Ένα «εργαλείο» που πρέπει να αλλάζει
Από τον Μιχάλη Καλογιαννάκη
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι το δημοφιλέστερο του ΕΣΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος δεν είναι μόνο ο μεγάλος προϋπολογισμός που διατίθεται κάθε χρόνο, αλλά η ανάγκη που έχουν οι πολίτες να αναβαθμίσουν τις κατοικίες όπου ζουν.
Στη χώρα μας, η συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών έχει κατασκευαστεί πριν από μερικές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μην έχει θερμομόνωση ή, και αν έχει, να είναι ανεπαρκής, ενώ τα κουφώματα σπάνια ήταν διπλά.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πλέον, υπάρχει η δυνατότητα μια παλιά κατοικία, αφού γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που επιτυγχάνεται όχι μόνο συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (ακόμα και λόγω ηχομόνωσης), αλλά και στην τσέπη τους, μια και δαπανούν πολύ λιγότερα χρήματα για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά και αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα αυτό. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, το αρμόδιο υπουργείο κατάφερε να δημιουργήσει λόγους για να δυσφημιστεί αυτό το χρήσιμο «εργαλείο».
Τα τελευταία χρόνια, το «Εξοικονομώ» εφαρμόζεται με μόνο κριτήριο αυτό της ταχύτητας. Δηλαδή, όποιος προλάβει να κάνει αίτηση σε λίγα λεπτά, μια καθορισμένη ημέρα, μόνο αυτός μπορεί να λάβει τα οφέλη της επιδότησης που προσφέρει. Προαπαιτούμενο βέβαια είναι ο πολίτης να έχει απευθυνθεί σε κάποιον μηχανικό μήνες πριν, ώστε να διασφαλίσει ότι θα αναλάβει την αίτησή του.
Σε αυτές τις συνθήκες, κάθε μηχανικός είναι αδύνατον να αναλάβει δεκάδες υποθέσεις, γιατί γνωρίζει ότι δεν θα προλάβει να τις καταθέσει, ενώ θα μπει στο δίλημμα ποιες θα προκρίνει.
Σε αυτόν, λοιπόν, τον διαγωνισμό ταχύτητας, που ταλαιπωρεί όλους τους εμπλεκόμενους, μηχανικούς και πολίτες, ο τεχνικός κόσμος συνεχώς καταθέτει προτάσεις για την αλλαγή του σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια που αφορούν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, ώστε όντως να βοηθήσει στην ενεργειακή φτώχεια των ελληνικών» νοικοκυριών. Συγχρόνως, για τα μεγαλύτερα εισοδήματα μπορούν να εφαρμοστούν φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές.
Δυστυχώς, ο μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκης, ενώ είχε υποσχεθεί την κατάργηση αυτού του μοναδικού και άδικου κριτηρίου της ταχύτητας, αν και θέλει να προβάλλεται ως «μεταρρυθμιστής», βολεύτηκε με τον τρόπο λειτουργίας που βρήκε.
Συγχρόνως, επέλεξε όχι μόνο να μη συνομιλεί με τον τεχνικό κόσμο και να ακούει τις προτάσεις του, αλλά και να τον προσβάλλει.
Ελπίζω ότι ο νέος υπουργός κ. Σκρέκας δεν θα προβεί στα ίδια λάθη και θα διορθώσει το πρόγραμμα στον επόμενο κύκλο, ο οποίος έχει προαναγγελθεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο νέος υπουργός, όπως και καθένας στη θέση του, οφείλει να συνομιλήσει με τον τεχνικό κόσμο όχι μόνο για θεσμικούς λόγους, αλλά και για να έχει μια επιτυχημένη θητεία σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο, όπου θα λύσει χρόνια προβλήματα, αλλά και προβλήματα που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λύσει αφορά όσους κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και έχουν επιλέξει ως μία από τις απαιτούμενες παρεμβάσεις την προσθήκη θερμομόνωσης. Η παρέμβαση αυτή είναι κρίσιμη στις περισσότερες αιτήσεις, ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος ενεργειακός στόχος και να εκταμιευτεί η επιδότηση.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας για την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης σε ένα διαμέρισμα. Ακόμα και αν ένας συνιδιοκτήτης δεν συμφωνήσει, είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να μην μπορεί να προβεί σε αυτή την παρέμβαση και να χάσει όλη την επιδότηση.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο-παρέμβαση, θα ήθελα να κάνω μια ευχή, μια και είναι η αρχή της χρονιάς. Θα ήθελα να ευχηθώ οι πολιτικοί, που κρατούν τα ηνία της χώρας, να ακούν περισσότερο τους ειδικούς, αλλά και οι ειδικοί να αναζητούν εφικτές λύσεις, με μόνο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αυτής της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
- «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: νέα παράταση λόγω προβλημάτων
- Παράταση για ολοκλήρωση των έργων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
- «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: λύση παράτασης για ολοκλήρωση των έργων
- ΥΠΕΝ: τελευταία παράταση για τα έργα «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
- «Εξοικονομώ»: με bonus επιδότησης +10% ανοίγουν οι αιτήσεις για πολυκατοικίες
- Εξοικονομώ: τα αποτελέσμστα για τις αιτήσεις πολυκατοικιών