ecopress
Του Γ. Ηλιόπουλου* Το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων είναι τεράστιο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις  ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Είναι πρόβλημα... Έξυπνες πρακτικές για να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων

Του Γ. Ηλιόπουλου*

Το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων είναι τεράστιο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις  ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Είναι πρόβλημα περιβαλλοντικό , οικονομικό και  κοινωνικό.

Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια.

Έτσι 1,3 δις τόνοι τροφής παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν

  1. 868 εκ. άνθρωποι παγκοσμίωςυποσιτίζονται, ενώ θα μπορούσαν να σιτιστούν

Επίσης το 50% του νερού άρδευσης καταναλώνεται για τρόφιμα που θα πεταχτούν (π.χ. για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση 5.000-10.000 λίτρων νερού).

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τη σπατάλη τροφίμων 

Ψωνίστε έξυπνα. Προγραμματίζουμε τα γεύματα, χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια, δεν ενδίδουμε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ ώστε να αγοράσουμε.

Μην σας επηρεάζει το μέγεθος/χρώμα σε φρούτα και λαχανικά. Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.

Μάθετε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις, τις οποίες δίνει ο κατασκευαστής για μέγιστη διασφάλιση ποιότητας και αύξηση κατανάλωσης και σίγουρα τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Προσέξτε το ψυγείο σας. Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με τις συνταγές χρησιμοποιώντας όλα τα φαγητά στο ψυγείο σας, που θα «χαλάσουν» σύντομα.

Αξιοποιείστε την κατάψυξη σας. Τα κατεψυγμένα φαγητά παραμένουν ασφαλή απεριόριστα. Βάλτε φρέσκα προϊόντα ή και περισσευούμενο φαγητό στην κατάψυξη, αν δεν προλάβετε να τα καταναλώσετε.

Ζητήστε μικρότερες μερίδες φαγητού και πάρτε μαζί σας το περισσευούμενο φαγητό σας. Ζητήστε από το εστιατόριο να βάλουν σε συσκευασία ότι δεν φάτε, για να το φάτε αργότερα. Αν δεν θέλετε να το φάτε αμέσως, αποθηκεύστε το στην κατάψυξη σας.

Φτιάξτε λίπασμα για τα φυτά σας. Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα τροφών για λίπασμα, μπορείτε να μειώσετε τις κλιματικές επιπτώσεις τους, και να ανακυκλώσετε τα θρεπτικά συστατικά τους.

Δωρίστε το περισσευούμενο φαγητό. Τρόφιμα που δεν τα έχετε αγγίξει, και ειδικά αυτά που δεν αλλοιώνονται, μπορείτε να τα δωρίσετε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής του Δήμου σας.

*Χημικός Μηχανικός  ΕΜΠ ΜΒΑ ,MSC ,ΕΠΤΑ Συμβουλοι Μελετητές  Συνιδρυτής Πλατφορμας  Followgreen.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας