«Έξυπνο πάρκινγκ»: Πρόγραμμα για 20.000 θέσεις στην Αθήνα
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΜεταφορές 22 Απριλίου 2019 Αργύρης
Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης».
Το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Στάθμευσης, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστεί -σε πρώτη φάση- πιλοτικά σε 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πόλεις ολόκληρης της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για τους δήμους, τους κατοίκους, τα Άτομα με Αναπηρία και τους επαγγελματίες.
Το πρόγραμμα έξυπνης στάθμευσης προωθείται με συμφωνίαςμεταξύ της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρίας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του δήμου Αθηναίων – ΔΑΕΜ Α.Ε. και της Ένωσης Εταιριών «ΟΤΕ A.E. – ONEX S.A.».
Αισθητήρες
Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση στο οδόστρωμα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, σε πρώτη φάση στην περιοχή του Ευαγγελισμού και του Κολωνακίου, χιλίων (1000) αισθητήρων έξυπνης στάθμευσης, που μέσω mobile εφαρμογής (iOS και Android), θα ενημερώνουν τους οδηγούς που ακριβώς υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Οι οδηγοί, μόλις παρκάρουν σε έξυπνη θέση στάθμευσης, θα μπορούν μέσω της υπάρχουσας mobile εφαρμογής MyΑthensPass, να πληρώνουν για τον χρόνο στάθμευσής τους.
Καινοτόμες λύσεις
Τεχνολογικά, το έργο στηρίζεται σε καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και περιλαμβάνει:
– Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο.
– Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω smartphone και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα ή/και τρέχουσες δραστηριότητες του δήμου, ενώ με την ίδια τεχνολογία ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία για παράνομη κατάληψη της θέσης.
– Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές smartphone, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).
– Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου.
Τα οφέλη
Τα οφέλη με την ολοκλήρωση του έργου αναμένονται να είναι άμεσα ορατά και πολύπλευρα.
Από τα βασικότερα οφέλη είναι:
- Ο καλύτερος έλεγχος για την αντικοινωνική στάθμευση σε μη επιτρεπόμενους χώρους όπως ράμπες αναπήρων και θέσεις ΑΜΕΑ.
- η βελτίωση των συνθηκών για τους οδηγούς, οι οποίοι θα χρειάζονται λιγότερο χρόνο για την πληρωμή του χρόνου στάθμευσης καθώς θα γίνεται με κινητό τηλέφωνο σε συνδυασμό με τον αισθητήρα.
- η ύπαρξη ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στις περιοχές που θα υλοποιηθεί το έργο διευκολύνοντας τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου του δήμου Αθηναίων (χρήση της ίδιας θέσης από περισσότερα ΙΧ) και δυνατότητα για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα.
- η διευκόλυνση του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς μέσω του αισθητήρα θα ενημερώνεται το δυναμικό της αυτόματα για το ακριβές σημείο της παράβασης από τη φορητή συσκευή τους, καθιστώντας τους ελέγχους περισσότερο στοχευμένους και πιο αποτελεσματικούς.
- Ο περιορισμός της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς οι οδηγοί που αναζητούν χώρο στάθμευσης θα περιορίζουν την κυκλοφορία τους προς αναζήτηση θέσης, έχοντας ζωντανή πληροφόρηση για τη διαθεσιμότητα θέσεων σε κάθε δρόμο.
- Η συγκέντρωση συγκοινωνιακών δεδομένων, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό παρεμβάσεων. Όπου αυτό απαιτείται.
Ο προϋπολογισμός του έργου σε αυτήγ τη φάση ανέρχεται στο ποσό των 497.950,00 € Το έργο προβλέπεται να αποπερατωθεί σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Δηλώσεις
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για τον εκσυγχρονισμό των πόλεων. Με όχημα τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οδηγό την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, προχωράμε, σε στενή συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεών μας προς όφελος των πολιτών».
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Η ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων συντελείται με τρόπο συνεκτικό, στρατηγικά σχεδιασμένο και τεχνολογικά άρτιο, δίνοντας έμφαση στο να γίνουν οι πόλεις ανοιχτές, προσβάσιμες και φιλικές σε όλους και φυσικά στα άτομα με αναπηρία. Ιδιαίτερα στις περιοχές των αστικών και εμπορικών κέντρων, η καλή λειτουργία των Συστημάτων Ελεγχόμενης Στάθμευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο που προσδιορίζει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών στις σύγχρονες πόλεις».
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «σε λίγους μήνες ο δήμος Αθηναίων θα παραδώσει στους οδηγούς του κέντρου ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο που θα μειώσει τον χρόνο αναζήτησης θέσης στάθμευσης, θα αποσυμφορήσει τους δρόμους από την κίνηση και συνεπώς και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας». Παράλληλα, οι 1000 αυτοί αισθητήρες, θα συνδράμουν στο έργο της Δημοτικής Αστυνομίας για καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο έξυπνης στάθμευσης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα πρωτοπορεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, επενδύοντας σε έργα μεγάλης κλίμακας.
Επιπλέον, θα εγκατασταθεί μία ενιαία Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης για την υποστήριξη και τη διαχείριση των αισθητήρων. Η πλατφόρμα θα παρέχει στη Διοίκηση του Δήμου ένα κέντρο ελέγχου λειτουργίας με ταμπλό (dashboards), όπου θα αποτυπώνεται η συνολική εικόνα της στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Με αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα από απόσταση να ελέγχει τη νομιμότητα και την πληρωμή της θέσης στάθμευσης καθώς και την εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ Α.Ε. κ. Σταύρος Ασθενίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο SMART CITIES καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης των Αθηνών, αφού με την ολοκλήρωσή του θα αντιμετωπιστεί το σημαντικότατο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης καθώς και στην αναζήτηση αγοράς ξυστού voucher από τα περίπτερα. Αυτά, αποτελούν το καθημερινό άγχος χιλιάδων ανθρώπων, που αναγκάζονται να σπαταλήσουν πολύ χρόνο, προκειμένου να κατορθώσουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους, πολλές φορές σε μεγάλη απόσταση από το χώρο που εργάζονται ή διαμένουν. Επ‘ αυτού πρόσθεσε ότι η συνολική απαίτηση ζήτησης για στάθμευση, δημιουργεί εκτεταμένες συνθήκες παράνομης στάθμευσης κατά τις περιόδους αιχμής που σαφέστατα προκύπτει ως συνέπεια της ανεπάρκειας ελεύθερης στάθμευσης στην οδό και της έλλειψης αποδεκτής εναλλακτικής λύσης στάθμευσης.
Σχετικά Άρθρα
- Αθήνα: 830 «έξυπνοι» αισθητήρες για τη στάθμευση σε ράμπες και διαβάσεις
- Έξυπνες πόλεις: σε δημόσια διαβούλευση η ψηφιοποίηση 315 ΟΤΑ
- «Myathenspass»: Τι αλλάζει για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα
- Έξυπνες πόλεις: το πρόγραμμα 230 εκ. ευρώ, για 39 ψηφιακές δράσεις σε 315 Δήμους
- «Έξυπνες Πόλεις»: ξεκινούν οι υποβολές προτάσεων για 315 δήμους
- Θεσσαλονίκη: διπλασιάζονται οι θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024