Φοροαπαλλαγές για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων – Τα νέα μέτρα για την οικοδομή
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 23 Ιουλίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Μέτρα για την ενίσχυση του ιδιωτικού κατασκευαστικού τομέα, της οικοδομής και της κτηματαγοράς, με αιχμή την ενεργειακή αναβάθμιση και στατική βελτίωση των κτιρίων ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός K Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ως προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ότι «αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων, καθώς επίσης ότι καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων», ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.
Τη συνέχιση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με εξορθολογισμό των όρων του ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, φθάνοντας σταδιακά στις 100.000 κατοικίες ετησίως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, τονίζοντας ότι «εξετάζεται και η περίπτωση φοροαπαλλαγών σε περίπτωση υλοποίησης μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης».
Οι δεσμεύσεις
Ειδικότερα κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός σχετικά με τις φοροαπαλλαγές για τα ακίνητα σημείωσε ότι:
-«Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία παίρνει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Προχωράμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική μας πολιτική. Η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων, πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%. Αυξάνεται, όμως και η φορολογική ευθύνη των επιχειρήσεων. Διευρύνεται η φορολογική βάση με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτέλους, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων. Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου, ενώ γίνεται ελκυστική και η φορολογική εγκατάσταση στην πατρίδα μας. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σταδιακά καταργούμε Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος. Και κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%. Ενώ προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίζουν τελικά φθηνότερα. Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ πλην του υπερκατώτατου, ο οποίος προφανώς διατηρείται, θα καταλήξουν στο 11% και στο 22% από το 13% και 24% που είναι σήμερα».
Εξοικονόμηση ενέργειας
-«Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα», σημείωσε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. Ο ίδιος σχετικά είπε:
-«Ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός εξορθολογισμός δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο στοιχείο κάθε σύγχρονης χώρας.
Στόχος μας είναι η συνέχιση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με εξορθολογισμό των όρων του ώστε (1) να ωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, φθάνοντας σταδιακά στις 100.000 κατοικίες ετησίως, (2) να διευκολυνθεί η πιστοποίηση (3) να υπάρχει πρωτοπορία στην εγχώρια κατασκευαστική και μεταποιητική βιομηχανία. Θα επιτύχουμε περισσότερη και ουσιαστικότερη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα και κοινοτικούς πόρους, όπως το INVESTEU και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση φοροαπαλλαγών σε περίπτωση υλοποίησης μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης.
Αντίστοιχα Προγράμματα σχεδιάζονται για την Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και βιομηχανικών κτιρίων με έμφαση στην υιοθέτηση νέων – έξυπνων τεχνολογιών.
Σε αυτή την προσπάθεια το δημόσιο θα πρέπει να δείξει δράση υποδειγματική.Η ενεργειακή ανακαίνιση στα δημόσια κτίριαθα γίνει όχι μόνο μέσω των Τομεακών και Περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), οι πόροι των οποίων δεν επαρκούν, αλλά κα μέσω της αγοράς των ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs) και Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης».
Σχετικά Άρθρα
- Διπλασιάζεται το «φορο-μπόνους» για επισκευές και αναβάθμιση κτιρίων
- «Εξοικονομώ» και ενισχυμένες φοροαπαλλαγές για αναβάθμιση κτιρίων
- ΥΠΕΝ: σε διαβούλευση το «ΔΙΑΤΗΡΩ Ιδιωτικού Τομέα»
- ΠΟΜΙΔΑ 40ο Συνέδριο: ανακοινώσεις για τα θέματα της ακίνητης περιουσίας
- ΠΟΜΙΔΑ: τα επίκαιρα θέματα των ακινήτων σε εκδήλωση στην Αχαΐα
- Ενεργειακή αναβάθμιση: προτεραιότητα σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία