Φορολόγηση ακινήτων: τέσσερις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΥποδομέςΧρήμα 26 Μαΐου 2021 ecotypos
Σε αρκετούς χιλιάδες προσμετρώνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν τα εισοδήματά τους να κουρεύονται, λόγω της επιβολής του μέτρου της αναγκαστικών μειώσεων. Ωστόσο, τέσσερις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων για την ακίνητη περιουσία, ευνοούν μία έστω μικρή αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν. Ποιες είναι οι τέσσερις ρυθμίσεις.
Ανείσπρακτα ενοίκια
Για ανείσπρακτα ενοίκια του 2020, δόθηκε η δυνατότητα αναβολής της φορολόγησής τους μόνον με την κοινοποίηση του εξωδίκου που προβλέπεται από το άρθρο 637 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης, θα μπορεί να αποστείλει ηλεκτρονικά μέσω Τaxis την έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στην οποία συμπεριλαμβάνεται το κείμενο της εξώδικης δήλωσης, από όπου θα «ξεκλειδώνουν» τα πεδία της δήλωσης Ε2 για την καταχώρηση των προς αναβολή φορολόγησης ανείσπρακτων μισθωμάτων. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσονται όλοι οι ιδιοκτήτες που υπέστησαν αναγκαστικές μειώσεις (40%) και δεν έλαβαν το υπόλοιπο 60% . Και βεβαίως, όλοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έλαβαν από τους μισθωτές τους το σύνολο του ενοικίου Ειδικότερα και προκειμένου να μην συνυπολογιστούν στο συνολικό εισόδημά του για το φορολογικό έτος 2020, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί, θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ήτοι έως τις 27 Αυγούστου 2021, εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.
Εισφορά αλληλεγγύης
Η εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα από εκμισθώσεις ακίνητων δεν θα επιβληθεί κατά το φορολογικό έτος 2020. Η εισφορά αλληλεγγύης, μέχρι και τον προηγούμενο χρόνο, υπολογιζόταν κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2% έως 10%, επί του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, εφόσον το εισόδημα αυτό είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ.
Δαπάνες αναβάθμισης
Η έκπτωση που μπορεί να κερδίσει ο φορολογούμενος ανέρχεται κατ’ έτος στο ποσό των 1.600 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενεργοποιείται το φορομπόνους 40% για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Με την προαναφερθείσα έκπτωση φόρου να μοιράζεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια ο υπολογισμός διαμορφώνεται ως εξής: Εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2020 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε 4 χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2021, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2023 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2024. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη. Στο έντυπο Ε1 της νέας φορολογικής δήλωσης έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν και επισκεύασαν το 2020 το σπίτι τους. Ο κωδικός αυτός θα «ξεκλειδώσει» την έκπτωση φόρου έως 40% που θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.
Απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης
Θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες λόγω της πανδημίας. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι η υποβολή έστω και μίας εγκεκριμένης δήλωση COVID στο σύστημα TAXISnet. Ειδικότερα για την απαλλαγή από τα τεκμήρια θα πρέπει να υφίστανται συνολικά τρεις προϋποθέσεις.
*Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.
*Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.
*Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.
Σχετικά Άρθρα
- Ανείσπρακτα ενοίκια: τα 10 «SOS» για ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές
- Ανείσπρακτα ενοίκια: πως δηλώνονται για να μη φορολογηθούν
- Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ενοικίων
- Ιδιοκτήτες ακινήτων: τι να προσέξουν στις φορολογικές δηλώσεις
- Ανείσπρακτα ενοίκια: ποιοι, πότε και πώς δικαιούνται αναβολή φορολογίας
- Πόσα και ποιοι κερδίζουν από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης -παραδείγματα