Φόρουμ: πρόληψη αποβλήτων τροφίμων εστίαση & φιλοξενία
ΕκδηλώσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 27 Σεπτεμβρίου 2023 Αργύρης
Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» (LIFE-IP CEI-GREECE, LIFE18 IPE/GR/000013, https://circulargreece.gr/el/), που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο, διοργανώνονται Φόρουμ για την πρόληψη αποβλήτων τροφίμων, με τακτικές συναντήσεις εργασίας και τελικό στόχο την ανάπτυξη εθελοντικών συμφωνιών και άλλων εργαλείων πολιτικής.
Το 2o Φόρουμ για την Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων Εστίαση & Φιλοξενία πραγματοποιείται τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, 10:00 – 15:00 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Μετά την επιτυχία του 1ου Φόρουμ που διοργανώθηκε πέρυσι στο Ηράκλειο Κρήτης, στο οποίο υπογραμμίστηκε η διαπίστωση της ανάγκης μείωσης της σπατάλης τροφίμων απότις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, αλλά και η ετοιμότητα και το ενδιαφέρον τους για σχετικές δράσεις, κρίθηκε αναγκαίο το 2ο Φόρουμ να απευθύνει ευρύ κάλεσμα στον τομέα αυτό.
Οι σχετικές υποχρεώσεις που εισάγει ο Νόμος 4819/2021, οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, οι δυνατότητες διαχείρισης μέσα από καλές πρακτικές, η αξιοποίηση της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και της έρευνας και της τεχνολογίας, οι οικονομικές προοπτικές, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι συνέργειες με τα άλλα στάδια της αλυσίδας τροφίμων, κ.α. είναι μερικάμόνο από τα ζητήματα που θα διερευνηθούν στις εργασίες του 2ου Φόρουμ.
Στο Φόρουμ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από τα αρμόδια Υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Εστίασης.
Η συμμετοχή στο 2ο Φόρουμ δεν έχει κόστος.
Το 2ο Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα, ΤΚ 17676, Νέο Κτίριο, Αίθουσα Τελετών).
Δήλωση Συμμετοχής ->https://forms.office.com/r/V1gbNVmRbT
Επικοινωνία ->circular-economy@hua.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
|
|
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει/συντονίσει η κυρία Βίκυ Καραντζαβέλου, αρχισυντάκτρια TravelDailyNews.
|
|
9:30-10:00 | Άφιξη – Εγγραφές
Καφές/ Τσάι / Χυμός |
10:00-11:00 | Καλωσόρισμα / Χαιρετισμοί / Σύντομες τοποθετήσεις
Κωσταντίνος Αμπελιώτης Καθηγητής, Αντιπρύτανης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο «Οι δράσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την πρόληψη και αξιοποίηση των αποβλήτων τροφίμων»
Έλενα Ράπτη(έχει προσκληθεί) Υφυπουργός Τουρισμού
Δόμνα Μιχαηλίδου(έχει προσκληθεί)
Μανώλης Γραφάκος Γενικός ΓραμματέαςΣυντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κωνσταντίνος Τζανετόπουλος
Εκπρόσωπος Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος
Δημήτρης Κάρναβος(αναμένεται επιβεβαίωση) Δήμαρχος Καλλιθέας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής |
Παρουσιάσεις
|
|
11:00-11:10 | Σοφία Μάνη
Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων και Συντονίστρια του έργου LIFE–IPCEI–Greece, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Οι απαιτήσεις του νομικού πλαισίου για τα απόβλητα τροφίμων στην εστίαση και τη φιλοξενία»
|
11:10-11:20 | Κάτια Λαζαρίδη
Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο «Οι δράσεις του έργου LIFE IP CEI για την πρόληψη των αποβλήτων τροφίμων»
|
11:20-11.30 | Χριστίνα Χρόνη
Επίκουρος Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο «Τεχνολογικές μέθοδοι αιχμής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην εστίαση»
|
11.30-11.40 | ΡηνέταΜήτση
Corporate Affairs & Communication Director, Goody’s-Everest Group of companies «Ποσοτικοποίηση και παρακολούθηση αποβλήτων τροφίμων στην εστίαση: εμπειρίες και προκλήσεις»
|
11.40-11.50 | Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Προϊστάμενος Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, Δήμος Αθηναίων «Το πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης των βιοαποβλήτων στα ξενοδοχεία της Αθήνας. Μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και της ΕΞΑΑΑ»
|
11.50-12.00 | Εκπρόσωπος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ
«ReBreading: Βελτίωση της ποιότητας παραγωγής του ψωμιού και μείωση των αποβλήτων τροφίμων – Ανάδειξη του Erasmus+ ως καταλύτη για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη και την ενίσχυση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων»
|
12.00-12.10 | Εκπρόσωπος τουΕθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού – ΕΟΠΠΕΠ
(έχει προσκληθεί)
|
12.10-12.20 | Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Αναγνωστέλος
Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων Ειδικοτήτων Εστίασης και ΦιλοξενίαςΙΕΚ «Η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση αρωγός για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στο χώρο της εστίασης και φιλοξενίας»
|
12:20-13.00
|
Διάλειμμα / Καφέs |
13.00-14:00 |
Συζήτηση – Στρογγυλό τραπέζι «Στόχοι ΕΕ, Δράσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές»
Συντονισμός: Κάτια Λαζαρίδη,Καθηγήτρια,Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, Καθηγητής, Αντιπρύτανης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Σύντομη τοποθέτηση / Παρέμβαση – Ανταλλαγή απόψεων από:
|
· Γεώργιος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ
· Νικόλαος Καστρινάκης, Γενικός Διευθυντής, Εκπαιδευτικός Όμιλος ΣΒΙΕ · Γιάννης Λιάρος, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης – ΕΠΟΕΣ · Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Αποτυπώματος, WWF Ελλάς · Ντία Χωραφά, Συντονίστρια Δράσης «Συμμαχία για την Μείωση Σπατάλης Τροφίμων», «Μπορούμε» · Εκπρόσωπος, Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας |
|
14:00-15:00 | Ελαφρύ Γεύμα – Ελεύθερη Συζήτηση – Ευκαιρίες Δικτύωσης |
Σχετικά Άρθρα
- Χαλάνδρι: στη μάχη για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
- «Forum Κυκλικών Πόλεων»: διευρύνεται η πρωτοβουλία
- ΥΠΕΝ: «η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη διαχείριση αποβλήτων»
- Δήμος Πλατανιά: ξεκινά πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης
- Δήμος 3 Β: ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Zero Waste Cities
- EWWR 2022: Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων