ecopress
Από τον Βασίλη Σγούτα* Φώς, αρχαιότητες και αστικό πράσινο σε απόλυτη αρμονία. Αυτή είναι η καλή πλευρά της πόλης όπου ζούμε. Να σταματάμε καμιά... Φως, αρχαιότητες και πράσινο, συνδετικοί κρίκοι της μακρόχρονης ιστορίας της Αθήνας

Από τον Βασίλη Σγούτα*

Φώς, αρχαιότητες και αστικό πράσινο σε απόλυτη αρμονία. Αυτή είναι η καλή πλευρά της πόλης όπου ζούμε. Να σταματάμε καμιά φορά τις μεμψιμοιρίες για την κατάντια της σημερινής Αθήνας, και να αναλογιστούμε τι τυχεροί που ήμαστε να μπορούμε, μόνοι εμείς σε όλο τον κόσμο, να απολαμβάνουμε αυτά τα μοναδικά αγαθά που μας έχουν κληροδοτηθεί – το ανεπανάληπτο ελληνικό φώς, τον πλούτο της ιστορίας μας όπως αναδεικνύεται και από τις ανασκαφές που τις έχουμε δίπλα μας σε καθημερινή βάση, και την μοναδική Αθηναϊκή χλωρίδα που, ίδια ακριβώς, φυτρώνει εδώ στην πόλη μας από τότε που γράφεται η ιστορία.

Το ανεπανάληπτο ελληνικό φώς

Από την αρχή

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η πόλη της Αθηνάς και του Θησέα, προικισμένη όσο καμία από τη φύση και την ιστορία, είναι η πόλη στην οποία έχουμε την τύχη να ζούμε. Θαλασσοφίλητη και αυτή, όπως θα έλεγε ο Σεφέρης, ζαφειρόπετρα όπως την αποκάλεσε ο Παλαμάς, η Αθήνα δεν μας έχει ακόμα προδώσει. Κάνουμε πολλά για να την τραυματίσουμε, πάρα πολλά. Αλλά αντέχει. Και περιμένει από μας, τους πολίτες της, να μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που θα διαμορφώσουμε το μέλλον της.

Η διαχρονική Αθηναϊκή βλάστηση

Συνδετικός κρίκος της μακρόχρονης ιστορίας της Αθήνας, το φώς. Το ανεπανάληπτο ελληνικό φώς, που όταν του το επιτρέπουμε, συνεχίζει να μας χαρίζει την διαύγεια του και την καθαρότητα του. Ακατέργαστο φώς, όπως το είχε χαρακτηρίσει η Odile Decq, φως που το σαρώνουν οι δυνατοί αέρηδες, με φόντο τη θάλασσα και το βαθύ γαλάζιο του ουρανού. Οι διάσπαρτες αρχαιότητες που μας κληροδοτήθηκαν αποτελούν και αυτές νήμα συνέχειας με τις πηγές του πολιτισμού μας. Αστείρευτη πηγή, όπως μας θυμίζει η κάθε νέα ανασκαφή.

Φως, αρχαιότητες και πράσινο

Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής η συνέχεια της Αθήνας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, απ’ ότι στη χλωρίδα της. Ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, πλατάνια και συκιές, ροδιές, δάφνες, μυρτιές και ταπεινοί άκανθοι και ασφόδελοι, όλα σε αυτή τη γη της Αθήνας φυτρώνανε από τότε που άρχισε να γράφεται η ιστορία.

*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.

-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο:  «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από  τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ

-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.

-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας