ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Φθηνότερα φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ρεύματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα φέρνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει τα... Η απόφαση της ΕΕ για τα μέτρα αντιντάμπινγκ ρίχνει τις τιμές των φωτοβολταϊκών

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Φθηνότερα φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ρεύματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα φέρνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονταν στους ηλιακούς συλλέκτες που εισάγονται από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, Στέλιο Λουμάκη, η διαφορά στην τιμή ειδικά για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα είναι σημαντική ο ίδιος ωστόσο θεωρεί ότι δεν είναι ο παράγοντας που θα καταφέρει να αντιστρέψει το πάγωμα των επενδύσεων στον κλάδο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πάγωμα που οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν την περασμένη Δευτέρα: “Αφού εφαρμόζονταν επί σχεδόν πέντε χρόνια, τα μέτρα αντιντάμπινγκ και τα μέτρα κατά των επιδοτήσεων της ΕΕ σχετικά με τους ηλιακούς συλλέκτες που εισάγονται από την Κίνα θα λήξουν σήμερα (Δευτέρα) τα μεσάνυχτα. Αφού εξέτασε τις ανάγκες τόσο των παραγωγών όσο και των χρηστών ή εισαγωγέων ηλιακών συλλεκτών, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το να επιτρέψει την κατάργηση των μέτρων ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ στο σύνολό της. Η εν λόγω απόφαση λαμβάνει επίσης υπόψη τους νέους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ και μέτρα κατά των επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο του 2013 για περίοδο δύο ετών. Στη συνέχεια, αυτά ανανεώθηκαν τον Μάρτιο του 2017 μόνο για περίοδο 18 μηνών, σε αντίθεση με τη συνήθη πενταετία. Το επίπεδο των μέτρων μειώθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορέσουν οι τιμές των εισαγωγών στην ΕΕ να ευθυγραμμιστούν προοδευτικά με τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς. Η Επιτροπή παρατήρησε ότι η κατάσταση της αγοράς δεν έχει μεταβληθεί σε βαθμό που να δικαιολογεί νέα παράταση των μέτρων πέραν του προγραμματισμένου 18μήνου. Ως εκ τούτου, απέρριψε το αίτημα του σχετικού κλάδου της ΕΕ για έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ τονίζει ότι αναμένεται τώρα να φανεί η επίπτωση του μέτρου στις τιμές ανά βατ των καινούργιων πάνελ που θα εισαχθούν στην Ευρώπη από τους παραγωγούς της Κίνας. Αναμένεται επίσης να υπάρξει επίπτωση συνολικά στις τιμές, και όχι μόνο των παραγόμενων στην Κίνα φωτοβολταϊκών για λόγους ανταγωνισμού.

Οι τιμές των πάνελ διαμορφώνονται τώρα γύρω στα 40 λεπτά ανά βατ που σημαίνει ότι για ένα σύστημα ισχύος 10 kw το κόστος των πάνελ διαμορφώνεται  στις 4. 000 ευρώ. Μαζί με το λοιπό εξοπλισμό και το τη δαπάνη εγκατάστασης το κόστος φθάνει στις 7 με 8 χιλιάδες ευρώ. Το όφελος από την κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ αφορά προφανώς μόνο το κόστος των πάνελ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εκεί στην απόφασή της η Κομισιόν, με την οποία απορρίπτει το αίτημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για παράταση του μέτρου επικαλείται μεταξύ άλλων τους ευρωπαϊκούς στόχους και αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο. Περισσότερες πληροφορίες στο http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1904

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας