Φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP αναζητά η ελληνική αγορά
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΦυσικοί πόροι 24 Φεβρουαρίου 2022 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP αναζητά η ελληνική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5 % της εγχώριας κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που εισάγεται με πλοία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αεριοποιείται για να εισέλθει στο σύστημα μεταφοράς, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου περιλαμβάνει την εκφόρτωση τεσσάρων φορτίων από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ, με τα οποία κατά περιόδους εξαντλείται η αποθηκευτική δυναμικότητα του Σταθμού που φθάνει στα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
Βασική “γραμμή άμυνας” για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η παραγωγή ρεύματος και αφετέρου να περιοριστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο.
Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων
Στο μεταξύ σημαντική άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται στην προημερήσια αγορά για αύριο Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου που ακολούθησε ενω το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Δείτε εδώ στο ecopress
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: το σχέδιο για τη διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού
- ΔΕΣΦΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών η χρήση της Ρεβυθούσας
- Φυσικό αέριο: μειωμένη ζήτηση, αυξημένες εξαγωγές
- ΔΕΣΦΑ: αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου
- Διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού και νέες επιδοτήσεις το Μάρτιο
- Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία για ασφάλεια εφοδιασμού