Γ. Κρεμλής: συμβατές οι ΑΠΕ με τις Natura- πριν τη Γλασκώβη ο νέος κλιματικός νόμος
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΧωροταξία 23 Ιουνίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Η εθνική νομοθεσία για το κλίμα θα είναι έτοιμη πριν από την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στη Γλασκώβη και θα περιλαμβάνει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό επεσήμανε ο Γεώργιος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλίματος και Κυκλικής Οικονομίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) για «Ζητήματα Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Διπλωματίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο» ο κ. Κρεμλής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για το σκοπό αυτό έχει προτείνει την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη Γλασκώβη.
-«Είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία κλιματικής και πολιτιστικής διπλωματίας σε συνεργασία με την Unesco και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Προβλέπεται η κατάρτιση βάσης δεδομένων όπου θα καταγραφούν όλα τα μνημεία και οι περιοχές ειδικής προστασίας παγκοσμίως, που πρέπει να προστατεύσουμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να τα καταστήσουμε ανθεκτικά σε αυτήν», τόνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.
«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και δίνει το παράδειγμα σε γειτονικές χώρες αλλά και χώρες – μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμλής αναφέροντας ειδικότερα το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης.
Eυρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας
Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία έργων όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας ενώ σημείωσε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της ενεργειακούς πόρους είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, του υδρογόνου, της αποθήκευσης ενέργειας.
«Αιγαίο project»
-«Οι Δανοί χτίζουν τεχνητές νησίδες στη θάλασσα για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες , ανέφερε χαρακτηριστικά, εμείς έχουμε τις βραχονησίδες μας στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν και ανεμογεννήτριες , φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, να αξιοποιηθεί ενέργεια από κύματα, να διασυνδεθούν οι νησίδες μεταξύ τους και να εμπλουτίσουν το ενεργειακό μείγμα ώστε τα νησιά μας να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και να απεξαρτηθούν», πρόσθεσε αναφερόμενος όπως είπε στο «Αιγαίο project» που περιλαμβάνει την διασύνδεση 17 νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατέληξε είναι συμβατές με τις περιοχές Natura 2000.
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ομιλία του κ Κρεμλή στο ΕΛΙΣΜΕ:
Σχετικά Άρθρα
- COP28: οι θέσεις της Ελλάδας στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα
- ΥΠΕΝ: κεντρικός στόχος ο μηδενισμός καύσης ορυκτών καυσίμων
- Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής οι περιοχές Natura
- ΕΕΔΣΑ: δράσεις 365 ημερών για περιβάλλον και κυκλική οικονομία
- ΥΠΕΝ: η χώρα μας πρέπει να κάνει άλματα στην ανακύκλωση
- 9th Our Ocean Conference: ορισμός υπευθύνου για τη διοργάνωση της Αθήνας