ecopress
«Το να πάρεις τη δασοπυρόσβεση από την Πυροσβεστική και να την επιστρέψεις στη Δασική Υπηρεσία θα είναι εξίσου τραγικό λάθος με αυτό που έγινε... ΓΔ Δασών: «τραγικό λάθος η επιστροφή δασοπυρόσβεσης στη Δασική Υπηρεσία»

«Το να πάρεις τη δασοπυρόσβεση από την Πυροσβεστική και να την επιστρέψεις στη Δασική Υπηρεσία θα είναι εξίσου τραγικό λάθος με αυτό που έγινε το 1998» δήλωσε ο Βαγγέλης Γκουντούφας Γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μίλησε παράλληλα για την διαχέιριση των δασών και το στοίχημα να ξαναγίνει δάσος στην Πεντέλη ανοιχτό σε δραστηριότητες για τους πολίτες.

-« Ένα μεγάλο λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο. Αυτή τη στιγμή η Δασική Υπηρεσία είναι γερασμένη και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Το να πάρεις τη δασοπυρόσβεση από την Πυροσβεστική και να την επιστρέψεις στη Δασική Υπηρεσία θα είναι εξίσου τραγικό λάθος με αυτό που έγινε το 1998. Η γνώμη μου είναι ότι σήμερα σε αυτό το πολύ δύσκολο στοίχημα των δασικών πυρκαγιών δεν περισσεύει κανένας»,  δήλωσε ο Γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Ρηγόπουλο και σημείωσε ότι:

– «Tα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά σημαντικά. Έχουμε για τρίτη συνεχή χρονιά το Anti-Nero, το ετήσιο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών στα δάση, έχουμε τις πολύτιμες πιστώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Πράσινο Ταμείο και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (δημόσιες επενδύσεις), έχουμε στενή και αποδοτική συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, έχουμε επέμβει σε όλα τα δύσκολα και πιο επικίνδυνα δασικά οικοσυστήματα με εντατικούς καθαρισμούς, συντήρηση δασικού δικτύου χιλιάδων χιλιομέτρων, έχουμε επενδύσει πολύ στη συνεργασία μεταξύ μας».

Νέες προσλήψεις δασολόγων στη Δασική Υπηρεσία μετά από 22 χρόνια ανακοινώνει ο γενικός διευθυντής Δασών Βαγγέλης Γκουντούφας

Τελευταίες προσλήψεις δασολόγων από το 2002

-«Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Δασική Υπηρεσία και γενικά ο δασικός τομέας και ακόμη πιο γενικά το φυσικό περιβάλλον είχαν πλήρως απαξιωθεί, αυτή είναι η πικρή αλήθεια», τόνισε ο Βαγγέλης Γκουντούφας, εξηγώντας ότι: «Διαρκώς μειούμενες πιστώσεις, καμία νέα πρόσληψη, κανένα απτό ενδιαφέρον από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις. Με κορυφές του παγόβουνου τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στις περιφέρειες και σε δεύτερη φάση στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και μεταφορά της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τραγικά λάθη και τα δύο», σημειώνοντας ότι:

-«Ένα θα σας πω: το 2002 έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις δασολόγων. Τώρα, εν έτει 2024, θα πάρουμε τους πρώτους!». Αλλά δεν ήταν μόνο η Δασική Υπηρεσία παραγκωνισμένη, ήταν και τα δάση, συμπληρώνει. Και το πληρώσαμε πανάκριβα. Το πληρώνουμε ακόμη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι αρχές Οκτωβρίου μας απασχολούν επικίνδυνες πυρκαγιές, όπως είδαμε δυστυχώς στην Κορινθία.

Αναγέννηση της Πεντέλης με συμμετοχή του κόσμου

-«Η Πεντέλη μπορεί να γίνει όπως ήταν και ακόμα καλύτερη. Είμαι υπέρ της άποψης ότι τον κόσμο πρέπει να τον βάλουμε μέσα στο δάσος. Ο,τι κρατάς σε γυάλα και αποστειρωμένο πεθαίνει. Όταν βάζεις τον κόσμο συμμέτοχο σε αυτό που θέλεις να πετύχεις, συμβαίνουν δύο πράγματα: του καλλιεργείς συνείδηση και συμπεριφορά πρόληψης και προστασίας του δάσους, τον καθιστάς φρουρό του φυσικού περιβάλλοντος που χαίρεται και απολαμβάνει και δεύτερον τον κάνεις συνειδητά συμμέτοχο στην καταστολή. Να ενημερώσεις και να εκπαιδεύσεις τον κόσμο, να μην του απαγορεύεις τη δραστηριότητα μέσα στο δάσος – μιλάω φυσικά για ήπιες δραστηριότητες, περιπατητικές, ορειβατικές, ποδηλατικές, ό,τι του καλλιεργεί την ψυχική και συναισθηματική σύνδεση με το δάσος. Ειδικά σε περιαστικά δάση μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Όσο αποστειρώνεις ένα δάσος τόσο πιο επικίνδυνο και ευάλωτο το κάνεις. Επομένως, είναι συνειδητή μας επιλογή η Πεντέλη να ξαναγίνει δάσος, το χρωστάμε όχι μόνο στα παιδιά μας αλλά στις γενιές που ακολουθούν. Είναι στοίχημα ζωής».

 Κίνητρα για νέους συνεταιρισμούς

Ο γενικός γραμματέας Δασών, αναφερόμενος στη δασική μεταρρύθμιση που έγινε νόμος του κράτους την άνοιξη έχει στόχο όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να μπουν σε διαχείριση είπε:

– «Στη μεταπολεμική Ελλάδα τα δάση, κυρίως τα δάση από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, αφέθηκαν στην τύχη τους λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε όλα τα δάση της χώρας να μπουν σε διαχείριση. Κι επειδή ήταν πολύ δύσκολο οι υπάρχοντες συνεταιρισμοί να καλύψουν τις ανάγκες, αποφασίστηκε σε πολιτικό επίπεδο τα κίνητρα να αφορούν και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες σε απόλυτη και ισότιμη συνεργασία με τους δασικούς συνεταιρισμούς να αναλάβουν τη διαχείριση οικοσυστημάτων στην κεντρική και νότια χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους για να πιστοποιηθούν και να ασχοληθούν με την επίσημη ιδιότητα του δασεργάτη, ώστε να ιδρυθούν νέοι ΔΑΣΕ, όπως για παράδειγμα ο Δασικός Συνεταιρισμός Πάρνηθας. Τα μεικτά αυτά σχήματα θα υλοποιούν τη δεκαετή διαχειριστική μελέτη που θα έχει εκπονηθεί για κάθε δάσος, με προτεραιότητα την απόληψη της επικίνδυνης βιομάζας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας