ecopress
Από τον Βασίλη Σγούτα* Πολύ διαφορετικής αρχιτεκτονικής ποιότητας είναι οι δύο προσθήκες στο διατηρητέο κτίριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η ογκώδης προσθήκη αμφιθεάτρου αποτελεί κραυγαλέο... Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: δύο προσθήκες πολύ διαφορετικής αρχιτεκτονικής ποιότητας

Πολύ διαφορετικής αρχιτεκτονικής ποιότητας είναι οι δύο προσθήκες στο διατηρητέο κτίριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η ογκώδης προσθήκη αμφιθεάτρου αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα έλλειψης σεβασμού προς ένα διατηρητέο κτίριο, με την Πολιτεία εντυπωσιακά απούσα. Αντίθετα, η νέα πτέρυγα Μακρυγιάννη εντάσσεται σαν να ήταν πάντα εκεί.

Η ογκώδης προσθήκη με το διατηρητέο ταπεινωμένο στο βάθος 

Οι δύο προσθήκες

Στο ιστορικό κτίριο της Γενναδείου βιβλιοθήκης έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δύο προσθήκες, και οι δύο εφαπτόμενες του διατηρητέου αρχικού κτιρίου. Η μία, το αμφιθέατρο εκδηλώσεων, με επιβλητικό όγκο που υπερβαίνει, κατά τι, το απόλυτο υψόμετρο του εμβληματικού αρχικού κτιρίου, έφτασε μέχρι και το όριο της ιδιοκτησίας, οπότε εξέλειπε πια το πανταχόθεν ελεύθερο του συνόλου των κτιρίων. Ή άλλη, η πτέρυγα Μακρυγιάννη, του Κυριάκου Κυριακίδη, σεμνή και διακριτική, έχεις την αίσθηση ότι βρισκόταν πάντα εκεί. Υπάρχει όμως και τρίτη ορατή προσθήκη. Ο μικρός υποσταθμός, δέκα περίπου τετραγωνικών μέτρων, που «ξέμεινε» μέσα στην πρασιά της πλευράς Δεινοκράτους. Και λες γιατί; Τόσοι υποσταθμοί σε τόσα κτίρια έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στον κύριο όγκο των κτιρίων ή των προσθηκών τους. Προφανώς όχι όλοι.

Η νέα πτέρυγα Μακρυγιάννη

Ένα ίδρυμα της ιστορίας της Γενναδείου θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα για την χωροθέτηση διατηρητέων κτιρίων σε μεγάλα οικόπεδα, όπως το συγκεκριμένο, όπου ο περιβάλλων χώρος είναι αναπόσπαστο στοιχείο του συνόλου.

*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.

-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από  τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ

-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.

-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας