Τα Γρεβενά είναι γνωστά στην Ελλάδα και ως η «πόλη των μανιταριών» λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της εξαιρετικής ποιότητας άγριων μανιταριών που φύονται στα πανέμορφα δάση της περιοχής.
Σε λίγο θα αποκτήσει και δεύτερο προσωνύμιο, ως η «πόλη της γεωθερμίας», αφού θα κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος από γεωθερμία ανά κάτοικο.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Γρεβενών μέσα από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ενεργειακής θωράκισης των κτιριακών δομών του (σχολεία, δημοτικά κτίρια, κολυμβητήριο, κλπ) με προϋπολογισμό ενταγμένων έργων πάνω από 8 εκατ. ευρώ, εντάσσει τη γεωθερμία ως πρωτεύουσα πηγή θέρμανσης αλλά και ψύξης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για τους δημότες έως και 70% έναντι του πετρελαίου.
Ο συνολικός σχεδιασμός του δήμου, προβλέπει την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συνολικής ισχύος 2 MW, δηλαδή περίπου 130W/κάτοικο, αριθμού που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Γρεβενών διοργανώνει σχετική ημερίδα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτηρίων– Το παράδειγμα των Γρεβενών» στην οποία εισηγητές θα είναι ειδικοί επί του θέματος, η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο συντονιστής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, Χρίστος Βλαχοκώστας ως εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου.
Σχετικά Άρθρα
- Γρεβενά: η πρώτη πόλη με εγκεκριμένο ΣΒΑΚ
- Δήμος Χαλανδρίου: ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων
- Δήμος Χαλανδρίου: σε πλήρη ανάπτυξη η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων
- Αη Στράτης: αυτονομία από ΑΠΕ, λουκέτο στο σταθμό ντίζελ της ΔΕΗ
- Πέντε έργα φυσικού αερίου σε δημόσια κτίρια της Πελοποννήσου
- Δασικές πυρκαγιές: ρεκόρ καμένων επιφανειών στην Ευρώπη