Γερμανική απόβαση στα νησιά για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΠεριβάλλον 25 Ιουνίου 2019 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Γερμανική… «απόβαση» στα νησιά με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών πραγματοποιείται από αύριο με… ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο, το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας οργανώνει από την Τρίτη 25 μέχρι και την Πέμπτη 27 Ιουνίου επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές και την αποθήκευση ενέργειας.
Στην αποστολή θα μετάσχουν 8 γερμανικές επιχειρήσεις του κλάδου ενώ αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ημερίδα για την αγορά ενέργειας στην οποία από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν φορείς όπως ο ΔΕΔΔΗΕ η ΡΑΕ, το ΚΑΠΕ, ο ΣΕΦ και η ΕΛΕΤΑΕΝ.
«Όπως σε κάθε χώρα, που παράγει ενέργεια από ΑΠΕ, έτσι και στην Ελλάδα, τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα η περίσσια παραγόμενη ενέργεια από τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ», επισημαίνει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο και προσθέτει: «Για τη λύση αυτού του προβλήματος προσφέρονται ποικίλες τεχνολογίες για την ενσωμάτωση της πλεονάζουσας ενέργειας στο δίκτυο.
Καθώς η ζήτηση για τεχνολογίες ενσωμάτωσης αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο λόγω και της παγκοσμίως καθοδηγούμενης ενεργειακής μετάβασης, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης ως προς τις τεχνολογίες ενσωμάτωσης ΑΠΕ και τις τεχνολογίες αποθήκευσης, όπως μεταξύ άλλων, σε νησιά που δεν είναι επαρκώς συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο. Το έλλειμμα που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσω της επέκτασης και της περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σχετική ενσωμάτωση στο δίκτυο μέσω της αποθήκευσης ενέργειας».
Οι εταιρίες
Οι Γερμανικές εταιρίες από τους κλάδους των ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας, υβριδικών συστημάτων και αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, που θα συμμετέχουν στην αποστολή και στην ημερίδα είναι:ABO Wind -AG (Υβριδικά συστήματα, Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια)
-GAIA mbH (Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια, Αποθήκευση Ενέργειας)
-Boreal Light GmbH (Αφαλάτωση θαλασσινού νερού με Φωτοβολταϊκά)
-BAE Batterien GmbH (Αποθήκευση Ενέργειας, Φωτοβολταϊκά)
-Green Island Energy gGmbH (Deep Sea Energy Storage)
-Easy Smart Grid GmbH (Aποθήκευση ενέργειας & Grid Management Solutions)
-EUROSOL Projekt & Management GmbH (Φωτοβολταϊκά, Υβριδικά συστήματα, Smart-Metering)
-Uniper Kraftwerke GmbH (Αποθήκευση ενέργειας, Αφαλάτωση θαλασσινού νερού).
Τεχνολογίες
Μια από τις τεχνολογικές λύσεις που προτείνονται είναι η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ σε αντλίες που εγκαθίστανται στον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πάνω από 550 μέτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της της Green Island Energy GmbH, κ. Michael Difliff, μέλος της επιχειρηματικής αποστολής, δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Ιδιαίτερα για τα μη-διασυνδεδεμένα νησιά, όπου η ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από πετρελαϊκές μονάδες (με το κόστος για τη μεταφορά του πετρελαίου να διανέμεται σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα), οι ενεργειακές αυτές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν, παγκοσμίως, παραδείγματα καινοτόμων παρεμβάσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η δική μας υποθαλάσσια μονάδα άντλησης-ταμίευσης ενέργειας, προσφέρει οικονομικές λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για περιοχές κοντά σε ύδατα βάθους από 550 μέτρα και άνω, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται ένα μακροβιώσιμο σχέδιο (>40 χρόνια) για τα μη-διασυνδεδεμένα νησιά. Μαζί με Έλληνες εταίρους, θα θέλαμε να υλοποιήσουμε ένα πρότυπο έργο και έτσι να συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Αναμένουμε με ανυπομονησία την επιχειρηματική αποστολή και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που θα προκύψουν με τις ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς».
Περισσότερες πληροφορίες για την επιχειρηματική αποστολή, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου http://griechenland.ahk.de/gr
Σχετικά Άρθρα
- Νέο ράλι τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία
- Συμφωνία Γερμανίας με το Κατάρ για την προμήθεια LNG
- «Energy Scouts Greece 2024»: δηλώσεις συμμετοχής έως τις 8 Απριλίου
- Νέο άλμα 39%, στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα
- Ταμείο Ανάκαμψης: μνημόνιο συνεργασίας για ελληνογερμανικές επενδύσεις
- Νέος ενεργειακός σχεδιασμός για ΑΠΕ, αποθήκευση, εξοικονόμηση