Γιατί χάνεται η μάχη των δασικών πυρκαγιών
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 23 Αυγούστου 2023 Αργύρης
“Οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται πλέον από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη”, επισήμανε ο Χάρης Δούκας καθηγητής ΕΜΠ και αναφέρθηκε σε αστοχίες της δασικής πολιτικής που πρέπει να διορθωθούν, με αιχμή την ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο δάσος και την διοχέτευση των πόρων δασοπροστασίας στην πρόληψη και οχι στην καταστολή.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χάρης Δούκας, μίλησε στην τηλεόραση του ALPHA για την ανάγκη θωράκισης των πόλεων απέναντι στους νέους κλιματικούς κινδύνους.
Κληθείς να σχολιάσει τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Αττική, αλλά και ολόκληρη η χώρα, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, επισήμανε ότι «προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι οι πυρκαγιές δεν μπαίνουν πλέον μόνο μέσα στο δάσος, στον περιαστικό ιστό, αλλά και μέσα στις πόλεις, γι’ αυτό έχει αλλάξει και ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Οι εξειδικευμένες μελέτες μας δείχνουν ότι οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται πλέον από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Η χώρα μας όμως, δαπανά για πρόληψη μόνο το 1/5 του σχετικού προϋπολογισμού για τις πυρκαγιές και τα 4/5 για καταστολή, η οποία βλέπουμε πόσο δύσκολη είναι σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, πρέπει να δίνεται το 50% των χρημάτων για την πρόληψη, το 35% για την καταστολή και το 20% για την αποκατάσταση».
Ο Χάρης Δούκας επισήμανε ότι τα δάση στερούνται πλέον τους παραδοσιακούς τους φύλακες, που σήμερα έχουν απομακρυνθεί, καθώς αυτά τα επαγγέλματα δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον. Όπως τόνισε, «το κρίσιμο είναι, πώς θα μπορέσουμε να βάλουμε ξανά μέσα στα δάση τους ανθρώπους που ζούσαν χρόνια εκεί και είχαν τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, τους μελισσοκόμους, τους αγρότες, τους βοσκούς και τους ρητινοπαραγωγούς. Απαιτείται επίσης ο εκσυγχρονισμός των δασικών υπηρεσιών. Πρέπει να εξοπλιστούν με έξυπνα συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα πρόβλεψης, τεχνητή νοημοσύνη, θερμοκάμερες, για να μπορούμε και να προλάβουμε, αλλά και να χειριστούμε με αποτελεσματικότητα τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς»
Σχετικά Άρθρα
- Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
- Δήμος Αθήνας: αλλαγές στα κίνητρα ΝΟΚ και έργα Μετρό σε πλατείες
- Κομισιόν: έκτακτη σύγκληση για τις δασικές πυρκαγιές
- ΕΛΕΤ: για το Δάσος Δαδιάς και την προστασία των Natura
- Συνάντηση του Χ. Δούκα με τον Π. Κόκκαλη
- ΓΕΩΤΕΕ: κατατέθηκε το πόρισμα για τις πυρκαγιές του Έβρου