ecopress
Ο Δήμος της Αθήνας αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του έργου κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών από την... Γήπεδο Παναθηναϊκού: «γκολ» 26 εκατ. ευρώ, λόγω ακρίβειας υλικών

Ο Δήμος της Αθήνας αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του έργου κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών από την περασμένη άνοιξη. Ζητά αυξημένη κρατική χρηματοδότηση κατά 26 εκατ. ευρώ, ποσοστό αύξησης 30%, ως ηχηρή επιβεβαίωση της επιβάρυνσης σε δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές από το ράλι της ακρίβειας.

Σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου της Αθήνας εγκρίθηκε σχετική εισήγηση, η οποία προβλέπει ότι κατατίθεται προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης  για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού με επιπλέον 26 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου  στα 115 εκατ. ευρώ, από τα 88,9 εκατ. ευρώ, που ήταν κατά την σχετική έγκριση και ανακοίνωση του έργου τον περασμένο Μάρτιο του 2021.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου τη σχετική εισήγηση έκανε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Οι  πόροι για το έργο θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το γήπεδο στον Βοτανικό αποτελεί έργο του ευρύτερου πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» (τα υπόλοιπα έργα του πρότζεκτ θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης).

“Δεν βγαίνει το έργο χωρίς την αύξηση”

Το θέμα έφερε στο φως ο δημοσιογράφος Στέργιος Ζιαμπάκας στην «Εφ. Συν», παραθέτοντας  δήλωση στελέχους του Δήμου Αθηναίων, με την οποία εξηγήθηκε ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το έργο λόγω του αυξημένου κόστος των οικοδομικών υλικών – φαινόμενο που έχει επηρεάσει πλήθος έργων, με την επισήμανση ότι  βάση του προϋπολογισμού των 89 εκατ. ευρώ «το έργο δεν βγαίνει» και «ο κίνδυνος θα ήταν να δημοπρατήσουμε ένα έργο που δεν θα μπορούσε κανένας να κατασκευάσει», εξήγησε το ίδιο στέλεχος.

Το χρονοδιάγραμμα 

Η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ προωθείται ως δημοτικό έργο, που θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό άνευ ανταλλάγματος για τα επόμενα 99 χρόνια, ενώ Δήμος Αθηναίων και Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνουν -σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές- τα έσοδα κάθε εμπορικής δραστηριότητας του γηπέδου (το 65% των εσόδων κατανέμεται στο Δημόσιο, το 35% στον δήμο).

Τα αρχικά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του γηπέδου μοιάζει να μην τηρούνται σχολαστικά: για παράδειγμα, με βάση το χρονοδιάγραμμα κατανομής των 89 εκατ. ευρώ έπρεπε να έχουν ήδη εκταμιευθεί πόροι 1 εκατ. το τρέχον έτος και προβλέπονταν 40 εκατ. για το 2022.

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων πάντως -ο οποίος έχει και τη γενική ευθύνη συντονισμού του έργου- δηλώνεται ότι «είμαστε έτοιμοι» στην έκδοση του τεύχους δημοπράτησης του έργου, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ τον Ιανουάριο «θα παρουσιάσουμε όλες τις διαστάσεις του πρότζεκτ». Στα εισηγητικά έγγραφα προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, η χωρητικότητα του γηπέδου προσδιορίζεται στις 38.000 θέσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Αθηναίων -στο πρώτο, αντίστοιχο με το νέο αίτημα- ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τη χρηματοδότηση του έργου με 88,9 εκατ. ευρώ. Με το νέο αίτημα για 115 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός κατασκευής του γηπέδου αυξάνεται κατά 26 εκατ. συγκριτικά με τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι το έργο εξαγγέλθηκε τον Νοέμβριο του 2020 με ενδεικτικό προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ (δηλαδή το ποσό του αρχικού προϋπολογισμού αφαιρουμένου του ΦΠΑ).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας