Global Forest Fund: Σβήνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα του ταξιδιού μας
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΜεταφορέςΟικονομίαΠεριβάλλονΧωρίς κατηγορία 16 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Παγκόσμιας εμβέλειας δραστηριότητα του FEE και της ΕΕΠΦ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με δενδροφυτεύσεις και περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ταξίδια με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, λεωφορείο, ΙΧ αυτοκίνητο χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα προσφέρει η ψηφιακή εφαρμογή «Global Forest Fund» του διεθνούς ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε ταξιδιώτη να σβήσει το ανθρακικό αποτύπωμα της μετακίνησης του και να συμμετέχει σε μίας παγκόσμιας εμβέλειας δραστηριότητα δενδροφυτεύσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστασίας του πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τον τρόπο να σβήσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα των ταξιδιών μας παρουσιάζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εθνικός εκπρόσωπος τουFEE. Με πρωτοβουλία της ΕΕΠΦ ανοίγει στο ευρύ κοινό η εφαρμογή«Global Forest Fund», μέσω της οποίας όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν υπολογίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα παραχθεί από τις μετακινήσεις τους και ενισχύουν με το αντίστοιχο ποσό δράσεις δενδροφύτευσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να σβήσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του ταξιδιού τους.
Δοκιμασμένη εφαρμογή
-«Φυτεύουμε δένδρα με το σκεπτικό ότι θέλουμε να δεσμεύσουμε όσο μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα που δημιουργούμε με τις μετακινήσεις μας», εξηγεί ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της ΕΕΠΦ, μέλος του ΔΣ του FEE, αρμόδιος διεθνώς για το πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα δάση» που είναι η μήτρα της δράσης «Global Forest Fund» της FEE.
Η εφαρμογή για ταξίδια χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα είναι ήδη δοκιμασμένη. Την χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια στο Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για να εξισορροπούν το ανθρακικό αποτύπωμα που παράγει η εσωτερική τους λειτουργία.
«Επειδή τα ταξίδια συνεπάγονται σημαντική παραγωγή ρύπων, ειδικά τα αεροπορικά, είχαμε δημιουργήσει αυτό το μηχανισμό για να εξισορροπείται το ανθρακικό αποτύπωματων μετακινήσεων που κάνουμε για τις ανάγκες του Ιδρύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη του FEE, αλλά και εκπρόσωποι των μελών μας που ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες για διάφορες συναντήσεις », σημειώνει ο κ. Πέτρου.
«Καθώς πλέον το πρόβλημα του κλίματος αναγνωρίζεται από όλους ως κρίση, γίνεται επιτακτικότερο να κάνουμε όλοι κάτι. Έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε στο κοινό αυτή τη δυνατότητα».
Σημειώνεται ότι το FEE έχει μέλη σε 82 χώρες. Ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του FEE ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, ενώ άλλο 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθηγητές τους. Στο άθροισμα πρέπει να προστεθούν οι οικογένειες των μαθητών, και οι τοπικές κοινωνίες στον κάθε τόπο. «Δηλαδή», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ «υπάρχει μία επίδραση πολύ ευρύτερη από τους άμεσα συνδεδεμένους με τοFEE για την επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ στην ψηφιακή εφαρμογή «Global Forest Fund» μπορεί να συμμετέχει ανοιχτά και ελεύθερα οποιοσδήποτε πολίτης από κάθε σημείο του πλανήτη».
Έμμεσα από μία τέτοια πρωτοβουλία πιέζεται και η βιομηχανία των μεταφορών να υιοθετήσει φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, με μικρότερες εκπομπές ρύπων.
Σημαντική απήχηση της δράσης στην Ελλάδα αναμένει η ΕΕΠΦ, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει καταγραφεί ιδίως στις νεότερες ηλικίες και τα πιο δυναμικά κοινά, τα οποία είναι αυτά που κάνουν και τις περισσότερες μετακινήσεις.
Η εφαρμογή τουFEEγια την εξισορρόπηση του ανθρακικού αποτυπώματος προς το παρόν αφορά στις μεταφορές(αεροπλάνο, τρένο, αυτοκίνητο, λεωφορείο), αλλά υπάρχει προοπτική να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως στον κτιριακό τομέα, για την εξισορρόπηση με περιβαλλοντικές δράσεις του αποτυπώματος ενέργειας ενός συνεδρίου, της χρήσης χώρων κ.λπ.
«Οι δυνατότητες για οποιονδήποτε θέλει να εξισορροπήσει το αποτύπωμά του πρακτικά είναι μεγάλες», αναφέρει ο κ. Πέτρου.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία:
- Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του «Global Forest Fund» στη διεύθυνση gff.global επιλέγουμε το μέσο μεταφοράς που θα ταξιδέψουμε , αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο, τρένο ή μεικτό τρόπο ταξιδιού.
- Αντίστοιχα συμπληρώνουμε την αφετηρία και τον προορισμό, τα άτομα και αν το ταξίδι είναι μονής διαδρομής ή μετ’ επιστροφής.
- Κλικάρουμε την επιλογή “calculate” και το σύστημα υπολογίζει την ποσότητα εκπομπής ισοδύναμου CO2 και το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ.
- Επιλέγουμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε άλλο ποσό ή προχωράμε απευθείας στην πληρωμή με πιστωτική κάρτα.
- Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας και επιλέγουμε εάν θέλουμε να λάβουμε ηλεκτρονικό μήνυμα με πληροφορίες για τη δωρεά μας και τη συμβολή της στους σκοπούς του Global Forest Fund.
- Η δωρεά μας καταχωρείται και εμφανίζονται στην οθόνη οι σχετικές πληροφορίες.
«Στην ιστοσελίδα», διευκρινίζει ο κ. Πέτρου, «υπάρχει το εργαλείο, που όταν του δώσεις τα δεδομένα του ταξιδιού, σταθμούς, μέσα μεταφοράς κ.λπ., μπορεί να υπολογίσει ένα κόστος χρηματικό. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διεθνώς για το πώς υπολογίζεται το αποτύπωμα του άνθρακα. Εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει μία μεθοδολογία αποδεκτή από τον ΟΗΕ που είναι η αρχή που ασχολείται πάνω από όλους με την κλιματική αλλαγή».
Έργα και εκπαίδευση
«Η διαφορά του Global Forest Fundαπό παρόμοια εφαρμογές (π.χ. όπως αυτές κάποιων αεροπορικών εταιρειών) είναι ότι από τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα χρηματοδοτηθούν τόσο φυτεύσεις δένδρων όσο και σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες», εξηγεί ο κ. Πέτρου.
Φυτεύουμε δέντρα για να δεσμεύσουμε άνθρακα αφαιρώντας διοξείδιο από την ατμόσφαιρα που είναι το ζητούμενο και μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο άνθρακα δεσμεύουμε με βάση τον αριθμό των δέντρων που θα φυτευτούν. Το σημαντικότερο όμως, υπογραμμίζει, κατά τη γνώμη μας, είναι το εκπαιδευτικό κομμάτι. Οι δράσεις δεν είναι μόνο φυτεύσεις, αλλά συνδυάζονται πάντα, υποχρεωτικά, με περιβαλλοντική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή, για την αξία των δασών κ.λπ.
Έτσι έχουμε πολλαπλή επίδραση: καθώς η φύτευση γίνεται σε συνεργασία με τα σχολεία, οι μαθητές αποκτούν αίσθηση ιδιοκτησίας των δέντρων και αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους, συνεπώς δεν θα μείνουν στην τύχη τους, όπως συχνά συμβαίνει με δενδροφυτεύσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, μέσα από τη εκπαίδευση, αλλάζει η συμπεριφορά αυτών των παιδιών που θα πολλαπλασιάσει το αποτέλεσμα του κάθε έργου στο μέλλον. Επίσης τα παιδιά επηρεάζουν τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν όμως και δευτερεύουσες θετικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα σε αφρικανικές χώρες, όπου που έχουμε κάνει τέτοιες δράσεις, τα παιδιά στα σχολεία φυτεύουν καρποφόρα δέντρα που σημαίνει ότι, παράλληλα με τη δέσμευση άνθρακα, παράγουν και φαγητό, που επιτρέπει στους μαθητές να μένουν περισσότερο στο σχολείο, ή, αν υπάρχει περίσσευμα, το πουλάνε και παίρνουν πράγματα που χρειάζονται.
Ενημέρωση για τις δράσεις
Οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να λάβουν χρηματοδότηση από το Global Forest Fund θα πρέπει να υποβάλουν την τεκμηριωμένη πρότασή τους στο FEE. Η επιλογή των καλύτερων προτάσεων θα γίνεται από μία πενταμελή επιτροπή ειδικών, στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ, ένας ειδικός για τα δάση, εκπρόσωπος του FEE, εκπρόσωπος της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση» και ο χειριστής της εφαρμογής. Όποιος καταθέσει χρήματα θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ετήσια αναφορά. Με απόλυτη διαφάνεια θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα λεπτομέρειες για την διάθεση των χρημάτων και για όλες τις δράσεις.
Σχετικά Άρθρα
- Ημερίδα “Climate Era”: Οι νέες τάσεις για την Κλιματική Αλλαγή
- Ευρωπαϊκό βραβείο τεχνολογίας σε σκυρόδεμα με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα
- Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: σβήνουν τα διακοσμητικά φώτα
- ΗΡΑΚΛΗΣ: νέες επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ
- Global Forest Watch: στάχτη 30 εκ. στρέμματα δάσους ετησίως
- Το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα εξαρτάται από την ατομική σπατάλη πόρων