Greenpeace: Ακτιβίστριες πετούν με αλεξίπτωτο στα τοπία των Ιωαννίνων όπου προωθούνται εξορύξεις πετρελαίου
pressroomΠεριβάλλον 17 Απριλίου 2018 Αργύρης
Με τα συνθήματα “SOS για την Ήπειρο” και “Water not Oil”, ακτιβίστριες της Greenpeace όπως ανακοινώνει η οργάνωση πέταξαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς σε ύψος 1.400 μέτρων πάνω από τα μοναδικής ομορφιάς τοπία της Ηπείρου, που απειλούνται με καταστροφή από τις εξορύξεις πετρελαίου. Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας και να ακυρώσει το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
“Πριν από λίγες ημέρες, η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος όλων των νέων εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Με την απόφαση αυτή, η τέταρτη μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στον πλανήτη τέθηκε εκτός σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε μόνη της: χρειάστηκαν 7 χρόνια δράσης από την κοινωνία των πολιτών και μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση με την πολιτική βούληση και τη διορατικότητα να αντιληφθεί τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να κάνει το ίδιο. Ο ενεργειακός σχεδιασμός μπορεί να στρέψει τη χώρα στο μέλλον και στην εκμετάλλευση του πραγματικού της ενεργειακού πλούτου, δηλαδή την καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση, στέλνοντας μία για πάντα τα σχέδια για εξορύξεις πετρελαίου εκεί που ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
Το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα υποθηκεύει το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας που περιλαμβάνει περιοχές με σπάνια φυσική ομορφιά και πλούσια ζωή, έχει ήδη παραχωρηθεί ή βρίσκεται σε καθεστώς παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις με βαρύ ιστορικό ατυχημάτων και περιστατικών ρύπανσης[3]. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται κατά σχεδόν 20%[4] στον τουρισμό και κατ’επέκταση στην καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ένα ανεύθυνο εγχείρημα που κρύβει καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.
“Είναι λάθος να μπερδεύεται το εθνικό συμφέρον με τα κέρδη των εταιρειών, παρόλο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι το ίδιο. Αν γίνουν εξορύξεις θα είναι η καταστροφή του τόπου μας. Δεν θα έχουμε πια καθαρό νερό, καθαρό αέρα, καθαρά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μελισσουργία, αμπελουργία. Δεν θα έχουμε πια τη ζωή μας. Η Ήπειρος φημίζεται για τον πρωτογενή της τομέα και από τη στιγμή που θα χάσουμε το ‘brand name’ μας, θα βγουν πολλοί άνθρωποι στην ανεργία. Οι λίγες θέσεις εργασίας που θα προσφέρει η εταιρεία δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην ανεργία που θα έρθει. Η Ήπειρος είναι πλούσια για αυτό που έχει πάνω από τη γη, για τα νερά της και τον αέρα της. Πρέπει να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά έτσι όπως την παραλάβαμε: καθαρή και αμόλυντη”, δήλωσε ο Βαγγέλης Τσώλης, αλεξιπτωτιστής πλαγιάς.
H Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που εγκαταλείπει οριστικά κάθε σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων και θέτει ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία 100% ΑΠΕ το αργότερο έως τα μέσα του αιώνα.
Σχετικά Άρθρα
- Greenpeace: προστασία των ωκεανών από τις εξορύξεις βαθέων υδάτων
- Greenpeace: ξεκινούν «στα μουλωχτά» σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο
- Υδρογονάνθρακες: συνεργασία Ελλάδας-Νορβηγίας για «πράσινες» λύσεις
- Υδρογονάνθρακες: οι περιοχές που ξεκινούν σεισμικές έρευνες
- Greenpeace: σοκάρουν οι απειλές για τους ωκεανούς
- Πετρέλαιο θέρμανσης: ξεκινά η διάθεση – οι εκτιμήσεις για τις τιμές