«Γρίφος» για τον τουρισμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομία 4 Μαΐου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Μεγάλος προβληματισμός και αβεβαιότητα κυριαρχεί στον τουριστικό κλάδο σε σχέση με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν όπως αυτές θα τεθούν μέσα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας και τις προδιαγραφές που αυτά θα θέσουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρουν στο ecopress επιχειρηματικοί παράγοντες με εμπειρία στον τουριστικό τομέα, προς το παρόν διαμορφώνονται δύο τάσεις: Αφενός να ανοίξουν τα ξενοδοχεία μικρότερης δυναμικότητας, καθώς όσο αυξάνεται η δυναμικότητα τόσο αυξάνεται το κόστος. Και αφετέρου, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα ανοίξουν τους χώρους τους, αλλά με περιορισμένη δυναμική λόγω των απαιτούμενων κοινωνικών αποστάσεων, ήτοι περιορισμένες κλίνες με όλα τα συμπαρομαρτούντα, θα πάνε σε υψηλότερα τιμολόγια, καθώς φαίνεται να είναι η λύση που προκρίνουν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Με δεμένα χέρια
Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζουν, αυτή τη στιγμή βρίσκονται με δεμένα τα χέρια, καθώς λείπουν βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν ποιες και πόσες ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσουν: «Ο πρώτος αφορά την επανέναρξη των πτήσεων, καθώς κατά τα ψέματα, ότι και αν λέγεται αυτές τις ημέρες περί άνθισης του οδικού τουρισμού λόγω των συνθηκών, είναι ενθαρρυντικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταστροφική μείωση των τουριστικών εσόδων που φαίνεται στον ορίζοντα. Αρκεί να σκεφθούμε, ότι το 70% των τουριστικών αφίξεων, πραγματοποιείται μέσω αεροπορικών πτήσεων».
Ωστόσο, ο μεγάλος προβληματισμός, αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις προδιαγραφές που θα θέσουν, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά τουριστικός παράγοντας, όλοι τα περιμένουν, αλλά λίγοι μπορούν να τα εφαρμόσουν, ειδικά, εάν αυτά αφορούν αναδιατάξεις χώρων, τεχνικές μελέτες, κοστοβόρες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, ή συστήματα απολυμαντικών ψεκασμών και ενδεχομένως νέες πιστοποιήσεις για πισίνες κτλ. Πέραν όμως των τεχνικών παρεμβάσεων, εφόσον κι αν αυτές κριθούν αναγκαίες, είμαστε ακόμη στο σκοτάδι, για το αν τελικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα παρέχουν τις διασφαλίσεις για να προστατευτούν οι ξενοδόχοι, από ενδεχόμενες αγωγές πελατών».
Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να θέλει να κρατήσει το ξενοδοχείο του κλειστό. Πόσοι όμως είναι τελικά που μπορούν να λειτουργήσουν υπό τους αυστηρούς κανόνες που θα επιτάσσουν τα πρωτόκολλα υγιεινής, τη στιγμή μάλιστα, που θα έχει να τρέξει όλα τα παραπάνω στην πιο αβέβαιη και συρρικνωμένη σεζόν στη διάρκεια της οποίας η πιθανότητα ζημιάς λόγω χαμηλής κίνησης και υψηλού κόστους θα είναι μεγαλύτερη από το όποιο όφελος».
Με ένα μικρό θαύμα να περιοριστεί η μείωση στο 50% των τουριστικών εσόδων!
«Με το αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει να μην υπάρξει νέα έξαρση του κορονωϊου, και για να αποφευχθεί ένας κατήφορος μείωσης εσόδων κατά 80 με 90%, την οποία έχουν προβλέψει αρκετοί παράγοντες του τουρισμού, αλλά και να περιορισθεί η πτώση στο 50% ή λιγότερο, θα χρειασθεί αυτό το δίμηνο ο ελληνικός τουρισμός να φέρει έσοδα τουλάχιστον 6 – 7 δισ. ευρώ στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της φετινής σεζόν», αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες. Το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2019, οι εισπράξεις από τον τουριστικό τομέα, ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, με ποσό των 7,8 δις, ήτοι το 43%, να εισπράχθηκε το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου, αναδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος επανεκκίνησης του τουρισμού, τον Ιούλιο, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνησης
Επαφές με το Ισραήλ για εισροή τουριστών
Οι ίδιες πηγές από την τουριστική αγορά αναφέρουν, ότι γίνονται επαφές τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μεγάλων tour operators, για την εισροή τουριστών από το Ισραήλ. Ως αβαντάζ, προκρίνεται η καλή υγειονομική εικόνα της χώρας, η οποία της προσέδωσε ακόμη μία θετική φήμη, λόγω της επιτυχούς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, διαχείριση της πανδημίας.
Σχετικά Άρθρα
- Αυθαίρετα: ξήλωσαν τροχόσπιτα για να γλιτώσουν μεγάλα ξενοδοχεία στον αιγιαλό
- Τουρισμός: μελέτη για την «φέρουσα ικανότητα» της Αθήνας
- ΕΣΠΑ: προτεραιοποιούνται επενδύσεις στο τουριστικό οικοσύστημα
- Airbnb: πως η βραχυχρόνια μίσθωση επιμηκύνει την τουριστική περίοδο
- Κυνήγι της βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι πραγματικές αιτίες για το στεγαστικό
- «Αντώνης Τρίτσης» ποιοί και γιατί φράκαραν τις εντάξεις έργων