Της Δρος Μαρίζας Τσακαλέρου
Ως καινοτομία ορίζεται η χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή νέων προϊόντων και την παροχή νέων υπηρεσιών. Η καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά του επαγγέλματος των μηχανικών. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι χώρες που έχουν έλλειψη σε τεχνολογικές δεξιότητες υστερούν δραματικά στην καινοτομία.
Οι τεχνολογικά καταρτισμένοι απόφοιτοι, με την ποικιλομορφία των απόψεων, των εμπειριών, των οπτικών και των λύσεων που μπορούν να παρέχουν, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας μιας χώρας. Ακόμη περισσότερο, η ποικιλομορφία στο επίπεδο της στελέχωσης αποτελεί σημαντικό στοιχείο επιτυχίας της τεχνολογικής καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, διεθνής διακλαδική μελέτη του οίκου McKinsey διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία τεχνολογικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού τείνουν να έχουν σημαντικά καλύτερη επίδοση στην καινοτομία. Η μελέτη διαπίστωσε πως, όταν περιορίζονται οι εμπειρίες, οι απόψεις και οι οπτικές των μελών σε μια ομάδα επιφορτισμένη με καινοτομία, περιορίζεται και ο αριθμός των λύσεων που θα εξερευνηθούν. Στην καλύτερη περίπτωση, αξιολογούνται λιγότερες νέες ιδέες και στην χειρότερη, κανονικοποιούνται οι εγγενείς προκαταλήψεις του χώρου.
Παράλληλα, ερευνητές του MIT και του Carnegie Mellon διαπίστωσαν ότι οι ομάδες καινοτομίας που συμπεριέλαβαν ικανό αριθμό γυναικών είχαν καλύτερα αποτελέσματα, και μάλιστα ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η αναλογία των γυναικών, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα της ομάδας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αριθμός των γυναικών μηχανικών αποτελεί πρόβλημα ακόμη και σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ. Στην Αμερική, 80% των αποφοίτων STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά) είναι στο τομέα της μηχανικής και της επιστήμης των υπολογιστών, αλλά η γυναικεία εκπροσώπηση βρίσκεται στο 12% για τον πρώτο και στο 26% για τον δεύτερο.
Συνοπτικά, οι γυναίκες αποτελούν το 46% του συνολικού εργατικού δυναμικού, αλλά οι γυναίκες στα STEM αποτελούν μόνο το 14% των Αμερικανών μηχανικών. Δυστυχώς το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν πτυχία μηχανικών έχει παραμείνει σταθερό για τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Στην Ελλάδα μόνο το 7% των νέων κοριτσιών ενδιαφέρεται να σπουδάσει μηχανική σε σχέση με το 20% των νέων αγοριών. Ενώ, την ίδια στιγμή, καινοτόμες εταιρείες πιέζουν για περισσότερες γυναίκες μηχανικούς.
Καθώς η μηχανική και η τεχνολογία συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τη ζωή μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι από τους νέους μας, και κυρίως τις νέες μας, θα ακολουθήσουν καριέρα μηχανικού. Στην ομιλία αυτή θα εξειδικευθούν οι παραπάνω διαπιστώσεις και θα αναπτυχθούν και άλλες σημαντικές διαστάσεις, όπως η θετική συσχέτιση μεταξύ της αναλογίας των γυναικών στα ηγετικά κλιμάκια και στην κερδοφορία της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η καινοτομία είναι μια συλλογική προσπάθεια και δεν έρχεται από μια «Εύρηκα» στιγμή. Η καινοτομία είναι μια διαδικασία που περνά από διαφορετικές φάσεις και στάδια, στα οποία απαραίτητα στοιχεία είναι η συλλογικότητα και οι συνθήκες που εμπνέουν όλα τα μέλη της ομάδας, για να οδηγήσουν και να συμβάλουν μακροπρόθεσμα σε καλύτερες και σταθερές επιδόσεις. Δημιουργώντας τις συνθήκες ποικιλομορφίας, προσθέτουμε εχέγγυα για την ανταγωνιστικότητα τόσο της επιχείρησης όσο και της χώρας μας.
Βιογραφικό
*Η Δρ. Μαρίζα Τσακαλέρου είναι Διπλωματούχος Μηχανικός και ερευνήτρια σε θέματα διαχείρισης γνώσης, επιχειρηματικών συστάδων, δικτύων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σήμερα στη σχέση μεταξύ των ομαδικών διαδικασιών μάθησης και της ανάπτυξης νέων προϊόντων. Διδάσκει Knowledge and Innovation Management, Decision Modelling και Globalization & Engineering σε συνεργασία με το Penn State University.
Η Δρ. Τσακαλέρου έχει διατελέσει υπότροφος-ερευνήτρια στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Hong Kong Polytechnic University, ακαδημαϊκή επισκέπτης στα Τμήματα Μηχανικών Διαχείρισης και Μηχανικών Συστημάτων του George Washington University και Μηχανικών και Τεχνολογίας του National University of Singapore. Στο παρελθόν εργάστηκε ως επίκουρη καθηγήτρια του Wenzhou-Kean University στην Κίνα.
Βραβεύτηκε με το Asian Universities Alliance Scholars Award 2019-2020.
Σήμερα, υπηρετεί ως Επίκουρη Καθηγήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Engineering Management στο Nazarbayev University στην Αστάνα του Καζακστάν. Παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Vertitech, μιας ελληνικής εταιρίας με ηγετική θέση στον τομέα της διαχείρισης εκπαιδευτικών συστημάτων.
H Δρ. Τσακαλέρου δραστηριοποιείται σε διεθνή φόρουμ όπως το OECD Idea Factory, το European Innovation Summit, το Joint Institute for Policy Innovation και το European Higher Education Society, ενώ συνεισφέρει στο Asia-Europe Foundation’s Education Hub. Συμμετέχει ακόμη στις δράσεις του Belt and Road Initiative της Κίνας. Είναι μέλος του Society of Women Engineers και του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων. https://nu.edu.kz/faculty/maria-tsakalerou
Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Γυναίκες επιστήμονες και καινοτομία. Δείτε περισσότερα εδώ
Σχετικά Άρθρα
- «Ερευνώ- Καινοτομώ»: αιτήσεις για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων
- Καινοτομία: 5+1 προκλήσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα
- Τον Απρίλιο το νέο «Ερευνώ- Καινοτομώ» με 300 εκ. ευρώ
- Συνεργασία του Ομίλου Motor Oil και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: χρηματοδοτεί υποτροφίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης
- Architecture Master Prize: υποβολή προτάσεων για διεθνές βραβείο