ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – μεταξύ άλλων για την απευθείας ενεργειακή τροφοδοσία του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης –... Helleniq Energy: ενέργεια από ΑΠΕ στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – μεταξύ άλλων για την απευθείας ενεργειακή τροφοδοσία του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης – σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας, έμφαση σε νέες αγορές υγρών καυσίμων που θα υποκαταστήσουν την μειούμενη κατανάλωση σε Ελλάδα και Ευρώπη προχωρά η Helleniq Energy. 

Αυτά ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων και παράλληλα την ολοκλήρωση του project των ερευνών για υδρογονάνθρακες ως το τέλος του 2024 με τη λήψη ή μη απόφασης για ερευνητική γεώτρηση.

Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να ωριμάσει ως το τέλος του χρόνου αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, που θα συνδέεται απευθείας για να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης και θα συνδυάζεται με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν διαφορετικές επιλογές (μπαταρίες, υδρογόνο), καθώς και την δυνατότητα παραγωγής αμμωνίας.

Η νέα μονάδα ΑΠΕ στη Θεσσαλονίκη είναι μία από τις επενδύσεις που υλοποιεί η σχεδιάζει ο όμιλος στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Ειδικότερα από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο κ. Σιάμισιης  ανέφερε ότι:

-Tις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, που αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων.  Συνολικά, η “πράσινη” εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου το 2022 ήταν 341 μεγαβάτ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβάτ το 2030.

-Η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελευσίνα, για την οποία θα ληφθεί απόφαση ως το τέλος του χρόνου.

-Η περαιτέρω επέκταση στην Κύπρο, όπου πρόσφατα ο όμιλος εξαγόρασε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 15 MW. Στόχος είναι ο δεκαπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στην τοπική αγορά στα 150 μεγαβάτ, που θα υποστηρίξει και την συμμετοχή της Helleniq Energy στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Ο κ. Σιάμισιης απηύθυνε πάντως σαφή προειδοποίηση για τι βιωσιμότητα των μονάδων ΑΠΕ που θα κατασκευάζονται στο εξής εφόσον δεν συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης προκειμένου να αποφεύγουν τις περικοπές που επιβάλλει ο διαχειριστής σε περιόδους αυξημένης παραγωγής είτε από τον ήλιο είτε από τον άνεμο. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, ο όμιλος θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας η προκήρυξη του οποίου επίκειται τις προσεχείς ημέρες.

Δραστηριότητα πετρελαιοειδών

Σε ό,τι αφορά την κύρια δραστηριότητα της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, τόνισε πως στόχος τον επόμενο 1,5 χρόνο είναι να αυξηθεί η δυνατότητα εξαγωγών σε αγορές που δεν είναι παραδοσιακές, όπως η Άπω Ανατολή και η Αφρική καθώς η ΕΕ έχει μπει σε πορεία μείωσης της κατανάλωσης πετρελαιοειδών (ήδη οι εξαγωγές απορροφούν άνω του 50 % της παραγωγής του ομίλου). Αλλά και στην Ελλάδα, όπως είπε, θα δούμε υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό καθώς και πιο έντονη παρουσία της ηλεκτροκίνησης με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για καύσιμα στην ελληνική αγορά. “Γι αυτό, είπε, προσανατολίζουμε τις επενδύσεις μας στους χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον”. Επίσης ο όμιλος σχεδιάζει να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων ώστε να αποφύγει τα προβλήματα τροφοδοσίας που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από κακοκαιρία, πυρκαγιές κ.α. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών του διυλιστηρίου Ελευσίνας τάξης μεγέθους ισχύος 50 μεγαβάτ.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ακόμη ότι:

-Δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Θεσσαλονίκη. Από την υλοποίηση της μονάδας εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και η πρόοδος του project για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη.

-Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, το 2022, στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης τους επόμενους 18-24 μήνες θα γίνει η ερμηνεία των δεδομένων και θα ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης. “Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι υδρογονάνθρακες υπάρχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποιότητα ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμοι”, είπε.

Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2022 ιστορικά υψηλή κερδοφορία (λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 1,4 δισεκ. Ευρώ) η οποία όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Σε ερώτηση δε για την έκτακτη κερδοφορία και φορολόγηση ανέφερε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση για το 2022 είναι 500 εκατ. ευρώ (από τα οποία 300 εκατ. είναι η έκτακτη εισφορά) και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα. “Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή αντιμετώπιση καθώς δυο χρόνια πριν είχαμε 500 εκατ. ζημιές”, σημείωσε.

Γιάννης Παπαθανασίου

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε μιλώντας στη γενική συνέλευση πως η θετική πορεία δεν οφείλεται μόνο στο διεθνές περιβάλλον. «Εξίσου σημαντικό είναι, πρόσθεσε, πως μπορέσαμε να διαχειριστούμε  αποφασιστικά την ενεργειακή κρίση. Να εξασφαλίσουμε εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες αργού και προϊόντων πετρελαίου. Να συνάψουμε συμφωνίες με χώρες-παραγωγούς, διεθνείς εταιρίες και traders. Και να εγγυηθούμε την ενεργειακή επάρκεια, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε».

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή από τα οποία 0,65 ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας