ecopress
Η πέμπτη φετινή συνάντηση του Hub Science, που πραγματοποιείται την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, αφορά διάλεξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης... Hub Science: Διάλεξη του ακαδημαϊκού Κ. Συνολάκη, για τους κινδύνους από πλημμύρες και τσουνάμι

Η πέμπτη φετινή συνάντηση του Hub Science, που πραγματοποιείται την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, αφορά διάλεξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη με θέμα «Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;».

Το 2017 υπήρξαν καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Σιέρα Λεόνε, στο Μπανγκλαντές και στη Δυτική Αττική, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, σκοτώθηκαν αναλογικά ανά κάτοικο περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στο Τέξας. Το ερώτημα κάθε φορά, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Hub Science, είναι κατά πόσο μία τέτοια καταστροφή μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη προετοιμασίας, στην «κακή στιγμή» ή στην πραγματικά ακραία καταστροφή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ομιλία του, ο κ. Συνολάκης θα εξετάσει τις μεγάλες πλημμύρες που προκαλούνται από τα τσουνάμι, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα αναδείξει τις αδυναμίες μας να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε αυτά τα φαινόμενα. Επίσης, θα εξηγήσει πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν μετά από κάθε ακραίο φαινόμενο, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε ή και να μηδενίσουμε τους θανάτους. Ακόμη, θα εξηγήσει πώς και κάθε πότε δημιουργούνται τσουνάμι στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και θα δώσει έμφαση στα στοιχειώδη μέτρα που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Θα μιλήσει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις παραλίες, και θα προτείνει μέτρα για την προστασία από τις παράκτιες πλημμύρες.

Η έρευνά του κ. Συνολάκη επικεντρώνεται, εδώ και δεκαετίες, στους σεισμούς, στα τσουνάμι και στις ακραίες θαλάσσιες πλημμύρες. Έχει οργανώσει αναρίθμητες αποστολές πεδίου σε 20 χώρες, σε όλες τις θάλασσες και στους ωκεανούς της γης, μεταξύ άλλων σε Νέα Γουινέα, Σουμάτρα, Σρι Λάνκα, Μαλβίδες, Ομάν, Κένυα, Νήσο του Πάσχα, Σαμόα, Χαβάη, Περού, Χιλή και Ιαπωνία. Το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι (MOST), το οποίο ανέπτυξε, χρησιμοποιείται σήμερα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ-National Oceanic and Atmospheric Administration) για την έγκαιρη πρόγνωση της διάδοσης των τσουνάμι στον Ειρηνικό, στον Ινδικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, στον πολυχώρο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός), στις 20:00.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας