Η ABOWind υλοποιεί έργο πράσινου υδρογόνου με σταθμό ανεφοδιασμού
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομές 6 Μαρτίου 2023 Αργύρης
Για πρώτη φορά, η ABOWind θα συνδυάσει ένα αιολικό πάρκο με την παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου: Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών χρηματοδοτεί το έργο Hünfeld-Michelsrombach με περίπου δώδεκα εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Καινοτομίας στην Τεχνολογία Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου. Η γραμμή χρηματοδότησης συντονίζεται από την NOWGmbH και υλοποιείται από την Project ManagementJülich (PtJ).
«Ασχολούμαστε εντατικά με το υδρογόνο εδώ και περίπου δέκα χρόνια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιήσουμε το πρώτο μας έργο», λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ABOWind, Dr.JochenAhn. Στο βιομηχανικό πάρκο “HessischesKegelspiel” στο Hünfeld, η ABOWind σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία μιας ανεμογεννήτριας και ενός ηλεκτρολύτη με σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου για φορτηγά και λεωφορεία. Η αίτηση έγκρισης για την ανεμογεννήτρια με εγκατεστημένη ισχύ 4,8 μεγαβάτ έχει ήδη υποβληθεί. Ο ηλεκτρολύτης θα σχεδιαστεί αρχικά για ισχύ 5 μεγαβάτ. Μετά από πέντε χρόνια, προγραμματίζεται η επέκτασή του σε 7,5 μεγαβάτ για να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης υδρογόνου.
Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης νερού στο βιομηχανικό πάρκο και θα ανεφοδιάζει κυρίως φορτηγά στο δημόσιο πρατήριο καυσίμων που πρόκειται να κατασκευαστεί. Στο μέλλον θα είναι δυνατή η χρήση του και για άλλα οχήματα υδρογόνου, όπως αυτοκίνητα. Στο πρατήριο μπορούν να ανεφοδιάζονται περίπου 50 φορτηγά ημερησίως. Η μονάδα είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε μέρος του υδρογόνου να μπορεί να μεταφέρεται και σε απομακρυσμένους πελάτες με φορτηγά, μέσω κινητών μονάδων αποθήκευσης, των αποκαλούμενων ρυμουλκούμενων. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο – ως κόμβος H2 στην περιοχή – δε θα συμβάλει μόνο στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, αλλά θα προσφέρει επίσης στους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες την ευκαιρία να καταστήσουν σταδιακά τις δραστηριότητές τους φιλικές προς το περιβάλλον.
«Η γραμμή απευθείας σύνδεσης μεταξύ της ανεμογεννήτριας και του ηλεκτρολύτη είναι εξαιρετικά καινοτόμος. Καθιστά δυνατή την προσαρμογή της παραγωγής υδρογόνου ανάλογα με την παροχή του ανέμου», λέει ο DrJochenAhn. Τέτοιου είδους συστήματα είναι απαραίτητα για ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Εάν δεν υπάρχει άνεμος, ο ηλεκτρολύτης μπορεί να αντλεί ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το έργο θα αποτρέψει την εκπομπή 115.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, καθώς και οξειδίων του αζώτου. Το όφελος αυτό πρόκειται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο: Το παρακείμενο πλυντήριο θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας την εκλυόμενη θερμότητα από τον ηλεκτρολύτη. Επιπλέον, το οξυγόνο που παράγεται από τον ηλεκτρολύτη μπορεί ιδανικά να χρησιμοποιηθεί για λεύκανση και απολύμανση.
Το έργο υδρογόνου προέκυψε από το έργο HyExpert “HyWheels”, το οποίο ξεκίνησε το 2019 και έχει ως στόχο να μετατρέψει την Ανατολική Έσση σε πρωτοπόρο περιοχή με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην οικονομία των logistics. Στις αρχές του 2023 δρομολογήθηκε ένα ακόμη έργο στο πλαίσιο του H2 Cluster: ο στόλος HyWheels της Έσσης. Στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους στόλους οχημάτων με κυψέλες καυσίμου στη Γερμανία. Στο πλαίσιο του ρόλου του ως πιλοτικού έργου, θα καταγραφούν όλα τα σχετικά δεδομένα για τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού δικτύου πρατηρίων καυσίμων και την εφαρμογή μιας φιλοσοφίας υπηρεσιών για τους χρήστες.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού με υδρογόνο
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: θεμέλια στον πρώτο σταθμό πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα
- Linde: ξεκινά την πρώτη παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα
- Δημόκριτος: ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο
- EE: εγκρίθηκε έργο πράσινου υδρογόνου στη βιομηχανία τσιμέντου
- ΔΕΣΦΑ: ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στη Δ. Μακεδονία