Η ανακύκλωση πολιτισμός της καθημερινότητας των πολιτών
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλον 6 Ιουνίου 2021 Αργύρης
Του Στάθη Ψυρρόπουλου*
Βρισκόμαστε στην εποχή της εξοικονόμησης. Ζούμε στην εποχή της επιτακτικής ανάγκης για μείωση της κατανάλωσης. Η αντίστροφη μέτρηση μιας σοβαρής οικολογικής διαταραχής είναι επιστημονικά δεδομένη γι αυτό και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εντάξει στις βασικές πολιτικές τους προτεραιότητες πολλά «εργαλεία» πράσινης ανάπτυξης με ευρεία συμμετοχή και συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών .Αναμφίβολα, στη χώρα μας, ένα καίριο και σοβαρό ζήτημα για όλους τους δήμους, είναι το ζήτημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
Στον μεγάλο μαραθώνιο μεταξύ των δήμων όλης της επικράτειας, ο Δήμος Ηλιούπολης, σε μια ασθμαίνουσα πορεία, δεν ξεπερνάει το ποσοστό της τάξης του 6,5% στην ανακύκλωση. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται, όπως η διανομή οικιακών κάδων ανακύκλωσης σε έναν αριθμό πολιτών, έχουν αποκλειστικά επικοινωνιακό αποτέλεσμα χωρίς να σημειώνεται κάποια ανοδική πορεία στα ποσοστά ανακύκλωσης.
Και εδώ υπεισέρχονται βασικά και εύλογα ερωτήματα:
Πως ο Δήμος μας μπορεί να εμφυσήσει την μέθοδο της ανακύκλωσης στους πολίτες;
Πως μπορεί μια πόλη 150000 κατοίκων να κάνει στροφή προς την εξοικονόμηση και την πράσινη οικονομία;
Πως θα ωφεληθούν οι πολίτες;
Για να μπορέσει κάποιος να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τρεις βασικούς πυλώνες: Επιχειρήσεις, Σχολεία και Νοικοκυριά.
Στον πρώτο πυλώνα εφαρμογής της ανταποδοτικής ανακύκλωσης βρίσκονται οι επιχειρηματίες της πόλης μας. Με πιλοτική εφαρμογή κάποιες επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν την ανακύκλωση τους σε χαρτί, πλαστικό, γυαλί ακόμα και οργανικών λιπών με ανταποδοτικά οφέλη όπως μειωμένα δημοτικά τέλη ή παροχές όπως μείωση των τελών κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων κλπ- αναλόγως πάντα το είδος της επιχείρησης.
Όσο αφορά τα σχολεία της πόλης μας η υποχρεωτική ανακύκλωση στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μαθητών (πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά από τρόφιμα, χαρτιά από εργασίες και παλιά τετράδια) θα έχει όχι μόνο σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον αλλά το σπουδαιότερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα που είναι η καλλιέργεια οικολογικής κουλτούρας μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η ανταποδοτική ανακύκλωση στα σχολεία μπορεί να έχει το χαρακτήρα της επιβράβευσης για την τάξη ή για την ομάδα μαθητών που πέτυχε να ανακυκλώσει τον μεγαλύτερο όγκο ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με κάποιο περίπατο ή εκπαιδευτική εκδρομή.
Σχετικά με τα οικιακά απορρίμματα η τοποθέτηση μεγάλων ζυγιστικών μηχανημάτων-κάδων χρειάζεται να τοποθετηθούν σε 6-7 κεντρικές περιοχές της Ηλιούπολης, στα οποία θα ζυγίζονται τα ανακυκλωμένα απορρίμματα και θα εκδίδεται απόδειξη ζύγισης ή θα υπάρχει μαγνητική κάρτα που θα καταχωρούνται πόντοι ανά ζύγισμα. Οι πόντοι αυτοί μπορούν να εξαργυρωθούν είτε σε αγορές εντός της πόλης για τόνωση της επιχειρηματικότητας είτε ο δημότης να συνεισφέρει στην κοινωνική πολιτική ή σε ευαίσθητα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας με τους πόντους του να μεταφέρονται απευθείας σε αυτές τις πολιτικές. Ποιο είναι το νόημα των πόντων; Μα φυσικά το κίνητρο. Πρέπει να δημιουργηθεί το κίνητρο στους δημότες ότι θα συνεισφέρουν με την ανακύκλωση στην τοπική κοινωνία και στον συνάνθρωπο τους. Η διασφάλιση μιας σωστής διαδικασίας βέβαια χρειάζεται διαφάνεια και χρήστη διαχείριση από τη δημοτική αρχή ώστε το όλο εγχείρημα να έχει μαζικότητα και συμμετοχικότητα.
Προφανώς και ο Δήμος πρέπει να αναζητήσεις στρατηγικές συμμαχίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς ιδιωτικού ενδιαφέροντος, ώστε από κοινού να εξευρεθούν οι ανάλογοι πόροι από κοινοτικά κονδύλια.
Πρόκειται όχι απλώς για μια θεωρητική προσέγγιση αλλά για μια διαφορετική φιλοσοφία της καθημερινότητας του πολίτη, με σαφή και πρακτικό προσανατολισμό.
Όραμα, στοχοπροσήλωση και έμπνευση είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να εμφορούνται από μια ομάδα ανθρώπων που πρέπει να διοικεί διατηρώντας αστείρευτη διάθεση για αλλαγή στην καθημερινότητα του πολίτη. Είναι η ομάδα που θα αφιερώσει μεγάλο μέρος των προτεραιοτήτων της στον τομέα της καθαριότητας, δηλαδή στον πολιτισμό της καθημερινότητας, μέρος του οποίου οφείλει να έχει διακριτή θέση η ανταποδοτική ανακύκλωση.
*Στάθης Ψυρρόπουλος, Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας, «Πρώτα η Ηλιούπολη», Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης
Σχετικά Άρθρα
- Στρατηγική «πράσινης» ανάπτυξης στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου
- ΥΠΕΝ: Επιπλέον κίνητρα στους Δήμους για ανακύκλωση
- Δήμος Σαρωνικού: στο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «The Green City»
- Ανακύκλωση: οι επιδόσεις των Δήμων και ο λογαριασμός για τους δημότες τους
- Δήμος Παλλήνης: 600 τόνοi ρούχων για ανακύκλωση και επανάχρηση
- ΥΠΕΝ: σε ευρεία εφαρμογή το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω»