Κατασκευές και ρύπανση «τρώνε» τις ακτές – Συναγερμός για την Αχαία από ΕΛΚΕΘΕ και Πανεπιστήμιο Πατρών
ΈργαΚτηματαγοράΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 18 Ιουνίου 2018 Αργύρης
Η ανεξέλεγκτη παρέμβαση του ανθρώπου με πρώτη και κύρια αιτία την ανεξέλγκτη κατασκευαστική δραστηριότητα και δεύτερη αιτία την εκτεταμένη ρύπανση των θαλασσών, τρώει τις ακτές. Το θέμα ανέδειξαν επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων Ερευνών και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου, υπογράμμισε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, σε δέκα χρόνια η στάθμη της θάλασσας θα είναι σε βάθος 3 μέτρων προς την ακτή!
Υπάρχουν περιοχές, όπως αυτή του Δρεπάνου, όπου κάθε χρόνο χάνονται 30 εκατοστά της ακτής κάτι που σημαίνει ότι σε 10 χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα, η στάθμη της θάλασσας θα είναι σε βάθος 3 μέτρων από την ακτή και σε 100 χρόνια θα έχουν βυθιστεί περιουσίες σε βάθος 30 μέτρων!
Οι ακτές της Αχαΐας χάνονται, συνεπεία της ανεξέλεγκτης παρέμβασης του ανθρώπου στον θαλάσσιο χώρο με πρώτη και κύρια αιτία την κατασκευαστική δραστηριότητα και δεύτερη την εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών από μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» το θέμα ανάδειξαν χθες επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Πανεπιστημίου Πατρών στην ημερίδα που οργάνωσε η ΜΚΟ των παράκτιων συλλόγων της Δυτικής Αχαΐας, «Διάσωση Ακτής» με θέμα μια επιστημονική προσέγγιση της προοπτικής της παράκτιας ζώνης.
«Για πρώτη φορά μέσα από την έρευνά μας, έχουμε πλέον στα χέρια μας χάρτες, όπου έχουμε καταγράψει τι έχει συμβεί τουλάχιστο τα τελευταία 70 χρόνια στις ακτές του Πατραϊκού» ανέφερε κατά την ομιλία του ο καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου, δίνοντας στοιχεία ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διάβρωση.
Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν περιοχές όπως αυτή του Δρεπάνου, όπου κάθε χρόνο χάνονται 30 εκατοστά της ακτής κάτι που σημαίνει ότι σε 10 χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα, η στάθμη της θάλασσας θα είναι σε βάθος 3 μέτρων από την ακτή και σε 100 χρόνια θα έχουν βυθιστεί περιουσίες σε βάθος 30 μέτρων!
-«Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία Τα στερεά απόβλητα στις θάλασσες με τη μεγαλύτερη μόλυνση καλύπτουν από 72-100 τ.μ. ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με τάση μόνιμης συμπύκνωσης και επέκτασης στις λεγάμενες θαλάσσιες χωματερές στην υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από στερεά απόβλητα με κυρίαρχο την πλαστική σακούλα. Αν αναρωτιέστε μάλιστα ποια είναι η μεγαλύτερη χωματερή στη χώρα, να την αναζητήστε στον πυθμένα της θάλασσας» ανέφερε στο δεύτερο μέρος της ομιλία του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι:
O Πατραϊκός, μετά τον Σαρωνικό, είναι ο δεύτερος κόλπος στη χώρα με τη μεγαλύτερη συσσώρευση αποβλήτων.
Τα στερεά απόβλητα στις θάλασσες με τη μεγαλύτερη μόλυνση καλύπτουν από 72-100 τ.μ. ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με τάση μόνιμης συμπύκνωσης και επέκτασης στις λεγάμενες θαλάσσιες χωματερές.
«Το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας δεν έχει όρια ούτε σύνορα, μπορείτε να βρείτε στον Πατραϊκό πλαστική σακούλα που λόγω των ρευμάτων της θάλασσας, ταξίδεψε ένα χρόνο και έφτασε στον βυθό από τη Μαύρη θάλασσα» σχολίασε τέλος ο καθηγητής Γεωλογίας.
«Μην τα κάνουμε χειρότερα»
Ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο περιβάλλον, προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας με τις περιοχές από το ύψος του Κυπαρισσιακού έως και τον Πατραϊκό, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο διάβρωσης και βύθισης των ακτών.
Ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Ταβόρ Σουκισιάν, πρότεινε τα μέτρα που θα ληφθούν σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και υπουργείου Περιβάλλοντος, να είναι ήπιας μορφής, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχει η υιοθέτηση μεγάλων τεχνητών έργων κατά της διάβρωσης, όπως πρόβολοι (μπαστούνια), κυματοθραύστες.
Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα τα περισσότερα έργα που έγιναν στην ακτογραμμή, χωρίς μελέτες, έκανα περισσότερη ζημιά από καλό στις ακτές της χώρας μας και πρότεινε μέτρα ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης, όπως η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής, βυθισμένους προβόλους και πλωτούς κυματοθραύστες.
Τόνισε, τέλος, ότι παρεμβάσεις που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες, όπως οι τεχνητοί ύφαλοι, βοήθησαν στην προστασία των ακτών, δημιουργώντας παράλληλα χώρους για αναπαραγωγή και της θαλάσσιας χλωρίδας και ιδιαίτερα της πανίδας (αλιεύματα).
Προσεκτικές οι παρεμβάσεις Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ξεκαθάρισε ότι τα έργα κατά της διάβρωσης των ακτών που θα χρηματοδοτηθούν, πρέπει να αποφασιστούν με σύνεση και προσοχή, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι για παρεμβάσεις με κίνδυνο μεγάλης αστοχίας.
«Με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, πρέπει να δούμε τις παρεμβάσεις και στην κατεύθυνση της ανάπλασης των ακτών μας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασ. Αϊβαλής, ενώ σήμα για «στρατηγική υποχώρηση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας από τις ακτές μας» έδωσε εκ μέρους της ΟΙΚΙΠΑ ο Γιώργος Κανέλλης.
Παρουσίες
Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρ. Νικολάου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλ. Μαρλαφέκας, οι αντιπεριφερειάρχες Γρ. Αλεξόπουλος και Γ. Λύτρας, ο βοηθ. περιφερειάρχη Αντ. Χαροκόπος και ο αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας θαν. Ραυτακόπουλος, ο επιμελητηριακός σύμβουλος θαν. Κούστας.
Χαιρέτησαν, εκ μέρους της ΜΚΟ «Διάσωση Ακτής» ο Παναγιώτης Χρονόπουλος, εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών ο αρχ. π. Κων. θεοδωρόπουλος και εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας ο μηχανικός-γεωλόγος Χρ. Καπόπουλος.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΚΕΘΕ: on line ενημέρωση για τη στάθμη νερού των ποταμών Θεσσαλίας
- ΕΕ: «καμπανάκι» για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων μας
- Νομοσχέδιο: άδειες εξπρές για έργα προστασίας από διάβρωση ακτών
- ΥΠΕΝ: διασώθηκε και τρίτη ραμφοφάλαινα μήκους πέντε μέτρων
- ΥΠΕΝ: οι 13 δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών
- Μωβ μέδουσες: πως «χάνεται το παιχνίδι» στις ελληνικές θάλασσες (βίντεο)