Η ατιμωρησία οδηγεί σε πιο ανελέητες επόμενες φυσικές καταστροφές
Αθήνα η πόλη μουΑστικό περιβάλλονΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 16 Σεπτεμβρίου 2023 Αργύρης
Από τον Βασίλη Σγούτα*
Μετά από καταστροφές που στοιχίζουν ζωές και ξεκάνουν έργα και κόπους δεκαετιών δεν θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να τιμωρούνται παραδειγματικά και σύντομα; Παρά τις όποιες αποφάσεις της δικαιοσύνης που καταλογίζουν ποινές, συχνά διαπιστώνουμε ότι από τους νόμους αλλά και την αδράνεια της πολιτείας, οι συνέπειες για όσους παρανομούν δεν αντιστοιχούν στις συνέπειες των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν. Η γενική αίσθηση είναι ότι υπάρχει ατιμωρησία.
Μάνδρα 2021 – ποιός μπορεί να ξεχάσει
Ευθύνη δεν έχουν μόνο αυτοί που προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, όπως εμπρησμούς, καταπατήσεις, αυθαίρετα, παράνομα μπαζώματα ποταμών και ρεμάτων. Έχουν και όλοι οι φορείς που σχεδιάζουν αποσπασματικά, λανθασμένα και καθυστερούν να φτιάξουν τα αναγκαία έργα ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές. Δεν ενεργούν προληπτικά, δεν ασκούν ελέγχους, δεν συντηρούν τις αντιπυρικές ζώνες, που δεν κάνουν ετήσιο καθαρισμό αγωγών ομβρίων, και τόσα άλλα.
-Πότε, επιτέλους, θα αποφασίσουμε, σαν κοινωνία, ότι πρέπει να βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αποδίδουμε ευθύνες εκεί που πρέπει, άμεσα και ξεκάθαρα και χωρίς να θολώνονται τα νερά.
-Πώς αλλιώς θα αποθαρρύνονται οι επόμενοι εμπρηστές και δολιοφθορείς και τα συμφέροντα που παραμονεύουν;
Ποίος φταίει;
Με αφορμή τη Μάνδρα και το Μάτι έγιναν αυτές οι σκέψεις. Αλλά ισχύουν και για τόσες άλλες περιπτώσεις όπου τα ερωτήματα θα παραμείνουν για πάντα αναπάντητα.
Μάτι 2018 – για πάντα θα μας στοιχειώνει
Γίνονται εμπεριστατωμένες αναλύσεις των συμβάντων, και με αποδεικτικά στοιχεία. Οι κατηγορίες που αποδίδονται και τα πορίσματα που ακολουθούν, αντί να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση, συνήθως την μπερδεύουν ακόμα περισσότερο, διότι μπαίνει η πολιτική διάσταση και η αναδρομή στο παρελθόν, όπου οι προηγούμενοι ήταν πάντα χειρότεροι.
Η αυθαίρετη δόμηση, οι καταπατήσεις δασών και αιγιαλού, τα μπαζώματα, τα έργα που έμειναν στη μέση και οι ποικίλες άλλες αυθαιρεσίες συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να πληγώνουν την πόλη και το φυσικό πλούτο με τον οποίο έχει προικιστεί – τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Εκτός αν υπάρξει βαθιά αλλαγή στις νοοτροπίες, κάτι που δεν διαφαίνεται ακόμα. Εκτός αν η Πολιτεία, οι λειτουργοί της, οι φορείς μας και όλοι εμείς θέλουμε πραγματικά κάτι να αλλάξει.
Για τη Μάνδρα, λοιπόν, το Μάτι και όλα τα άλλα, τελικά ποιος φταίει; Μάλλον δεν θα μάθουμε όλη την αλήθεια ποτέ. Και έτσι, αναπόφευκτα το τραγούδι θα το ξανακούσουμε από την αρχή πολλές φορές.
*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.
-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ
-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.
-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design
Σχετικά Άρθρα
- Νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών
- ΟΗΕ: τα συστήματα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές σώζουν ζωές
- Φυσικές καταστροφές: έκθεση φωτογραφίας για έρευνα, πρόληψη και δράση
- OHE: μπαράζ φυσικών καταστροφών λόγω κλιματικής κρίσης
- Φυσικές καταστροφές: στο 1,3 δις ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση
- Φυσικές καταστροφές: συνάντηση των χωρών της ανατολικής Μεσογείου