ecopress
Της Ιωάννας Σωτήρχου/   Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με θέμα την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης...

Της Ιωάννας Σωτήρχου/

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με θέμα την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες και συγκεκριμένα για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό γι’ αυτές, απέστειλαν συνολικά 13 οικολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς, καθώς και ενεργειακοί συνεταιρισμοί της χώρας.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες (νόμος 4513/2018) φέρνουν μια σημαντική τομή στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Δίνουν τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΟΤΑ να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, αποθήκευση και πώληση καθαρής ενέργειας, αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Από τον Ιανουάριο που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, έχουν ξεπηδήσει αρκετές πρωτοβουλίες, ειδικά από πλευράς δήμων, οι οποίες βλέπουν πως μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες έχουν την ευκαιρία να εξοικονομήσουν πόρους τους οποίους στη συνέχεια θα μπορούσαν να διαθέσουν για να χαράξουν καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που βιώνει ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Στη νησιωτική Ελλάδα, οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν ως όχημα για την προώθηση επενδύσεων από τις νησιωτικές κοινωνίες, επενδύσεις οι οποίες μπορούν να μειώσουν δραστικά τη χρήση του ακριβού και εισαγόμενου πετρελαίου το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά. Οφέλη μπορούν να προκύψουν ακόμη για αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούν συλλογικά να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
«Βασικό εργαλείο για να γίνουν τα παραπάνω πραγματικότητα είναι ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός» μας λέει η Κυριακή Μεταξά από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και μας εξηγεί: «Με τον εικονικό συμψηφισμό (virtual net-metering) δίνεται η δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ να παράξουν τη δική τους ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, ακόμα κι αν δεν διαθέτουν διαθέσιμο χώρο στο κτίριό τους – έχουν για παράδειγμα μικρό δώμα, βρίσκονται σε πολυκατοικία, υπάγονται σε καθεστώς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης του χώρου κτλ. Πολύ απλά, ο νόμος επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος σε άλλο σημείο του δικτύου όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος, π.χ. άλλο κτίριο ή οικόπεδο κτλ.
Ωστόσο, αν και ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, εκκρεμεί ακόμα η κρίσιμη υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες του εικονικού συμψηφισμού για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, αλλά και δήμοι που θέλουν να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια για μείωση των λογαριασμών τους ή θέλουν να υλοποιήσουν έργα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής δεν μπορούν να επωφεληθούν από τον νόμο εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης» μας λέει η υπεύθυνη για την Οικολογία, το Πρόγραμμα και τα Οικονομικά του Ιδρύματος.
Αυτήν την ανησυχία εκφράζουν από κοινού οι φορείς, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για να μην παραμείνει ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη επί της ουσίας ανενεργό για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Στην επιστολή τους οι φορείς αποτιμούν θετικά τη θεσμοθέτηση των αρχών της ενεργειακής δημοκρατίας και παρατηρούν: «Με δεδομένο το βαρύ πρόγραμμα στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας τους επόμενους μήνες, καθώς και το “νεκρό” διάστημα των θερινών διακοπών που ακολουθεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος για χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΟΤΑ που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου».
Την επιστολή υπογράφουν οι Miriam Rodriguez-Ruiz Electra Energy, Αλίς Κοροβέση ΙΝΖΕΒ, Απόστολος Κανδύλας-Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, Γιώργος Βλαντάς, Νικόλας Στεφάνου-Φίλοι της Πάρου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος-ΚοινΣΕπ BIOCAMP, Ιωάννης Ποργιώτης-Ενεργειακός & Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου, Νίκος Χαραλαμπίδης-Greenpeace, Μανώλης Μπριτζολάκης-Commonslab- ΚοινΣΕπ, Μαργαρίτα Καραβασίλη-Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Νίκος Πετρόπουλος ERFC-European Regional Framework for Cooperation, Νίκος Χρυσόγελος-Ανεμος Ανανέωσης, Ολγα Δρόσου-Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, Φωτούλα Γκουντούνα-ΚοινΣΕπ IOTEL.

Πηγή: «Εφ Συν»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας