Οι ενεργειακές συμφωνίες στο προσκήνιο του ελληνογερμανικού φόρουμ
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομία 10 Μαρτίου 2020 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Πρωταγωνιστής στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, μετά το μεταναστευτικό ήταν η ενέργεια.
Την συνάντηση σηματοδότησε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και RWE στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα προηγήθηκε η εξαγορά του φωτοβολταϊκού της γερμανικής juwi στην Κοζάνη από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η RWE είναι «παλιά γνώριμη» της ΔΕΗ καθώς το 2008 είχε υπογραφεί συμφωνία των δύο εταιρειών για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Εύβοια. Η μονάδα λόγω των αντιδράσεων δεν υλοποιήθηκε, αν και θεωρήθηκε από πολλούς τότε επιχειρηματική ευκαιρία. Σήμερα με την προοπτική της απολιγνιτοποίησης η ματαίωση της επένδυσης εγγράφεται στα θετικά της ΔΕΗ.
Το μνημόνιο που υπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο CEO της RWE Rolf Martin Schmitz, προβλέπει ότι οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά με το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο ενώ θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.
Σημειώνεται ότι η RWE διαθέτει χαρτοφυλάκιο περίπου 46 GW εγκατεστημένης ισχύος και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από λιθάνθρακα, λιγνίτη, πυρηνική ενέργεια, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα και επενδύει σε μονάδες αποθήκευσης θερμότητας, παραγωγή και χρήση υδρογόνου ως πηγή ενέργειας, κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν στην εξαγορά από την γερμανική εταιρία juwi, φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ που είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη. Το έργο βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021.
Ειδική αναφορά στα ενεργειακά έκανε κατά την ομιλία του στο φόρουμ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε εμβληματική τη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE και πρόσθεσε: «Η ΔΕΗ έχει το μέγεθος, τις τεράστιες εκτάσεις, το περιβάλλον -γη, ήλιο, άνεμο- το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό για πολλές κοινές «πράσινες» δράσεις. Η RWE διαθέτει πλούσια παράδοση, σοβαρότατη τεχνογνωσία στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι μια συνεργασία η οποία μπορεί πραγματικά να αποδεχθεί εξαιρετικά επικερδής και σημαντική για τις δύο επιχειρήσεις και για τις δύο χώρες».
Για τη συμφωνία ΕΛΠΕ-juwi ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο εταιρείες «επενδύουν συνολικά 130 εκατομμύρια, ημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και μας βοηθούν να κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε μία “πράσινη” οικονομία, υλοποιώντας τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει, εδώ και μήνες, μαζί με την Volkswagen μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα τεχνολογικό έργο αιχμής το οποίο θα καταλήξει τελικά να μετατρέψουμε ένα ελληνικό νησί όχι απλά σε «πράσινο νησί», αλλά σε πρότυπο καινοτομίας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και κυρίως στην αυτόνομη οδήγηση.
Σχετικά Άρθρα
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή
- ΕΛΠΕ: στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο
- ΔΕΗ: εξαγορά αιολικού πάρκου 84 ΜW στη Ρουμανία
- ΔΕΗ: προς δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”
- ΑΠΕ: μπαράζ εξαγορών αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας
- Eurostat: η ηλιακή ενέργεια ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας