Οι επιδοτήσεις που θα βγουν στην αγορά μέχρι τον Ιούνιο
ΑποδελτίωσηΟικονομία 10 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Μία καταιγίδα 36 δράσεων για την χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων κάθε είδους αναμένεται μέχρι και τον επόμενο Ιούνιο. Οι δράσεις που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομίας προέρχονται εν μέρει από κρατικό και κοινοτικό χρήμα, αλλά και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να «βάλει το χέρι στην τσέπη».
Αντιθέτως, μόνο 645 εκατ. ευρώ εκτιμάται προς το παρόν ότι θα είναι η συνδρομή των τραπεζών για την «μόχλευση» δανείων και εγγυήσεων, ενώ ακόμη 221 εκατ. ευρώ προέρχονται από άλλους οργανισμούς και ιδιώτες, ακόμη και από αραβικά κεφάλαια.
Ένα μέρος των νέων αυτών δράσεων που προωθούνται για να αναστραφεί η καθυστέρηση στο ΠΔΕ και να τονωθεί η αγορά είναι «παραδοσιακές» επιδοτήσεις, ενώ προωθούνται και προνομιακά δάνεια, εγγυήσεις και άμεσες συμμετοχές σε επενδύσεις.
ΟΙ 12 ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Μία νέα γενιά από «παραδοσιακές» δράσεις επιδοτήσεων ετοιμάζονται:
Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να βάλουν οι ιδιώτες ακόμη 400 εκατ. Αναμένεται πιθανόν και μέσα στον Δεκέμβριο. Επιδοτούνται Επενδυτικά Σχέδια 30.000 ευρώ έως 120.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης συνδέεται με τις εξαγωγικές επιδόσεις της επιχείρησης και την κατηγορία δαπάνης και κυμαίνεται από 5080%. Ωφελούμενοι: είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά/Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία-φάρμακα, Τουρισμός.
Θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επενδυτικού σχεδίου. Επιδοτείται το μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού.
- Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων συνεργατικών σχηματισμών ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές. Τα συνολικά κεφάλαια του Δημοσίου είναι 22,5 εκατ. ευρώ και προστίθενται ισόποση ιδιωτική δαπάνη. Επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια έως 2.500.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι το προβλεπόμενο από το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. Ωφελούμενοι είναι νέοι και υφιστάμενοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς προτεραιότητας: αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), Logistics, υγεία, υλικά/κατασκευές, πολιτιστικές βιομηχανίες, τουρισμός. Προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη/ μεγέθυνση του ΣΣ και συνεργατικών έργων μεταξύ των μελών του cluster στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Αναμένεται πριν το τέλος του έτους.
- Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και η επιδότηση με 20 εκατ. ευρώ (και ισόποση συμμετοχή ιδιωτών) για επενδυτικά σχέδια 250.000 ευρώ έως 2.500.000 ευρώ. Τα ποσοστά επιδότησης κυμαίνονται από 35% μέχρι και 70%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια που γίνεται η επένδυση. Ωφελούμενες είναι υφιστάμενες, νέες και οι υπό σύσταση ΜΜΕ υπό τον όρο ότι θα δραστηριοποιηθούν στους επιλέξιμους για τη δράση ΚΑΔ που αφορούν στην αξιοποίηση αποβλήτων ιδίων ή/και τρίτων μέσω της ανάκτησης αυλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
- Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ (β’ κύκλος). Με 250 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο αλλά και με 35 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα (συμμετοχή) χρηματοδοτείται ο 2ος κύκλος του προγράμματος που αναμένεται εντός του 2018 με στόχο την σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Ωφελούμενοι είναι μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που θα πρέπει να κάνουν συμπράξεις με Ερευνητικούς Οργανισμούς και από κοινού σε συνεργατικά έργα.
- Διμερείς συνεργασίες Ε&Τ με Γερμανία, Ρωσία και Ισραήλ. Η δημόσια δαπάνη είναι 37 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή επιπλέον 7 εκατ. ευρώ. Αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Ωφελούμενοι είναι επιχειρήσεις και Δημόσιοι Ερευνητικοί φορείς.
- Ειδικές δράσεις – Βιομηχανικά υλικά- υδατοκαλλιέργειες-πολιπστικη κληρονομιά και τεχνολογία. Η Δημόσια δαπάνη είναι 29,1 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή των ιδιωτών 5,8 εκατ. ευρώ. Επιδοτείται η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.
ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Παράλληλα προωθούνται εντός του 2019 μία σειρά από μικρότερες επιδοτήσεις:
- Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Clusters καινοτομίας) με κρατική μόνο συμμετοχή 24 εκατ. ευρώ • Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) αξίας 30 εκατ. ευρώ • Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας (ΟΑΕΔ) για νέους 25-29 ετών με κόστος 29,5 εκατ. ευρώ με στόχο την επιδότηση απασχόλησης • Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας (ΟΑΕΔ) 18-24 ετών με κόστος 13,9 εκατ. ευρώ με στόχο την επιδότηση της απασχόλησης • Ενίσχυση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων ΚΑΛΟ (Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας) αξίας 15 εκατ. ευρώ με συμμετοχή ιδιωτών επιπλέον 15 εκατ. ευρώ • Ενίσχυση Νέων Επιχειρήσεων
ΚΑΛΟ αξίας 15 εκατ. ευρώ με συμμετοχή ιδιωτών επιπλέον 15 εκατ. ευρώ.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης να ενεργοποιήσει έξι άξονες του Αναπτυξιακού Νόμου. Σε αυτή τη περίπτωση η κρατική συμμετοχή είναι πολύ μικρότερη από αυτή του ιδιώτη. Ο λόγος για τις Συνέργειες και Δικτυώσεις (Α’ κύκλος με 50 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και 100 εκατ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή), την Γενική Επιχειρηματικότητα (Γ κύκλος με 150 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και 300 εκατ. ευρώ συμμετοχή), τις Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα (Α’ κύκλος, 50- 100 εκατ. ευρώ), τις Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ (Γ κύκλος, 150- 300 εκατ. ευρώ), τις Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού (Γ κύκλος 150- 300 εκατ. ευρώ), και τις Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους (Β κύκλος, 50 – 100 εκατ. ευρώ).
Πηγή: DEAL/
Σχετικά Άρθρα
- e-ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ: τι πληρώνουν μέχρι παραμονές Χριστουγέννων
- Ταμείο Ανάκαμψης: επενδυτικά σχέδια, ύψους 1,8 δις. ευρώ
- Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 500 εκατομμυρίων ευρώ για ΜμΕ
- ΤτΕ: αυξήθηκαν τα “κόκκινα δάνεια” στο τρίτο τρίμηνο του έτους
- Ταμείο Ανάκαμψης: οι δράσεις που “τρέχουν” άμεσα για ΜμΕ & βιομηχανία
- Ταμείο Ανάκαμψης: εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και δάνεια