Η επόμενη μέρα μετά τις φωτιές
ΕπωνύμωςΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 12 Αυγούστου 2018 Αργύρης
Του Θεόφραστου Βαμβουρέλλη*
Πόνος. Φρίκη. Αποτροπιασμός. Συναισθήματα που κυριαρχούν μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23 Ιούλη. Ποιός φταίει; Είναι ο κρατικός μηχανισμός επαρκώς στελεχωμένος; Κινητοποιήθηκε έγκαιρα; Μπορούσε να εκκενωθεί ο οικισμός με ασφάλεια; Μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία; Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης χωρίς περιστροφές. Και ερωτήματα που αν θέλουμε να είμαστε κατά το δυνατόν ψύχραιμοι, πρέπει να περιμένουμε να απαντηθούν από τα επίσημα πορίσματα και τους αρμόδιους φορείς. Να τιμωρηθούν όσοι έχουν ευθύνες. Δίκαιο αίτημα. Αρκεί;
Αν θέλουμε να σταθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, τότε πρέπει με κάθε κόστος να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Μία τέτοια κατεύθυνση απαιτεί γενναίες αποφάσεις, σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και καταστάσεις, εκτεταμένες παρεμβάσεις, ενδελεχή και αποτελεσματικό σχεδιασμό.
Η χωρική τεκμηρίωση όλων των οικισμών με κριτήριο προτεραιότητας την απόσταση από δασικές περιοχές, χαρακτηρισμένες ή μη, η αποτύπωση όσων δεν έχουν σχέδιο, η κατάρτιση και εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων για όλους τους οικισμούς, η διασφάλιση επαρκών προσβάσεων στο παραλιακό μέτωπο για τις παράλιες περιοχές, η διασφάλιση επαρκών οδεύσεων διαφυγής, η χωρική κατανομή σε ζώνες πυροτρωτότητας, η κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης για όλες τις περιοχές μεσαίας και υψηλής πυροτρωτότητας με υποχρεωτικό χαρακτήρα, η ανάπτυξη εθνικού πλαισίου αντιπυρικής πολιτικής και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατά γράμμα, ξεκινώντας από τις πληγείσες περιοχές.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην επόμενη μέρα μετά την καταστροφή και να συμβάλει στο σχεδιασμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Η συγκυρία απαιτεί δυναμικές ενέργειες που θα καταλήξουν σε προτάσεις και λύσεις ουσίας και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.
Στην κατεύθυνση αυτή έγκαιρα και μετά από εισήγηση του Β’ Αντιπροέδρου Νίκου Ανδρεδάκη, το Τεχνικό Επιμελητήριο αποφάσισε τη συγκρότηση σχετικής Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας θα είναι αφενός η χάραξη τοπικού σχεδίου ανασυγκρότησης και αφετέρου η κατάρτιση εθνικού πλαισίου αντιπυρικής πολιτικής και πυρασφάλειας-πυροπροστασίας. (Σχέδια γενικής εκκένωσης, Γενικά Μέτρα Πυροπροστασίας, Ζώνες Πυροτρωτότητας κλπ). Εφόσον το επιθυμεί, το ΤΕΕ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτως ώστε να είναι χρήσιμο τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτεία.
*Ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης είναι Πολιτικός Μηχανικός, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
- Η ατιμωρησία οδηγεί σε πιο ανελέητες επόμενες φυσικές καταστροφές
- ΟΣΕΤΕΕ: ερωτήματα για το κατασκευαστικό δυστύχημα στην Πάτρα
- Κατάρρευση γέφυρας Πάτρας: «σαν να κλάδευαν το κλαδί που κάθονταν»
- Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους
- WWF: 5 ερωτήματα που «καίνε» τη Δαδιά
- Δήμος Αθηναίων: γλυπτό-μνημείο για τα θύματα των Τεμπών
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024