Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 , βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, τους λεγόμενους «μηχανισμούς δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας» στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μηχανισμοί δυναμικότητας έχουν σκοπό την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο, εάν δεν είναι σωστά σχεδιασμένοι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, να παρέχουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας και να παρεμποδίσουν τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι μηχανισμοί δυναμικότητας που εγκρίθηκαν αφορούν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της ΕΕ. Περιλαμβάνουν ένα φάσμα διαφορετικών μέτρων, τα οποία προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε κράτους-μέλους, όπως στρατηγικές εφεδρείες, μηχανισμούς που καλύπτουν ολόκληρη την αγορά και μέτρα ειδικά για την προώθηση της απόκρισης της ζήτησης.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή ενέκρινε μηχανισμό δυναμικότητας που προωθεί ειδικά την απόκριση της ζήτησης.
Τα συστήματα απόκρισης της ζήτησης αποζημιώνουν τους πελάτες που μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες που η ηλεκτρική ενέργεια δεν επαρκεί, επισημαίνει η Επιτροπή, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως το πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών απόκρισης της ζήτησης μπορεί να είναι σε θέση να αντιδρούν ταχύτερα από ό,τι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης είναι πιο οικολογική από την παραγωγή επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτά τα συστήματα μπορούν να καταστήσουν περιττή την κατασκευή πρόσθετων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζει η Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση της Ελλάδας, το υφιστάμενο σύστημα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στις εξαιρετικά ψυχρές περιόδους τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, συνεπώς το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί ξανά στο άμεσο μέλλον.
Με αφορμή, τέλος, την απόφαση της Κομισιόν, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε: «Οι μηχανισμοί δυναμικότητας μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά πρέπει να είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στις αγορές ενέργειας. Είμαι ευτυχής που η στενή συνεργασία μας με τις εθνικές Αρχές μάς έδωσε τη δυνατότητα να εγκρίνουμε σήμερα καλά σχεδιασμένους μηχανισμούς δυναμικότητας σε έξι χώρες της ΕΕ, οι οποίοι θα στηρίξουν τον ανταγωνισμό μεταξύ όλων των δυνητικών παρόχων δυναμικότητας προς όφελος των καταναλωτών και της ευρωπαϊκής ενεργειακή αγοράς».
Σχετικά Άρθρα
- E.E: 1,4 δις ευρώ για ΑΠΕ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά
- ΕΕ: 1,36 δισ. ευρώ αποζημίωση ελληνικών ενεργοβόρων επιχειρήσεων
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή
- ΕΕ: 150 εκατ. ευρώ για στήριξη ελληνικών εταιρειών έντασης ενέργειας
- ΕΕ: έγκριση στήριξης μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας
- ΕΕ: αντί πλαφόν, διαπραγμάτευση τιμών για φυσικό αέριο