ecopress
Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των δήμων που ενστερνίζονται πτυχές των νέων τεχνολογιών, είτε για να βελτιστοποιήσουν την εσωτερική λειτουργία τους, είτε για να διευκολύνουν... Οι «Έξυπνες» εφαρμογές  στους ελληνικούς  Δήμους – Ποιοι και τι  εφαρμόζουν

Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των δήμων που ενστερνίζονται πτυχές των νέων τεχνολογιών, είτε για να βελτιστοποιήσουν την εσωτερική λειτουργία τους, είτε για να διευκολύνουν και να βελτιώσουν τη ζωή των δημοτών τους.

Ο αριθμός τους ακόμη δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει μερικές δεκάδες μεταξύ των 325 δήμων. Υπάρχει όμως μεγάλη δυναμική για να αναπτυχθούν «έξυπνες εφαρμογές» στις ελληνικές πόλεις, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που οι δήμοι καλούνται να αξιοποιήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ στο πρόσφατο, ετήσιο τακτικό συνέδριό της στα Ιωάννινα, αφιέρωσε μια συνεδρία στις προσπάθειες εφαρμογής νέων τεχνολογιών από τους δήμους.

Εξάλλου, οι «Έξυπνες Πόλεις» συμβάλλουν καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική αειφορία, ικανοποιούν κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες των ανθρώπων, δηλαδή συμβάλλουν στην κοινωνική αειφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της ΚΕΔΕ , μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των δημοτικών αρχών έχουν:

  • H Ασύρματη Πρόσβαση πολιτών σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο.
  • Tο Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.
  • Tα Συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης Στάθμευσης και παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών.
  • Tο Κέντρο Διαχείρισης της «Έξυπνης Πόλης», στο Σύστημα Παρακολούθησης Φωτεινών Σηματοδοτών της πόλης.

O  Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προταθεί από ομάδα διακεκριμένων εταιρειών (διεθνούς και εθνικής εμβέλειας) να «φιλοξενήσει» ένα σημαντικής κλίμακας πιλοτικό έργο, που διαχέει στους πολίτες τις υπηρεσίες που αξιοποιούν εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα. Στο έργο αυτό εντάσσονται η εφαρμογή του e-kep, των ειδικών δηλαδή μηχανημάτων τύπου ΑΤΜ τα οποία παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δήμους, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ παρουσιάσθηκαν οι παρακάτω βέλτιστες πρακτικές:

-Δήμος Θεσσαλονίκης: Εφάρμοσε ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης αιτημάτων για άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Μέσα σε 1,5 χρόνο λειτουργίας 10.000 χρήστες διατύπωσαν 17.000 αιτήματα, τα οποία απαντήθηκαν σε ποσοστό 85%.

– Δήμος Μεσσήνης: Εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Διεθνές φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Στα 8 χρόνια λειτουργίας του, 8.000 μαθητές παρακολουθούν τις παραστάσεις κάθε χρόνο.

-Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων: Εφαρμόστηκε το σχέδιο Loutrakiplus, στη βάση του οποίου υλοποιήθηκαν εργαστήρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προσφέρθηκε πρόσβαση σε όλες τις καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες και προβλήθηκε το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

-Δήμος Άργους-Ορεστικού: Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω, τηλεπαρακολούθησης και τηλεμετρίας αντλιοστασίων και δεξαμενών ύδρευσης του Δήμου, χρήσης της βιομάζας ως κύριο καύσιμο σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα δημοτικά κτίρια.

-Δήμος Αλεξανδρούπολης: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα υλοποίησης ενεργειακών έργων ποικίλης ύλης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

-Δήμος Πεντέλης: Εφαρμόζεται πρόγραμμα για ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου του Δήμου, ενώ έμφαση δίνεται και στο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Δήμος Κέρκυρας: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου. Ειδικότερα ο Δήμος προμηθεύτηκε 14 πλωτά αμφίβια αμαξίδια για τις παραλίες και τοποθέτησε 6 ειδικές ράμπες στη θάλασσα για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

-Δήμος Λεβαδέων: Υλοποιείται πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων μέσω του οποίου προσφέρονται σε πρόσφυγες εξοπλισμένα διαμερίσματα, χρηματική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-Δήμος Ερέτριας: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, τηλεμετρίας και αυτοματισμού δικτύων ύδρευσης, με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων του Δήμου

-Δήμος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα αντικατάστασης του δημοτικού δικτύου φωτισμού με έξυπνο δίκτυο τεχνολογία LED.

-Δήμος Κω: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα με έμφαση την αύξηση των εσόδων των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας

-Δήμος Πλατανιάς: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα για την ανάδειξη και προβολή των εκκλησιαστικών θησαυρών, των συλλογών του μοναστηριού, και γενικότερα της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ν. Χανίων.

-Δήμος Νέστου: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εκμετάλλευσης γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας