ecopress
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διοργανώνουν -στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στη Σύρο- σεμινάριο με θέμα: «Επιστημονική και τεχνική... Οι ιστορικές διαστάσεις της επιστημονικής και τεχνικής διπλωματίας

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διοργανώνουν -στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στη Σύρο- σεμινάριο με θέμα: «Επιστημονική και τεχνική διπλωματία: ιστορικές διαστάσεις μιας σύγχρονης σχέσης».

Η εκδήλωση –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διεξάγει κάθε χρόνο το καλοκαίρι το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Σκοπός της –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- είναι να ξεκινήσει ένας γόνιμος και πολυεπιστημονικός διάλογος μεταξύ και άλλων κοινοτήτων, όπως των ιστορικών της επιστήμης, των επιστημόνων, των ιστορικών της διπλωματίας και των διεθνών οργανισμών με όσους ασχολούνται με τις πολιτικές επιστήμες, τις διεθνείς σχέσεις, και τη χάραξη διπλωματικών στρατηγικών, προκειμένου να ξεπεραστούν οι κυρίαρχες αφηγήσεις για τη σχέση επιστήμης και εξωτερικής πολιτικής, που συχνά εξαντλούνται σε θέματα «επιβολής» της εξωτερικής πολιτικής των «ισχυρών» κρατών και σε μια εργαλειακή χρήση της επιστήμης για διπλωματικούς σκοπούς.

«Είναι γεγονός ότι η σχέση ανάμεσα στην επιστήμη και τη διπλωματία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εντείνεται στις μέρες μας με δεδομένες τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, ο έλεγχος των επιδημιών και η κυβερνο-τρομοκρατία, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Στη μεταπολεμική περίοδο, από τη μία η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ των χωρών καθίστανται ολοένα και πιο πολύπλοκες και από την άλλη η επιστημονική διαδικασία διαμορφώνεται ως μια διεπιστημονική πρακτική μεγάλων πολυεθνικών ομάδων εκατοντάδων ερευνητών, οι οποίοι εργάζονται εντατικά σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς.

Διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες προϋποθέτουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις και πολιτικές συμφωνίες μεταξύ χωρών. Μόλις το 2008 η Αμερικανική Ένωση για την Ανάπτυξη της Επιστήμης (AAAS) προέταξε την έννοια της επιστημονικής διπλωματίας (Science Diplomacy) ως μια καινούργια έννοια περιγραφής ενός φαινομένου με μακρά ιστορία. Η έννοια αυτή, την τελευταία δεκαετία, έχει συγκεντρώσει την προσοχή ερευνητών και ερευνητριών από όλο τον κόσμο, προερχόμενων κυρίως από τον χώρο των διεθνών σχέσεων και των πολιτικών επιστημών αλλά και των εν ενεργεία διπλωματών.

Πώς διαμορφώθηκε ιστορικά η σχέση ανάμεσα στην επιστήμη και τη διπλωματία και πώς αυτή η σχέση καθορίζει στρατηγικές διαπραγμάτευσης στις μέρες μας; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα για το οποίο θα αναζητηθούν διεπιστημονικές απαντήσεις στο σεμινάριο στην Ερμούπολη της Σύρου, με συντονίστρια τη Μαρία Ρεντετζή, Καθηγήτρια ΕΜΠ».

Πληροφορίες: https://sdsyros2019.weebly.com

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας