Η κλιματική αλλαγή ρυθμιστής της κτηματαγοράς
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΧρήμα 15 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κτηματαγορά των πόλεων ανά τον κόσμο καταγράφονται για πρώτη φορά σε έκθεση της διεθνούς εταιρείας real estate Cushman&Wakefield, που έχει παρουσία και στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνεται ενδεικτικά στην έκθεση “Winning on Growth Cities”, οι πλημμύρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οδηγούν την κυβέρνηση της Ινδονησίας στην απόφαση να μετακομίσει την πρωτεύουσα της χώρας (Τζακάρτα), πολλές πόλεις της Μέσης Ανατολής θα καταστούν μη βιώσιμες τα επόμενα χρόνια και εκατοντάδες περιοχές ανά τον κόσμο, κοντά σε ποτάμια ή θάλασσα, απειλούνται από καταστροφικές πλημμύρες. Στις απειλούμενες περιοχές από πλημμύρες, ξηρασία ή υψηλές θερμοκρασίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Σιγκαπούρη, το Τόκιο, χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα, το Κέηπ Τάουν, το Παρίσι, το Ρόττερνταμ, το Μαϊάμι κ.α.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια υπόθεση του μέλλοντος αλλά είναι ήδη παρούσες. Οι επενδυτές που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη στρατηγική των πόλεων για την διαχείριση της κλιματικής μετανάστευσης, αναλαμβάνουν κινδύνους», τονίζεται στην έκθεση ενώ σημειώνεται ακόμη ότι ο εν λόγω παράγοντας θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις των επενδυτών για αγορές ακινήτων ανά τον κόσμο. Εκτός από τις απειλές, υπάρχουν και ευκαιρίες για περιοχές του κόσμου όπου το κλίμα θα γίνει πιο ήπιο εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη και συνεπώς θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον για μετακίνηση και εργασία.
Σύμφωνα εξάλλου με την ίδια έκθεση, τα κτίρια γραφείων στην Αθήνα είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Συγκεκριμένα μόνο το 20 % των υψηλής ποιότητας γραφειακών χώρων στην Αθήνα διαθέτουν «πράσινα» πιστοποιητικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Χαμηλότερες επιδόσεις με 8 % και 15 % εμφανίζουν το Αμβούργο και το Βερολίνο ενώ στην ίδια θέση με την ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται η Μόσχα και το Παρίσι. Στον αντίποδα το Λονδίνο κατατάσσεται στην κορυφή με 75 % ενώ υψηλές επιδόσεις καταγράφουν το Βουκουρέστι (71 %), η Βαρσοβία (57 %), η Πράγα (37 %), η Φρανκφούρτη (35%).
Σχετικά Άρθρα
- ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή: ο κόσμος «πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση»
- ΕΕ: σχολεία και νοσοκομεία κινδυνεύουν από την ακραία ζέστη
- Τα μέτρα και οι δράσεις για την ανθεκτικότητα της πόλης στην Αττική
- ΟΗΕ: τα συστήματα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές σώζουν ζωές
- Global Forest Watch: στάχτη 30 εκ. στρέμματα δάσους ετησίως
- Κλιματική αλλαγή: οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία