ecopress
Στο εντυπωσιακό επίπεδο του 60% έφθασε, στιγμιαία, το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, επίδοση που -αν... Η Κρήτη κάλυψε έως το 60% των ενεργειακών αναγκών της από ΑΠΕ

Στο εντυπωσιακό επίπεδο του 60% έφθασε, στιγμιαία, το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, επίδοση που -αν δεν ήταν συγκυριακή- θα κατέτασσε τη μεγαλόνησο στην κατηγορία των… πράσινων νησιών.

Το στοιχείο παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Νίκος Χατζηαργυρίου μιλώντας στην εκδήλωση European Utility Week 2017 (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εταιριών Κοινής Ωφέλειας).

Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Κώστας Βουτσαδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίδοση καταγράφηκε στις 5 Μαρτίου 2013, ώρα 2 -3 μ.μ. όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή το 60% της ενεργειακής κατανάλωσης στην Κρήτη καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή σε συνθήκες ηλιοφάνειας και χαμηλής ζήτησης καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέβαλαν τη χρήση κλιματιστικών ούτε υπήρχε υψηλή κατανάλωση από τουριστικές μονάδες.

Στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα η Κρήτη και λόγω μεγέθους θεωρείται ως «μαύρη τρύπα», τόσο περιβαλλοντικά (καθώς η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο πετρέλαιο) όσο και οικονομικά αφού το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται η χρήση του πετρελαίου αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (στοιχεία Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2012-2013) ή περίπου το μισό κονδύλι για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού.

Παρόλα αυτά υπήρξε μία στιγμή κατά την οποία η Κρήτη ανταγωνίστηκε σε περιβαλλοντικές επιδόσεις τις πιο «πράσινες» περιοχές του κόσμου, γεγονός που δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν για τις ανανεώσιμες πηγές τόσο στη μεγαλόνησο όσο και συνολικά στα νησιά, καθώς δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους. Δηλαδή οι διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχια καλώδια, που θα επιτρέψουν την απορρόφηση της ανανεώσιμης ενέργειας από το σύστημα και κατά συνέπεια την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων μονάδων ΑΠΕ στα νησιά. Σημειώνεται ότι στο ελληνικό δίκτυο περιλαμβάνονται 60 μη διασυνδεδεμένα νησιά που αντιστοιχούν περίπου στο 14% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, η ανάπτυξη των δικτύων ώστε να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα είναι βασική προτεραιότητα του Διαχειριστή. «Πρέπει να τονίσω ότι ειδικά τα νησιά μας, αποτελούν το καλύτερο πεδίο εφαρμογής της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των ΑΠΕ. Τα μη διασυνεδεμένα νησιά, παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ λόγω του διατιθέμενου πολύ υψηλού δυναμικού ανέμου και ηλιακής ακτινοβολίας. Ο ΔΕΔΔΗΕ, ως υπεύθυνος για την ασφάλεια και ποιότητα λειτουργίας των νησιών, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί όλα τα απαραίτητα έργα για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής τους και την ομαλή λειτουργία της αγοράς τους, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη μεγιστοποίηση της συμμετοχής της ενέργειας από ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών μας», προσθέτει ο κ. Χατζηαργυρίου και καταλήγει:

«Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η υλοποίηση του έργου των ‘έξυπνων’ νησιών, με διείσδυση ΑΠΕ που θα ξεπερνάει το 50-60%. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, με σημαντικές τεχνικές προκλήσεις και ιδιαίτερα θετική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργήσει και ως πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο να επεκταθεί σε περισσότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Σεπτεμβρίου 2017) του ΔΕΔΔΗΕ, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 459 μεγαβάτ, από τα οποία τα 280 στην Κρήτη. Τον ίδιο μήνα το μέσο ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή των νησιών ήταν 14,71% (17,82% στην Κρήτη).

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση δανείου ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση και ανακατασκευή παλαιών αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν περισσότερο από 25 χρόνια και εγκατάσταση νέων κυρίως σε νησιά (Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο, Ψαρά) και στην ηπειρωτική χώρα (στην Καρδίτσα).

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας