Η Μεσόγειος φλέγεται περισσότερο απ΄ όλο τον πλανήτη
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 30 Μαΐου 2019 Αργύρης
Κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη θερμαίνεται η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων, τόνισε στο 32ο διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο ειδικός στην κλιματική αλλαγή Ζοέλ Γκιγιό (Joël Guiot).
“Το κλίμα στην Μεσόγειο αλλάζει περισσότερο καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην τροπική ζώνη της Αφρικής και στο πιο ψυχρό κλίμα της υπόλοιπης Ευρώπης. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μεταβατική ζώνη και γι΄ αυτό δέχεται περισσότερες επιδράσεις” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Γκιγιό, διευθυντής Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Περιβαλλοντικών Γεωεπιστημών (CEREGE), βραβευμένος με το Αργυρό Μετάλλιο του CNRS το 2005.
“Η επίδραση της Αφρικής στη Μεσόγειο”, συνέχισε, “είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των υδάτινων πόρων, να οδηγείται σε πιο τροπικό κλίμα”.
Για τον κ.Γκιγιό, οι ανθρωπογενείς αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα , “τώρα αν είναι δυνατόν για να δούμε αποτελέσματα σε 20-30 χρόνια αλλιώς, αν το καθυστερήσουμε άλλη μία δεκαετία, θα είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της κατάστασης”. Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται.
“Πρέπει να αφαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, με αύξηση της βλάστησης και με προσέγγιση των καλλιεργειών με όρους αγροοικολογίας. Τα δάση στη Μεσόγειο μειώνονται ενώ παράλληλα, παρατηρούμε επέκταση της μεσογειακής βλάστησης προς τα βόρεια, όπως η καλλιέργεια της ελιάς που ευνοείται πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στις ατλαντικές ακτές της Γαλλίας” είπε ο κ.Γκιγιό.
“Πρέπει η οικονομία να πάει προς το περιβάλλον. Ο καπιταλισμός δεν αλλάζει, πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και κυρίως οι νέοι που μπορούν να δράσουν” κατέληξε.
Ανθρωπόκαινος ή Κεφαλαιόκαινος εποχή;
Για την “Εποχή του Ανθρώπου” (ανθρωπόκαινος) ή “Εποχή του Κεφαλαίου” (κεφαλαιόκαινος), όπως αποκαλείται από κάποιους ιστορικούς, μίλησε από την πλευρά του στο συνέδριο ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης στο Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
“Δεν υπάρχει πλέον χώρος για σκεπτικισμό, πρέπει να δράσουμε άμεσα για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας” είπε στο συνέδριο ο κ.Ζερεφός ενώ, επικαλούμενος το ρητό του Ιπποκράτη “κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”, παρατήρησε ότι “η ανθρωπότητα, όμως, ξεχνάει”….
Το συνέδριο, που διαρκεί έως τις 31 Μαΐου, διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Κλιματολογίας και θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τους κλιματικούς κινδύνους που προκύπτουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Άρθρα
- Μεσόγειος: θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο
- Στην Αθήνα το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αστικής Ανθεκτικότητας
- COP27: το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση
- Τι αλλάζει στην πιστοποίηση δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης
- COP 29: διεθνές SOS για το Περιβάλλον
- Μεσόγειος: θερμότερο κλίμα και υψηλότερες θερμοκρασίες από το 2023