Η μετάφραση του κλίματος
ΕπωνύμωςΠεριβάλλον 1 Ιουλίου 2018 Αργύρης
Του Παναγιώτη Νεστορίδη
Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών επηρεάζουν δυσμενώς την τρέχουσα παραγωγική δραστηριότητα στα χωράφια, προκαλούν ζημιές και θα μειώσουν το εισόδημα των αγροτών. Πολλοί από τους οποίους θα ζήσουν -και πάλι- τον γνωστό φαύλο κύκλο της (μη) έγκαιρης εκτίμησης των καταστροφών και καταβολής των όποιων αποζημιώσεων εκ μέρους των αρμόδιων φορέων.
Πρόκειται για μια εικόνα από το παρελθόν, που απ’ ό,τι φαίνεται θα επαναληφθεί πολλές φορές στο κοντινό και πολλές περισσότερες στο απώτερο μέλλον.
Έτσι θα μεταφράζεται στο εξής ο όρος «κλιματική αλλαγή» στην καθημερινότητα της πραγματικής ζωής, επιβεβαιώνοντας με δραματικό τρόπο τις επιστημονικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αλόγιστης παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Το θέμα είναι, λοιπόν, να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να μη μείνουμε -και πάλι- δέσμιοι μιας συζήτησης για την πρόσκαιρη αντιμετώπιση των πληγών που αφήνουν πίσω τους τα «ακραία καιρικά φαινόμενα».
Διότι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, γίνεται απολύτως σαφές ότι φαινόμενα όπως η πρόσφατη «Νεφέλη» που έπληξε τη χώρα μας, ήρθαν για να μείνουν.
Κατά συνέπεια, αντί για… μοιρολόγια απαιτείται να σχεδιαστεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο προσαρμογής του πρωτογενούς τομέα στη νέα πραγματικότητα, που θα περιλαμβάνει από αλλαγή-εγκατάλειψη ορισμένων καλλιεργειών, καλλιεργητικών συνηθειών και πρακτικών μέχρι τη δημιουργία υποδομών για την εξουδετέρωση των καταστροφικών απειλών αλλά και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που ενδεχομένως προκόψουν για κάποια παραδοσιακά ή νέα προϊόντα.
Ταυτόχρονα, σε θεσμικό επίπεδο η χώρα μας οφείλει να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιτύχει την αναγκαία κοινοτική χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιήσει αυτήν την προσαρμογή.
Σε αντίθεση με τις καινοφανείς θεωρίες που ακούγονται εσχάτως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φαινόμενο ευαισθητοποιεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι εφικτή η διασφάλιση κονδυλίων εκτός ΚΑΠ, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσών στον τομέα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Γιατί να μην κατευθυνθεί ένα μέρος τους και σε πολιτικές πρόληψης; · Πρέπει να εφαρμοστεί ένα ευρύ σχέδιο προσαρμογής του πρωτογενούς τομέα στη νέα πραγματικότητα.
Πηγή: Έθνος
Σχετικά Άρθρα
- TUI: αλλαγές στη διεθνή τουριστική αγορά μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο
- ΕΕ: ενιαίος ευρωπαϊκός χάρτης εκτίμησης κινδύνων πλημμύρας
- Matart: η τέχνη και προστασία του περιβάλλοντος σε μια πλατφόρμα
- ΟΗΕ: τα συστήματα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές σώζουν ζωές
- Google: πρόβλεψη έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα
- Ε.Ε: ποιες αλλαγές προτείνει στα συστήματα πολιτικής προστασίας