Η πλημμύρα της Μάνδρας και η αναποτελεσματικότητα του κράτους
ΑποδελτίωσηΑστικό περιβάλλονΠεριβάλλον 11 Δεκεμβρίου 2017 Αργύρης
Του Δημήτρη Κοτσώνη*
Εάν η πλημμύρα της 15/11 στη Μάνδρα είχε συμβεί μια ώρα αργότερα, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών με τούς περισσότερους αυτούς παιδιά !
Το γεγονός αυτό έπρεπε να καθοδηγεί τις Κρατικές Υπηρεσίες για τα μέτρα που έπρεπε να έχουν πάρει από την επόμενη της πλημμύρας, αντί να εφησυχάζουν με την πιθανότητα ότι δεν θα επισυμβεί γρήγορα τέτοια πλημμύρα, όπως προκύπτει από την μακαριότητα με την οποία την αντιμετωπίζουν και από όσα διαδίδονται από τους υποστηριχτές των αρμόδιων παραγόντων.
Η εκατόμβη των νεκρών στη Ζάκυνθο κατά τον σεισμό του 1955 επήλθε διότι οι υπεύθυνοι αποφάσισαν ότι δεν επρόκειτο να επακολουθήσει σημαντικός σεισμός, ο οποίος όμως επήλθε δύο μέρες μετά τον κύριο και ήταν μεγαλύτερος και φονικότερος.
Κανένα απολύτως κατάστημα ή κατοικία που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές από την πλημμύρα στη Μάνδρα δεν έχει επισκευαστεί μέχρι σήμερα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εξαίρεση αποτελεί ένα Φαρμακείο, το οποίο είχε υποστεί ολοσχερή καταστροφή, το οποίο έχει επισκευαστεί και ευρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από την 27/11, δηλαδή δώδεκα ημέρες μετά την καταστροφή ! Στην παρατήρηση ότι αυτός είχε χρήματα και το επισκεύασε άμεσα η απάντηση ήταν : επισκευάστηκε με τα χρήματα που έδωσαν όλοι οι συνάδελφοι του. Οι φαρμακοποιοί της Μάνδρας.
Το γεγονός αυτό, πέραν της υπέροχης συμπεριφοράς των συναδέλφων του φαρμακοποιού, δείχνει ότι εάν υπήρχαν τα χρήματα στους πληγέντες της Μάνδρας σήμερα το σύνολο των πληγέντων θα είχε αποκατασταθεί.
Λαμπρό παράδειγμα ταχύτατης αποκαταστάσεως κτιρίων μετά από καταστροφή, έδωσαν οι Ελληνικές Τράπεζες την επαύριον της πλήρους καταστροφής των καταστημάτων τους στην Αθήνα, που έγινε κατά τις ταραχές του 2009. Τα καταστήματα αυτά κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν εντός 25 ημερών.
ΦΥΣΙΚΆ τέτοιου είδους ανταπόκριση από τις Κρατικές Υπηρεσίες δεν μπορεί να ελπίζει κάνεις.
Ήδη πέρασαν δεκαπέντε μέρες από την πλημμύρα της Μάνδρας και το μόνο που έχει επιτύχει η Ελληνική διοίκηση είναι να ταλαιπωρεί τους πληγέντες απαιτώντας να προσκομίσουν ταυτότητες, τιμολόγια κλπ χαρτιά, που τους τα πήρε η πλημμύρα, για να τους χορηγήσει το άμεσο βοήθημα.
Αυτή και μόνον η απαράδεκτη ενέργεια των αρμόδιων, έπρεπε να τους έχει οδηγήσει σε υποβιβασμό και απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης, που προφανώς κατέχουν. Για να μην μιλήσουμε και για παραιτήσεις των πολιτικών τους προϊσταμένων και να θυμηθούμε εδώ τον αείμνηστο Μπουλντόζα- γράφε Μιλτιάδη Έβερτ-, που όταν αποκαλύφτηκε ότι, για να ισχύσει το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας, που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή, οι γραφειοκράτες είχαν εκδώσει διαταγή, σύμφωνα με την οποία ο πολίτης έπρεπε να προσκομίσει πιστοποιητικά από τα οποία να βεβαιώνεται ότι δεν ήταν ιδιοκτήτες άλλης κατοικίας, από όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, απαίτησε να βρουν την λύση εντός 24 ωρών, όπως και έγινε.
Αλλά να θυμηθούμε και τα 300.000.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν για την αποκατάσταση των πυροπαθών της Ηλείας και χάθηκαν, αντί να γίνουν τα σπίτια, τη στιγμή που η οικογένεια Βαρδινογιάννη, αντί να προσφέρει χρήματα, που θα είχαν και αυτά χαθεί, ξανάφτιαξε μόνη της ένα ολόκληρο χωριό σε μηδενικό χρόνο.
Άς καλέσει λοιπόν το Κράτος τον όποιο ιδιώτη, για παράδειγμα τον κ. Βαρδινογιάννη προκειμένου να υποκαταστήσει το κράτος για την διαχείριση των κονδυλίων που επαγγέλλεται ότι θα διαθέσει, για την αποκατάσταση της Μάνδρας, ας αναθέσει αυτή την εργασία στις Τράπεζες, όχι μόνο για την αποκατάσταση, αλλά και για την απόφαση του ύψους των αποζημιώσεων, εκείνο που σίγουρα δεν επιτρέπεται να κάνει είναι να επιμένει στην αποκατάσταση της Μάνδρας με χρησιμοποίηση της διοικητικής του μηχανής.
Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια και στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, με τις δυνάμεις του Δήμου και των εθελοντών, που μόνο βοηθητικές εργασίας μπορούν να προσφέρουν ( το φτυάρι και ο γκασμάς θέλει εργάτες- χωματουργούς και όχι προσκόπους και το πιο πιθανό είναι ότι– ο εργάτης θα φτυαρίσει 20 κυβικά χώμα και ο εθελοντής 3 κυβικά!-), είναι άκρως απογοητευτικός. Αντί να έχουν διαθέσει τουλάχιστον 200 εργάτες για την αποκατάσταση των σπιτιών που μπορούν να καθαριστούν, ώστε να εγκατασταθούν οι κάτοικοι και αντί να έχουν εγκαταστήσει εργολάβους και όχι έναν για το καθάρισμα των κοινοχρήστων χώρων, με τακτές προθεσμίες για την αποκατάσταση τους, άφησαν το Δήμο να παλεύει με τους εργάτες της υπηρεσίας καθαριότητας, που είναι ειδικευμένοι στο καθάρισμα και όχι στο σκάψιμο.
Πριν από όλα την επόμενη της πλημμύρας έπρεπε να κατεδαφίζεται το μικρό τμήμα ενός εργοστασίου που δεν λειτουργεί, το οποίο έχει κτιστεί πάνω επάνω στο Ρέμα, που αποτέλεσε το κύριο εμπόδιο από το οποίο εκτράπηκε το Ρέμα ΣΟΥΡΑΣ εντός της Μάνδρας, και να έχει «ανοίξει» το ρέμα μπροστά από το «γκαράζ» του Δήμου, της επικοινωνίας του, προσωρινής ή μονίμου, να διεξάγεται έστω και με διάβαση έστω και μέσα από το ρέμα.
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο από το ρέμα Αγίας Αικατερίνης δεν υπάρχει άμεση λύση , πλην των μέτρων άμεσης ειδοποίησης για τον επερχόμενο κίνδυνο, που έπρεπε να έχουν εγκατασταθεί, τη σφράγιση των υπογείων και την απαγόρευση της χρησιμοποίησης των σπιτιών που πλημύρισαν από αυτή την πλημύρα.
*Ο Δημήτριος Κοτσωνης είναι πολιτικός μηχανικός
Σχετικά Άρθρα
- Τι έδειξαν οι μετρήσεις ρύπανσης στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα
- Νότια Αττική: ασφαλιστικές διευκολύνσεις σε πλημμυροπαθείς 4 Δήμων
- Κλιματική αλλαγή: οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία
- ΥΠΕΝ: οι άξονες του νέου σχεδιασμού των αντιπλημμυρικών έργων
- Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτου σε φυσικές καταστροφές
- Υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ