ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Σε επτά ενότητες διαρθρώνονται οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που θα ενταχθεί στο νέο... Οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Σε επτά ενότητες διαρθρώνονται οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (2021-2027).

Τους άξονες των προτεραιοτήτων παρουσίασε  ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση για το ΕΣΠΑ που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Διανέοσις. Όπως είπε οι χρηματοδοτήσεις θα προσανατολιστούν σε:

  • μεγέθυνση των επιχειρήσεων,
  • τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους,
  • πιστοποίηση προϊόντων και διαδικασιών,
  • βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού,
  • διαπίστευση εργαστηρίων,
  • ενίσχυση της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας αλλά και
  • υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους.

Η Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκη Δανδόλου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) που είναι το μεγαλύτερο στην τρέχουσα περίοδο, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 60.000 αιτήσεις χρηματοδότησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ίδια ανέφερε ότι στη συζήτηση για το επόμενο ΕΣΠΑ, εξαιτίας και του κορονοϊού έχει επανέλθει με έμφαση η συζήτηση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας – παραγωγής.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε όρους πληρωμών, στο 50 % από 38 % που είναι σήμερα και 25 % που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 18 μηνών οι εισροές Κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία θα φθάσουν στα 5 δισεκ. ευρώ.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι αναμένεται να διευκρινιστεί ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, εκτιμάται ωστόσο ότι θα παράσχει χρηματοδοτήσεις σε συγκεκριμένα έργα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο συγκεντρώνει τα έργα που είναι ώριμα να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα 2 – 3 χρόνια προκειμένου να τα προωθήσει στην Κομισιόν. Παράλληλα το 2021 (τυπικά την 1η Ιανουαρίου, στην πράξη στα μέσα του έτους), θα ξεκινήσει και το επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027), το οποίο θα είναι εμπροσθοβαρές.

Εκπρόσωποι επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη συζήτηση ανέδειξαν ως βασικά προβλήματα της τρέχουσας περιόδου την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στον έλεγχο υλοποίησης και την εκταμίευση των κονδυλίων, παρά την πρόοδο που – όπως είπαν – έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί πρόοδος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας