ecopress
  Της Μάχης Τράτσα/ Από έλεγχο βιωσιμότητας περνάει τους προμηθευτές ρεύματος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Το μεγάλο «μάτι» της Αρχής βάζει στο μικροσκόπιο...

 

Της Μάχης Τράτσα/

Από έλεγχο βιωσιμότητας περνάει τους προμηθευτές ρεύματος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Το μεγάλο «μάτι» της Αρχής βάζει στο μικροσκόπιο και τους 20 παίκτες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο ηλεκτρισμού προκειμένου να προλάβει… παρατράγουδα που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα «κανόνια» στην αγορά ρεύματος.
Από την περασμένη εβδομάδα το κατώφλι της ΡΑΕ έχουν περάσει εκπρόσωποι αρκετών εταιρειών για να παρουσιάσουν στοιχεία τα οποία αφορούν την τιμολογιακή τους πολιτική, τις προωθητικέςτους ενέργειες (εκπτώσεις, προσφορές κ,λπ.), το προφίλ του πελατολογίου τους, τις εισπράξεις τους αλλά και τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρυθμιστής έχει θορυβηθεί καθώς ορισμένες εταιρείες ακολουθούν μια ιδιαιτέρως επιθετική πολιτική, φτάνοντας να πωλούν τη μεγαβατώρα ακόμη και κάτω του κόστους για να προσελκύσουν νέους πελάτες.
Ωστόσο με τη συγκεκριμένη πρακτική έχουν ξεμείνει από ρευστό. Ως συνέπεια, ορισμένοι από τους πιο αδύναμους κρίκους των προμηθευτών, αν και όχι μόνο αστοί, έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό ποσό του οικιακού τιμολογίου ρεύματος.
«Τρύπες» στα Ταμεία

Έτσι, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται «τρύπες» – αν και ακόμη μικρές – στα ταμεία του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), όπου καταλήγουν τα έσοδα από το μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.
Πάντως, μετά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις των δυο διαχειριστών, όσοι προμηθευτές δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους, δεσμεύτηκαν, αλλά ακόμη δεν το έχουν πράξει, να καταβάλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις οφειλές τους, γεγονός όμως που δεν δείχνει να έχει καθησυχάσει τα στελέχη της ΡΑΕ.
Είναι άλλωστε νωπές ακόμη οι μνήμες από τις υποθέσεις Energa και Hellas Power, οι οποίες πέρα από τις οικονομικές τους διαστάσεις, επέφεραν και σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.
«Σε περίπτωση που σκάσει κι άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στη λιανική ρεύματος, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές. Το πιθανότερο είναι η πλειονότητα όσων καταναλωτών σήμερα εξυπηρετούνται από ιδιώτες παρόχους να επιστρέφουν στη ΔΕΗ. Και τότε, ο μοναδικός τρόπος για τον περιορισμό των μεριδίων της στην αγορά θα είναι να πουληθεί ένα ποσοστό της επιχείρησης προκειμένου να πιάσει τους μνημονιακούς στόχους περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης της» αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Όσον αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολόγιων ρεύματος, σε αυτές περιλαμβάνεται η χρέωση συστήματος μεταφοράς, η οποία πρέπει να αποδίδεται από τους προμηθευτές στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η χρέωση συστήματος διανομής που κατευθύνεται στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), καθώς και οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και για το Ειδικό Τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Από τις δύο τελευταίες, το ποσό που συγκεντρώνεται από τα διασυνδεδεμένα νησιά κατευθύνεται στον ΑΔΜΗΕ, ενώ για τα μη διασυνδεδεμένα στον ΔΕΔΔΗΕ. Στη συνέχεια, τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ συγκεντρώνει ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ζημιογόνες

Κομβικό στοιχείο, το οποία μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στην αγορά ρεύματος, αποτελούν αθέμιτες πρακτικές προσέλκυσης πελατών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» θεσμικός παράγοντας της αγοράς ενέργειας, οι περισσότερες εταιρείες είναι ζημιογόνες στον τομέα της προμήθειας ρεύματος. «Όσες έχουν και παραγωγή βρίσκονται σαφώς σε καλύτερη θέση. Ωστόσο, και αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ΑΔΙ(σ.σ.: με αυτά αμείβονται μονάδες που παρέχουν επάρκεια ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα)» σημειώνει ο ίδιος.
Επιπλέον, στέλεχος της αγοράς προμήθειας καταγγέλλει ανταγωνιστές οι οποίοι πωλούν πολύ κάτω του κόστους.
Η… εξεταστική επιτροπή που έχει ορίσει η ΡΑΕ επιδιώκει να βάλει τέλος στις στρεβλώσεις. Στην περίπτωση που από την έρευνα προκύψουν στοιχεία στρέβλωσης της αγοράς θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ εάν εντοπιστούν παραβάσεις που καταδεικνύουν αθέμιτο ανταγωνισμό, οι φάκελοι θα σταλούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική έχει πέσει στο 82,75% ενώ για τους υπόλοιπους μεγάλους «παίκτες», Ήρων, Elpedison και Mytilineos, έφτασαν τα 3.82%, 3,75% και 3,53%· Ακολουθούν οι Watt &Volt με 1,46%, η NRG με 1,08%, η Volterra (1,01%), τα ΕΛΤΑ (ο,68%), η Greenenv (0,48%), η ΚΕΝ (0,41%), ο ΟΤΕ (ο,3%), ηVolton (0,17%), η ΕΠΑ Αττικής (0,11%), η ZeniΘ (0,05%), η Novaera o,o6%, η Interbeton 0,05% κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας