ecopress
Με διαφορές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, που δόθηκε για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρυσι, επίκειται  άμεσα η σχετική νομοθέτηση του νομοσχέδιου για... Οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΝ για  αυθαίρετα, κτηματολόγιο και χωροταξικές μελέτες

Με διαφορές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, που δόθηκε για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρυσι, επίκειται  άμεσα η σχετική νομοθέτηση του νομοσχέδιου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τα αυθαίρετα,  είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής.  Ο ίδιος μίλησε για το Κτηματολόγιο, θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, όπως επίσης και για τις προτεραιότητες και τα νέα δεδομένα της ενεργειακής πολιτικής.  Πιο συγκεκριμένα , ο κ. Σταθάκης απάντησε:

-Για τα αυθαίρετα:  «Έχουμε ενσωματώσει αρκετές παρατηρήσεις, από τον διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς,  οπότε θα υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, που δόθηκε για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρυσι. Επίκειται άμεσα η νομοθέτησή του. Ενδεικτικά σας λέω ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την ποιότητα των ελέγχων σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Σε αυτή την κατεύθυνση, η νέα διακριτή δομή που συγκροτούμε, το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Η νέα υπηρεσία θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες σε επίπεδο αιρετής περιφέρειας και σε τοπικό, περιφερειακής ενότητας (πρώην νομαρχίες). Η τελευταία θα ενεργοποιεί τους ελεγκτές δόμησης. Το Κεντρικό Παρατηρητήριο στο ΥΠΕΝ θα έχει επιτελικές αρμοδιότητες».

 

-Για το Κτηματολόγιο: «Το θεσμικό πλαίσιο για την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα του Κτηματολογίου, ο οποίος θα ενσωματώσει τα Υποθηκοφυλακεία και την Κτηματολόγιο Α.Ε., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) διαμορφώνεται με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: “Η κυβέρνηση προχώρησε στην  προκήρυξη των μελετών για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 67% της Επικράτεια.. Για τις 28 από τις 32 μελέτες δεν είχαμε ενστάσεις και η διαγωνιστική διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση επιτυχώς. Το θεσμικό πλαίσιο για την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα του Κτηματολογίου, ο οποίος θα ενσωματώσει τους δύο θεσμούς, δηλαδή τα Υποθηκοφυλακεία και την Κτηματολόγιο Α.Ε., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) διαμορφώνεται με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, προϋπόθεση άλλωστε για τη σύνταξη του Κτηματολογίου, και προσβλέπουμε στην επικύρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση προσεγγίζει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο το χωροταξικό ζήτημα της χώρας. Ξεκίνησε με τον Νόμο 4447 του 2016, επιχειρώντας να αποκαταστήσει την κανονικότητα στον Χωρικό Σχεδίασμό. Κατ’ εφαρμογή του, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης στον αστικό και εξωαστικό χώρο οδεύει προς το ΣτΕ. Τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές εκπόνησης των μελετών των Χωρικών Σχεδίων (πρώην Γενικά Πολεοδομικά). Ακολουθούν αλλεπάλληλες πράξεις για την πλήρη ενεργοποίησή του. Επίσης, μας απασχολεί έντονα η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων και αναζητούμε χρηματοδοτικά μέσα ώστε οι δήμοι να κάνουν πράξη τον σχεδίασμό».
-Για τις Περιβαλλοντικές μελέτες: «Η προκήρυξη της μελέτης για την αναθεώρηση του χωροταξικού για τον τουρισμό, μαζί με τις προδιαγραφές, επίκειται. Είναι θέμα ημερών… Δρομολογούμε βελτιωτικές ρυθμίσεις στο χωροταξικό των ΑΠΕ,  ώστε να απαντήσουμε στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αδειοδοτήσεις του παρελθόντος εις βάρος του περιβάλλοντος. Η βασική μας κατεύθυνση -και θα συνεργαστούμε επ’ αυτού με τη ΡΑΕ- είναι να εισάγουμε τη συνολική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Λόγου χάρη, σήμερα, για κάθε έργο ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ενέργειας) εκπονείται, ξεχωριστά, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάσει της οποίας εκδίδονται οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας. Ακόμη κι αν έχουν κατατεθεί 14 αιτήσεις για χωροθέτηση στην ίδια περιοχή, δεν εξετάζονται καθόλου οι σωρευτικές επιπτώσεις. Παράλληλα, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση διά των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης ανά κατηγορία χώρου στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και στα νησιά».

-Για  την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος:  Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει εγείρει, λόγω των προδιαγραφών που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΟΙΠ (μέγιστο ύψος 21 μέτρων στην πλευρά του Κηφισού και 18 μέτρων προς τον αρχαιολογικό χώρο, είπε ότι:  «εμείς πορευτήκαμε παίρνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έτσι όπως αποτυπώθηκε σε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και επιλέξαμε τα 21 και 18 μέτρα. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια συμφωνία ανταποδοτικών μέτρων με αποδέκτη το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αλλά και τους όμορους Δήμους (Αιγάλεω, Περιστέρι)».

– Για  θέματα σχετικά με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική: ο κ. Σταθάκης είπε ότι: «το υπουργείο, κινούμενο απόλυτα εντός του πλαισίου του νόμου και των θεσμικών ρυθμίσεων, προετοιμάζει τη διαδικασία διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία προκειμένου αυτή να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης. Αυτή η μέθοδος, αυτή η νομική διαδικασία είναι οι προσφορότερες προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση στα “επίδικα” θέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας