ecopress
Παράταση για έναν χρόνο της ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με παράλληλη επέκταση του πεδίου εφαρμογής του και αύξηση του ορίου των οφειλών... Η τροπολογία παράτασης της ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού

Παράταση για έναν χρόνο της ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με παράλληλη επέκταση του πεδίου εφαρμογής του και αύξηση του ορίου των οφειλών που μπορούν να υπαχθούν στην απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αναλυτικά, με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται τα εξής:

  1. Παράταση του χρονικού διαστήματος ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού από 31.12.2018 για ακόμη ένα έτος (μέχρι 31.12.2019), προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση σε περισσότερες επιχειρήσεις.
  2. Επέκταση της δυνατότητας περισσότερων οφειλετών να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου και καταλαμβάνει τόσο τους οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τον δημόσιο τομέα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% επί του συνόλου των οφειλών τους, όσο και οφειλέτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για τη συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτόν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.
  3. Αύξηση του ορίου των οφειλών για τις οποίες μπορεί να τηρηθεί απλοποιημένη (δηλ. αυτοματοποιημένη) διαδικασία ρύθμισης, με τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης και τυποποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας. Το όριο ορίζεται στα 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους αιτούντες οφειλέτες και με ταχύτερους ρυθμούς, δηλαδή μία fast-track διαδικασία.
  4. Παροχή δυνατότητας στον πιστωτή να εξαιρέσει τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία) που πολλές φορές οδηγούσε τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία απέβαινε άκαρπη. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει αυτήν τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και να συνεχίσει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές οφειλές.
  5. Απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της λήψης αλλεπάλληλων παρατάσεων επί των προθεσμιών του νόμου.
  6. Ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η ρύθμιση αποσκοπεί στη διασφάλιση ομαλού κλίματος διαπραγμάτευσης, το οποίο θα διακυβευόταν αν παράλληλα με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξελισσόταν ποινική διαδικασία σε βάρος του οφειλέτη, αναφορικά με τις προς ρύθμιση οφειλές.
  7. Απαλλαγή του οφειλέτη από τυχόν ανατροπές της σύμβασης αναδιάρθρωσης από ιδιώτες πιστωτές και συνακόλουθα τον κίνδυνο αναβίωσης των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όταν έχει ικανοποιήσει πλήρως αυτούς τους πιστωτές.
  8. Σε μεγάλες επιχειρήσεις, ο χαρακτηρισμός ως μικρών πιστωτών ακόμη και αυτών με σημαντικές οφειλές (π.χ. ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) που είχε ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός ρύθμισης και να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Πλέον, μειώνονται αυτά τα όρια, προς όφελος του αιτούντος οφειλέτη, καθώς θα μπορεί να βάλει στη ρύθμιση και απαιτήσεις άνω των 500.000 ευρώ, προστατεύοντας παράλληλα τις τυχόν απαιτήσεις εργαζομένων και μκροπρομηθευτών από αναδιάρθρωση.

Ερώτηση στη Βουλή

«Προανήγγειλα μια σειρά μέτρων για ρυθμίσεις οφειλών για αυτούς ακριβώς που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Προχωράμε σε άλλες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου. «Αυξάνουμε τα όρια των ρυθμίσεων – πρόσθεσε – ώστε μέχρι και τριακόσιες χιλιάδες ευρώ να μπορούν να μπουν στη γρήγορη και απλή διαδικασία. Απεγκλωβίζεται ο ασφαλισμένος που πάει να κάνει ρύθμιση από τυχόν εμπόδια που βάζουν οι τράπεζες. Κι αν οι τράπεζες δεν συμφωνούν, τότε προχωράει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ ή το Δημόσιο. Παίρνουμε μέτρα».

Ακόμη ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως «έχουμε εξαγγείλει και νέα μέτρα με την έναρξη της νέας χρονιάς. Τα επεξεργαζόμαστε, ώστε όσοι δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό, ή δεν μπορούν να ικανοποιηθούν απ’ αυτές τις ρυθμίσεις, να μπορούν με έναν πολύ πιο απλό τρόπο και με ελάφρυνση των οφειλών να προχωρούν σε ταχύτερη ρύθμιση και να μπορούν, πραγματικά, να ενταχθούν στις διαδικασίες».

«Η κυβέρνηση, όπως έχει αποδείξει, σχεδιάζει την πολιτική της και την εφαρμόζει. Και αυτό που ήδη έχουμε εξαγγείλει θα το κάνουμε. Θα το ψηφίσετε και εσείς προφανώς, γιατί δεν μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά», συμπλήρωσε ο υφυπουργός απευθυνόμενος προς τον βουλευτή.

Όσον αφορά το σχεδιασμό από πλευράς της κυβέρνησης ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Ο δικός μας σχεδιασμός είναι αποτελεσματικός και θα είναι σίγουρα τέτοιος, ο οποίος θα φέρει τους οφειλέτες – επιτέλους – σε μια κανονική ζωή, ανακουφισμένη και όχι πιεσμένη από όλη αυτή την κατάσταση που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια. Διότι, επαναλαμβάνω, το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκαν επί των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Όλα όσα έχουμε κάνει στην περίοδο αυτή με την ελάφρυνση των εισφορών, έφεραν τον κόσμο ξανά σε μια δυνατότητα να μπορεί να πληρώνει τις εισφορές, αντιθέτως αυτών που ισχυρίζεστε στο κείμενο της ερώτησής σας. Το ΚΕΑΟ έχει αυξήσει τις εισπράξεις και δεν τις έχει αυξήσει με στραγγαλισμό. Τις έχει αυξήσει, διότι με τη μείωση των εισφορών που έχει φέρει η κυβέρνηση με έναν τρόπο πάρα πολύ σημαντικό, μπορούν οι άνθρωποι να πληρώνουν τις οφειλές τους. Και για αυτό το λόγο, από τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει εισπράξει το ΚΕΑΟ από το 2013 που ιδρύθηκε, τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ εισπράχθηκαν μέσα σε δύο χρόνια, το 2017 και 2018», υπογράμμισε ο υφυπουργός, και πρόσθεσε: «Επιπλέον, μέσα στο 2017 έκαναν έναρξη ατομικών επιχειρήσεων 91.933 άτομα, διέκοψαν 83.000. Απ’ όσα άτομα διέκοψαν, είχαμε 8.563 που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα και 12.566 παραπάνω σε σχέση με το 2016».

«Επομένως, όλα τα μεγέθη δείχνουν ότι αλλάζει το κλίμα, αλλάζουν τα δεδομένα, έχουμε μια πολύ καλύτερη επίδοση και στην οικονομία. Και γι’ αυτό το λόγο οι ρυθμίσεις των οφειλών θα είναι αποτελεσματικές. Διότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές. Και θα τις κάνουμε οπωσδήποτε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας