ecopress
Τη διαβεβαίωση ότι θα έχουμε ρεύμα το 2020 και η ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει παρέσχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο... Η τύχη της ΔΕΗ στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων

Τη διαβεβαίωση ότι θα έχουμε ρεύμα το 2020 και η ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει παρέσχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση που διοργανώνει στην Αθήνα η οργάνωση Hellenic Association for Energy Economics.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η ρευστότητα της επιχείρησης είναι διασφαλισμένη, ενώ απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων.

Η Ελλάδα από το 2020 θα αποτελεί σημείο εισόδου για τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της περιοχής, τόνισε ο υπουργός καθώς, όπως ανέφερε, το 2020 θα λειτουργούν τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ όσο και ο ελληνοβουλγαρικός ενώ ήδη έχει υλοποιηθεί η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, εργαζόμαστε για τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, εξηλεκτρισμό των μεταφορών, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μετά το 2050 ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις διασυνδέσεις των νησιών που θα επιτρέψουν την κατάργηση της χρήσης πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στην ΔΕΗ υποστήριξε ότι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος είναι μια σχεδόν χρεωκοπημενη επιχείρηση. Ταυτόχρονα, σημείωσε, το κόστος της ενέργειας για την βιομηχανία είναι διπλάσιο σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στην επόμενη.

Ο κ. Σκρέκας περιέλαβε στις προτεραιότητες την ασφάλεια εφοδιασμού με ανταγωνιστικό κόστος, την ύπαρξη πολλαπλών επιλογών για τους καταναλωτές, την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Σημείωσε εξάλλου την ανάγκη για επενδύσεις στα δίκτυα προειδοποιώντας για κίνδυνο σοβαρών διακοπών στην ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι.

Ο υπεύθυνος για ενέργεια και περιβάλλον της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Αρβανιτίδης ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2050 με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την αποθήκευση ενέργειας. Ζήτησε επίσης εθνική συνεννόηση για την ΔΕΗ προκειμένου να προσδιοριστεί ο νέος ρόλος της επιχείρησης στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και της περιοχής.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα απαιτείται ολιστική προσέγγιση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευσης, εξηλεκτρισμού, εξοικονόμησης και ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και την βιομηχανία, αλλά και αλλαγές στον σχεδιασμό των πόλεων και τις χρήσεις γης.

Κ. Χατζηδάκης: «Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή»

«Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Ακόμη και οι προτάσεις που κάναμε το 2017 δεν ξέρω ποια ισχύ θα έχουν όταν η σημερινή κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη. Διότι η φθοροποιός πορεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς».

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συμπόσιο του Hellenic Association for Energy Economics.

«Η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το “κάθε φέτος και χειρότερα”. Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σωτηρία της ΔΕΗ είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας της εταιρείας, τάχθηκε υπέρ της προστασίας των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και αυστηρής αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν υποτιμά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, έκανε λόγο, ωστόσο, για έγκλημα που οφείλεται σε κυβερνητικές, πολιτικές αποφάσεις.

Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής και η πώληση κάποιων μονάδων, ζήτημα το οποίο, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, έχει εξελιχθεί με τρόπο απολύτως αρνητικό καθώς «οι λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν “πετράδια”- δεν έγινε κατορθωτό να πωληθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και σε δεύτερη φάση, η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ελάχιστο όριο για την τιμή πώλησης».

Αναφερόμενος στις ενεργειακές υποδομές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, όντας το πλέον ανεπτυγμένο κράτος και διαθέτοντας την πιο ώριμη ενεργειακή αγορά της περιοχής. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, τόνισε ότι η Τουρκία, αφού αυτό-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο -διότι παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, επιμένει να κατέχει παράνομα σχεδόν 40% της Μεγαλονήσου και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- επιχειρεί τώρα, με διάφορες προκλήσεις, να επιβάλει την παρουσία της.

«Είμαι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι ισχυροί παγκόσμιοι παίχτες θα βρεθούν απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει -μαζί με όλες, είμαι βέβαιος, τις πολιτικές δυνάμεις- την Κυπριακή Δημοκρατία στη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Μ. Παναγιωτάκης

Τη σύσταση να αποφεύγονται ενέργειες που εξυπηρετούν την πολιτική συγκυρία των εκλογών και στρέφονται κατά της ΔΕΗ και της χώρας απηύθυνε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Hellenic Association for Energy Economics, όπου ανήγγειλε ότι η επιχείρηση εφέτος θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

«Η ΔΕΗ δεν ανήκει σε κυβερνήσεις και κόμματα. Είναι εθνικό κεφάλαιο. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά άλλο κριτική και άλλο καταστροφολογία. Στο τέλος κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια, τα οποία δεν υπάρχουν», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαρκής επαναφορά του σεναρίου της μικρής ΔΕΗ αποτελεί προσπάθεια για προλείανση του εδάφους προκειμένου να πουληθούν και υδροηλεκτρικά. Ενώ σχετικά με απόψεις που διατυπώθηκαν να σπάσει η ΔΕΗ σε 2-3 κομμάτια, έκανε λόγο για επικίνδυνα, ανιστόρητα και αβάσιμα πράγματα τα οποία ίσως διακινούν κάποιοι για συγκεκριμένα ιδιοτελή συμφέροντα.

Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα από όλες τις πλευρές, και από την ΕΕ, σε μηδενική βάση. «Είναι άλλο να πληρώσει ένα τίμημα το μονοπώλιο, που είναι κατανοητό, και άλλο ο κανιβαλισμός της αγοράς», είπε.

Σε σχέση με τα τιμολόγια ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να συγκρατηθούν καθώς η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν αύξηση έστω και αν έχει αυξηθεί το κόστος. Σημείωσε πάντως ότι οι μέτοχοι θα ικανοποιηθούν στην πορεία καθώς όπως είπε «πιστεύω ότι εφέτος θα γυρίσουμε στην κερδοφορία». Ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τα βαρίδια της κρατικής εξάρτησης και να λειτουργεί με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, τόνισε ότι οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι. «Ο λόγος, είπε, είναι τώρα στους επενδυτές» και έθεσε το ερώτημα αν «θα υποβάλουν αυτήν τη φορά σοβαρές προτάσεις, που είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Τέλος για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι επενδύσεις εφέτος θα φθάσουν στα 105 εκατ. ευρώ για ισχύ 137 μεγαβάτ, ενώ άσκησε κριτική στους διαγωνισμούς για ΑΠΕ που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λέγοντας ότι στην τελευταία διαδικασία αποκλείστηκε μεγάλο έργο 200 μεγαβάτ της ΔΕΗ με προσφορά 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ εγκρίθηκαν έργα με υψηλότερες τιμές πώλησης της ενέργειας, στα επίπεδα των 64 και 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Akuo Energy Eric Scotto υπέγραψαν μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας