ecopress
Το Ελληνικό ICOMOS σας προσκαλεί σε εκδήλωση με τίτλο «Ιστορικά Τοπία – Πολιτιστικά Τοπία» που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών,... ICOMOS: Eκδήλωση με θέμα «Ιστορικά Τοπία – Πολιτιστικά Τοπία»

Το Ελληνικό ICOMOS σας προσκαλεί σε εκδήλωση με τίτλο «Ιστορικά Τοπία – Πολιτιστικά Τοπία» που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρη 35) την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019  και ώρα 17.00.

Στην πρόσκληση, που υπουγράφει ο Πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS . Δρ. Αθανάσιος Νακάσης, σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Toποθεσιών έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (I.C.O.MO.S.) και εορτάζεται στις 18 Απριλίου.  Κάθε χρόνο το I.C.O.MO.S. προτείνει ένα θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής, γεγονός το οποίο αποτελεί αφετηρία για τη διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων από τις εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές του. Το θέμα εορτασμού για το έτος 2019 είναι το αγροτικό τοπίο  (Rural Landscape). Θα ήταν τιμή μας να παραστείτε στην εκδήλωση.

 «Το αγροτικό τοπίο (rural landscape)»

Σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ICOMOS το 2017, τα αγροτικά τοπία ορίζονται ως «χερσαίες και υδάτινες περιοχές, προϊόν της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-φύσης, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και άλλων ανανεώσιμων φυσικών πόρων, μέσω της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, της δασοκομίας, της Θήρας και της εξόρυξης άλλων πόρων, όπως το αλάτι».

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών προσφέρει την ευκαιρία για ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των αγροτικών τοπίων, τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διατήρησή τους, τα οφέλη που προσφέρουν αυτές οι προσπάθειες και τον τρόπο που τα αγροτικά τοπία συνδέονται εγγενώς με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο εορτασμός αποτελεί, επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση της επικοινωνίας και την οικοδόμηση δεσμών με τις κοινότητες, αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή τους στη δημιουργία, την ύπαρξη, την εξέλιξη και τον πλούτο αυτών των αγροτικών τοπίων και χωρίς αμφιβολία στη διατήρησή τους. Εξάλλου, όλες οι αγροτικές περιοχές αποτελούν τοπία, δεδομένου πως, όλες οι αγροτικές περιοχές έχουν πολιτιστική σημασία που τους αποδίδουν οι άνθρωποι και οι κοινότητες.

Στο πνεύμα των προαναφερόμενων στοιχείων, θεωρούμε πως η ιδιαιτερότητα του θέματος του εορτασμού μπορεί να βρει στους μαθητές όχι μόνο δέκτες αλλά και πομπούς των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων. Το πλούσιο και πολυδιάστατο αγροτικό τοπίο της χώρας μας τους δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις όψεις που λογίζονται ως ουσιαστικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να αναδείξουν τη σημασία τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ KAI ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΠΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ICOMOS, ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, και ώρα 17.00 – 21.00

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος,

(είσοδος από Στουρνάρη 35)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17.00 – 17.15 Προσέλευση και Υποδοχή.

17.15     – 17.45 Χαιρετισμοί: Δ. Ησαΐας κοσμήτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων, Α. Νακάσης πρόεδρος ελληνικού τμήματος Icomos, εκπρόσωπος Unesco, εκπρόσωπος ΥΠΠΟΑ, εκπρόσωπος ΥΠΕΝ.

Α. ΜΕΡΟΣ.

17.45 – 18. 45

Το Αγροτικό Τοπίο ως πολιτιστικό αγαθό στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις

Σ. Σπυροπούλου / K. Ψαρουδάκης Τα ιστορικά πολιτιστικά τοπία της UNESCO Σ. Αυγερινού – Κολώνια, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Η Ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο

Κ. Γκόλτσιου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου Το αγροτικό τοπίο ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Ι. Δρίνης, προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του ΥΠΠΟΑ

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 18.45 – 19.15

Β. ΜΕΡΟΣ.

19.15     – 20.15

Το ελληνικό πολιτιστικό τοπίο

Κ. Μωραΐτης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ

Τοπίο και κλιματική αλλαγή. Ελληνικά παραδείγματα ανάκτησης τοπίου.

Α. Κυριοπούλου, πολεοδόμος, μέλος ΣΕΠΟΧ Παραδοσιακές κατασκευές στο φυσικό τοπίο

Ειρ. Εφεσίου, αρχιτέκτων ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Τοπίο: Βιωμένο, Ενταγμένο.

Α. Κουζούπη αρχιτέκτων τοπίου.

Γ. ΜΕΡΟΣ.

20.15     – 21.00

Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Β. ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Aπό την ομάδα κρουστών του ΕΜΠ υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Βασιλάτου

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας