ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/  Η επιστημονική έρευνα στην καρδιά του επιχειρείν που προωθεί το μοντέλο της Βιο-οικονομίας. Το τρίπτυχο επιστημονική έρευνα, επιχειρήσεις και πολιτεία συναντιούνται... ΙΔΕΠ: καινοτόμες λύσεις για τη χρήση υπολειμμάτων βιομάζας

Της Ντίνας Καράτζιου/

 Η επιστημονική έρευνα στην καρδιά του επιχειρείν που προωθεί το μοντέλο της Βιο-οικονομίας. Το τρίπτυχο επιστημονική έρευνα, επιχειρήσεις και πολιτεία συναντιούνται μέσα από το ευρωπαϊκό έργο «BIOECO-R.D.I», με στόχευση τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που διακρίνονται για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά  και την πράσινη ταυτότητά τους.

Το πρόγραμμα «BIOΕCO-R.D.I» εντάσσεται στις δράσεις που τρέχουν μέσω της διακρατικής συνεργασίας «Interreg V B Adriatic-Ionian- (ADRION)» και έχει σημείο αναφοράς την ευρωπαϊκή στρατηγική της Βιοιοικονομίας,  στον πυρήνα της οποίας, βρίσκουν εφαρμογή, οι  έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Στοχεύει στο να δημιουργήσει ευθεία διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας και επιχειρηματικής κοινότητας που βλέπει μπροστά και θέλει να ακολουθήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Βιο- οικονομίας μέσω, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα υψηλού επιπέδου.

Το «BIOECO-R.D.I» στη Δυτική Μακεδονία

Με τη συμμετοχή έξι χωρών της περιοχής  Αδριατικής –Ιονίου  (ADRION),  το πρόγραμμα «BIOECO-R.D.I» βρήκε πεδίο εφαρμογής στη Δυτική Μακεδονία. Οι εταίροι που το απαρτίζουν στη χώρας μας είναι το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), ερευνητικός φορέας που υπάγεται στο ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μία σειρά τοπικών επιχειρήσεων. Η βασική δράση αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων με ειδικές καινοτόμες λύσεις στη χρήση βιομάζας από απόβλητα γεωργικά, αλιευτικά  δασοκομικά και οικιακά.

Με τα ερευνητικά εργαλεία του ΙΔΕΠ

Ο  Επιστημονικός Συνεργάτης, MSc Χημικός Μηχανικός στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων  κ. Χρυσοβαλάντης Κετικίδης, αναφέρει στο ecopress σχετικά: «Το έργο BIOECO-R.D.I. σχεδιάστηκε για να στηρίξει τη δημιουργία ή και την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας. Βασισμένο σε έναν καλά δομημένο τομέα βιο-οικονομίας όπου η γεωργία, η δασοκομία, η αλιεία και τα οργανικά απόβλητα αποτελούν τη βάση για την παραγωγή  βιο-βασισμένων προϊόντων ή βιοενέργειας σύμφωνα με μια κυκλική προσέγγιση, προωθώντας έτσι την πράσινη ανάπτυξη, την πολυλειτουργική, τεχνολογική καινοτομία και τη διατομεακή ολοκλήρωση». Ο ίδιος αναφέρει, ότι  «η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων είναι απαραίτητη όσον αφορά την προώθηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και άνάπτυξης στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η μεταφορά γνώσης νέων τεχνολογιών και υλικών, γεγονός που τελικά θα αυξήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις προς την κατεύθυνση της Βιοοικονομίας».

Ανοίγουν νέοι δρόμοι

Το πρόγραμμα ανοίγει νέους δρόμους στην παραγωγή νέων προϊόντων στον τομέα της βιο-οικονομίας, με την προώθηση νέων τεχνολογικών εφαρμογών της διαχείρισης της βιομάζας σε απόβλητα από υδατοκαλλιέργειες, και παραπροϊόντα δασικής και αγροτικής προέλευσης, οργανικά απόβλητα κτλ. Ειδικά για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, οι νέες εφαρμογές για την παραγωγή βιοενέργειας μέσω της αξιοποίησης των αποβλήτων συνδέεται με τη στρατηγική μετάβασης της εν λόγω περιφέρειας στη μεταλιγνιτική περίοδο. Οι πιλοτικές εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο του  Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην ΠτολεμαΪδα.

Τα κέρδη του προγράμματος

Στα κέρδη του προγράμματος, όπως αυτά καταγράφονται από το ΙΔΕΠ, συγκαταλέγεται η στήριξη των επιχειρήσεων με ειδικές καινοτόμες λύσεις για τη χρήση υπολειμμάτων βιομάζας (γεωργικά, υδατοκαλλιέργειες, ξυλεία, απόβλητα). Η παροχή πληροφοριών σχετικά με διάφορες ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις σχετικά με τις καινοτομίες του τομέα. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων και αυξημένο ενδιαφέρον για κοινές ερευνητικές δράσεις. Η προβολή και ευκολότερη πρόσβαση στην έρευνα που διεξάγεται από ερευνητικά ιδρύματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και η αύξηση ενδιαφέροντος από φορείς της οικονομίας για τη βιο-οικονομία και την κυκλική οικονομία. Όλα τα παραπάνω, κρίνονται εξαιρετικά αναγκαία.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας