Είδος προς εξαφάνιση τα περίπτερα στην Αθήνα – Ξηλώνονται 4 στα 5 με απόφαση του Δήμου Αθηναίων – Μετά από 117 χρόνια ζωής περνούν στην ιστορία – Τι λένε οι περιπτερούχοι
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΟικονομία 4 Απριλίου 2018 Αργύρης
Του Άρη Χατζηγεωργίου/
Σχεδόν τέσσερις στις πέντε θέσεις (369 από 473) που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του δήμου καταργούνται ή οδεύουν προς κατάργηση, ενώ τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν αποξηλωθεί 331 περίπτερα σε σύνολο 931 πριν από το 2011. Τα περίπτερα αποτέλεσαν για πολλές δεκαετίες ανθούσα εμπορική δραστηριότητα ανά όλη την Ελλάδα.
Τα ενοίκια χρήσης περιπτέρου κυμαίνονταν προ κρίσης μεταξύ 700-1.300 ευρώ, ενώ στις περιζήτητες θέσεις έπαιζε και «αέρας» μέχρι και πάνω από 60.000 ευρώ
Μέχρι τη δεκαετία του 2000 και παρά την ταυτόχρονη εμφάνιση των μίνι μάρκετ, έφτασαν οι περιζήτητες θέσεις να επιβάλουν την καταβολή «αέρα» πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών ή και άνω των 60.000 ευρώ για να αναλάβει κάποιος την εκμετάλλευση περιπτέρου, η οποία στα χαρτιά ανήκε σε κάποιον δικαιούχο ανάπηρο.
Τα έσοδα των περιπτεράδων, σύμφωνα με το “Έθνος” άρχισαν έκτοτε να δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα από τους περιορισμούς στην κατανάλωση καπνού, τη μείωση της ρευστότητας στην αγορά και των πωλήσεων εντύπων, αλλά και από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.
Κρίσιμη ήταν η απόφαση να σταματήσει η διάθεση αδειών από το υπουργείο Άμυνας το 2012, μετά τα πρώτα μνημόνια. Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας (02/04/2018) αποφασίστηκε να καταργηθούν αμέσως 323 από τις 473 θέσεις και ακόμη 46 όταν λήξουν οι μισθώσεις, βάσει των οποίων συνεχίζουν να λειτουργούν.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, η οριστική κατάργηση «απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας».
Για εξορθολογισμό των θέσεων που έρχεται «ως φυσική συνέχεια των παρεμβάσεων που ήδη θέσαμε σε εφαρμογή από την αρχή του 2018 με τη νέα Κανονιστική για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου» μίλησε η αντιδήμαρχος Εμπορίου και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, Νέλλη Παπαχελά.
117 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ
3.500 στην Αττική
1300 στον Δήμο Αθηναίων
600 θέσεις σήμερα στην Αθήνα, εκ των οποίων αρκετές κενές
- Τα πρώτα περίπτερα κάνουν την εμφάνισή τους σποραδικά πριν από το 1900.
- Άδειες δίνονται στα θύματα πολέμου του «μαύρου» 1897.
- Η μαζική εμφάνισή τους στις λεωφόρους της Αθήνας μετά το 1911.
- Αρχικώς πωλούν μόνο καπνό, εφημερίδες, περιοδικά.
- Από τη δεκαετία ίου ’30 προσθέτουν άλλα προϊόντα (γυαλιά, ξυριστικά, ψιλικά).
- Ενδεικτική περίπτωση το περίπτερο Μινιόν της Πατησίων που εξελίχθηκε σε πολυκατάστημα.
- Τη δεκαετία του ’50 τοποθετούν τηλέφωνα «διά το κοινόν».
- Μετά το 1970 εμφανίζονται μαζικά τα ψυγεία για αναψυκτικά στο πεζοδρόμιο.
Τι λένε οι περιπτερούχοι
Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών & Περιπτερούχων Αθηνών μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απομάκρυνση των περιπτέρων στο δήμο Αθηναίων
Για την κατάργηση και την απομάκρυνση περιπτέρων στο δήμο Αθηναίων μίλησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Αθηνών, Θοδωρής Μάλλιος, εξηγώντας ότι « η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτέρων που γνωρίζαμε ότι θα απομακρυνθούν ήταν εγκαταλελειμμένα και παρατημένα. Εμείς ως προς αυτό δεν φέρουμε καμία αντίρρηση, ίσα-ίσα συμφωνούμε, για έναν απλό λόγο: διότι για να τα εγκαταλείψει κάποιος σημαίνει ότι το περίπτερο δεν ήταν αποδοτικό. Αν λοιπόν ο δήμος, όπως είχε το δικαίωμα, τα διατηρούσε και τα έβγαζε σε πλειστηριασμό ή τα έδινε σε αναπήρους, ή σε άλλους δικαιούχους, όπως λέει ο νόμος, ο καινούριος περιπτεράς που θα πήγαινε θα εγκλωβιζόταν κι ο ίδιος εκεί μέσα και παράλληλα θα διέλυε και τους γύρω περιπτεράδες, όσους απέμειναν και κάνουν αγώνα υπαρξιακό για να επιβιώσουν». Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Μάλλιος, «διατηρούμε επιφυλάξεις μέχρι να δούμε την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, τα πρακτικά, ώστε να διαπιστώσουμε, εάν καταργήθηκαν μόνο εγκαταλελειμμένα περίπτερα». Τέλος, ο κ. Μάλλιος, σημείωσε ότι «Οι περιπτεράδες κατοχυρώνονται μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους, δηλαδή δεν μπορεί να τον βγάλει κανείς έξω από το περίπτερο αν δεν λήξει το συμβόλαιό του είτε κρατάει για λίγους μήνες είτε κρατάει για χρόνια».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όπως έγινε γνωστό, προχώρησε στην κατάργηση κι απομάκρυνση 323 περιπτέρων, καταγράφοντας πρώτα εκείνα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Τα περίπτερα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, προκαλούσαν εμπόδια στους πεζούς και υποβάθμιζαν την εικόνα της πρωτεύουσας. Το κριτήριο για την κατάργησή τους ήταν οι κανόνες βιώσιμης κινητικότητας, το εύρος των πεζοδρομίων, η ασφάλεια που απορρέει από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η εμπορικότητα των δρόμων.
«Η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.
Με τη σειρά της, η αντιδήμαρχος Εμπορίου και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, Νέλλη Παπαχελά επισήμανε ότι «η απόφαση για τον εξορθολογισμό των θέσεων περιπτέρων που λάβαμε έρχεται ως φυσική συνέχεια των παρεμβάσεων που ήδη θέσαμε σε εφαρμογή από την αρχή του 2018 με τη νέα Κανονιστική για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι το 2011 τα περίπτερα που είχαν καταγραφεί στην Αθήνα ήταν 931 και τα 473 έχουν κηρυχθεί κενά, δηλαδή ο δικαιούχος τους έχει αποβιώσει και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου.
Σχετικά Άρθρα
- Αθήνα: στις 207 ψηφιακές υπηρεσίες τα σχέδια οικοδομικών αδειών
- ΕΕ: θέσεις στάθμευσης με φορτιστές οχημάτων στα νέα κτίρια
- ΥΠΕΝ: στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο
- Αθήνα: επιχείρηση αντιγκράφιτι στους ιστορικούς εμπορικούς δρόμους
- ΚΕΕΕ: κενές πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας στις κατασκευές
- Πάρκινγκ σε τιμές …διαμερίσματος-ρεκόρ μεταβιβάσεων