ΙΕΑ: αύξηση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2
ΕιδήσειςΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλον 27 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε πορεία απόκλισης από τους στόχους για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκε η παγκόσμια οικονομία το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα η ζήτηση ενέργειας παγκοσμίως όχι μόνο αυξήθηκε, αλλά με ρυθμό 2,3% που είναι ο υψηλότερος κατά την τρέχουσα δεκαετία ενώ οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,7%.
Η αύξηση της ζήτησης ενέργειας αποδίδεται αφενός στην ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας και αφετέρου στις ακραίες καιρικές συνθήκες (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και υψηλές το καλοκαίρι) που επικράτησαν σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ:
-Η ζήτηση αυξήθηκε για όλα τα καύσιμα ενώ το φυσικό αέριο κάλυψε το 45 % της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας. Η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η ηλιακή και η αιολική παραγωγή αυξήθηκαν σε διψήφιο ρυθμό, ενώ μόνο η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 31%. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να αυξηθεί επίσης η χρήση άνθρακα. Τα ορυκτά καύσιμα κάλυψαν σχεδόν το 70% της αύξησης για δεύτερη χρονιά.
-Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία αντιπροσώπευαν από κοινού σχεδόν το 70% της αύξησης της ζήτησης ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
-Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,7% σε 33 Gigatonnes (Gt) το 2018. Η χρήση άνθρακα μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τα 10 Gt, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης. Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από ένα νέο στόλο εργοστασίων παραγωγής άνθρακα στην Ασία. Η πλειοψηφία της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα σήμερα βρίσκεται στην Ασία, με εργοστάσια ηλικίας 12 ετών κατά μέσο όρο, ενώ η διάρκεια ζωής των μονάδων αυτών κυμαίνεται στα 50 έτη.
-Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 4% το 2018 σε πάνω από 23 000 TWh. Η ταχεία ανάπτυξη ωθεί την ηλεκτρική ενέργεια προς το 20% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας.
-Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν σημαντικά στην επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κίνα παραμένει ο ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο για την αιολική όσο και για την ηλιακή, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
-Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010, με ετήσια αύξηση 4,6%, για δεύτερη συνεχή χρονιά έντονης ανάπτυξης, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της υποκατάστασης από τον άνθρακα. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα αυξήθηκε κατά σχεδόν 18%.
-Η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,3% σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να οδηγούν και πάλι την παγκόσμια αύξηση για πρώτη φορά σε 20 χρόνια χάρη στην έντονη επέκταση των πετροχημικών, την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και τις μεταφορές.
-Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά 0,7%, με αυξήσεις που παρατηρήθηκαν μόνο στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, την Ινδία και μερικές χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.
-Η πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε επίσης κατά 3,3% το 2018, με την παγκόσμια παραγωγή να φτάνει τα επίπεδα πριν από την Fukushima, κυρίως ως αποτέλεσμα των νέων εργοστασίων στην Κίνα και της επανεκκίνησης τεσσάρων αντιδραστήρων στην Ιαπωνία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κάλυψαν το 9% της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
«Το περασμένο έτος μπορεί να θεωρηθεί άλλο ένα χρυσό έτος για το φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας. Ωστόσο, παρά την σημαντική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι απαιτούνται πιο επείγουσες ενέργειες σε όλα τα μέτωπα – αναπτύσσοντας όλες τις λύσεις καθαρής ενέργειας, περιορίζοντας τις εκπομπές, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και προωθώντας τις επενδύσεις και την καινοτομία, και αποθήκευση. ” δήλωσε ο Δρ Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.
Σχετικά Άρθρα
- Το 2025 τελειώνει η κυριαρχία του άνθρακα από τις ΑΠΕ
- ΑΔΜΗΕ: μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος και βενζίνης το φετινό Αύγουστο
- ΟΟΣΑ: αύξηση του κόστους παραγωγής για ρυπογόνες επιχειρήσεις
- Αυξήθηκε το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας
- ΑΠΕ και διασυνδέσεις για κάλυψη αυξημένης ζήτησης στα νησιά
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή